SAREA ÎN BUCATE…Sarea poate fi consideratã substanta folositã de oameni pe tot globul si, consumatã cu moderatie, 4-5 g pe zi, este esentialã în functionarea corectã a organsimului, ajutând la mentinerea echilibrului fluidelor si la transmiterea impulsurilor nervoase. Din pãcate, consumul mediu zilnic depãseste cu mult consumul moderat, ajungând la o medie de 10 grame pe zi. Lucrul acesta face ca sarea sã se transforme în dusmanul nostru, crescând riscurile de hipertensiune arterialã, aparitia unor boli cardiovasculare sau renale. În plus, sarea este generatoare de apetit si poate fi, în mod indirect, cauza cresterii în greutate. Sarea, cunoscutã si sub numele de clorurã de sodiu, contine aproximativ 40% sodiu si 60% clorurã. Se foloseste ca liant, stabilizator si conservant alimentar, deoarece bacteriile nu pot prospera în prezenta unei cantitãti mari de sare. Corpul uman are nevoie de o cantitate micã de sodiu pentru a conduce impulsurile nervoase, a contracta si relaxa muschii si pentru a mentine echilibrul adecvat de apã si minerale. În plus, la majoritatea oamenilor, rinichii ajung la un moment dat sã nu mai facã fatã excesului de sodiu din sânge. Pe mãsurã ce sodiul se acumuleazã, organismul retine apã pentru a dilua sodiul. Aceasta creste atât cantitatea de lichid din jurul celulelor, cât si volumul de sânge din fluxul sangvin. Volumul sangvin crescut înseamnã mai multã muncã pentru inimã si mai multã presiune asupra vaselor de sânge. Cu cât înaintãm în vârstã, munca si presiunea suplimentarã pot rigidiza vasele de sânge, ducând la hipertensiune arterialã, infarct miocardic si accident vascular cerebral. De asemenea, poate duce la insuficientã cardiacã. Din pãcate,este foarte dificil sã ne ferim de excesul de sare, tinând cont de faptul cã aceasta este folositã aproape peste tot. Aproape orice aliment neprocesat, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale, nucile, carnea si produsele lactate au un continut scãzut de sodiu. În schimb, cea mai mare parte a sãrii din dietele noastre provine din alimente preparate comercial, pe care le cumpãrãm din magazine. Si aici putem exemplifica cu pâinea zilnicã si continuând cu mezelurile, carnea procesatã, produsele de patiserie, conservele, brânzeturile, semipreparatele, chiar si unele cereale sau sucuri de fructe.
Câteva trucuri pentru a consuma cât mai putinã sare
Pentru început, este bine sã eliminãm solnita de pe masã. De asemenea, este recomandat sã reducem consumul de alimente bogate în sare, precum mezelurile, brânzeturile sãrate, conservele, semipreparatele. La fel si apa mineralã. Substituie sarea cu un alt condiment, care sã dea savoare mâncãrii. Este recomandat sã consumãm cât mai multe legume si verdeturi. Acestea sunt bogate în potasiu si neutralizeazã efectul nociv al sodiului. De altfel, verdeturile si condimentele si citricele precum lãmâia pot oferi mai multã aromã preparatelor cu mai putin sodiu. În plus, putem înlocui sarea cu clorura de potasiu (numitã si sare de potasiu) are un gust similar cu clorura de sodiu, dar are un gust amar când este încãlzitã, asa cã nu este recomandatã pentru gãtit. Cu toate acestea, este bine sã cerem sfatul unui medic înainte de a încerca o sare de potasiu, deoarece potasiul suplimentar poate fi periculos pentru persoanele care au probleme în eliminarea cantitãtilor în exces sau care iau medicamente care pot creste nivelul de potasiu în sânge. O altã modalitate prin care putem scãdea cantitatea de sare este sã încercãm sã gãtim mai mult acasã, mai ales cã gãtitul cu ingrediente proaspete neprocesate îti permite sã controlezi cantitatea de sare pe care o adaugi mâncãrurilor.
alături de sare este si zaharul în exces în toate alimentele conservate sau semiprep, la fel ca sosurile diverse.