spot_img
spot_img
24 C
Vaslui
06-iul.-2025

Victoria Stoiciu: “Nu mai acceptăm ca femeile să fie ucise cu regularitate”

- Advertisement -

CONTROVERSE… De ce s-ar pedepsi mai grav crima comisă în cazul unei femei decât cea în cazul unui bărbat? Altfel spus, de ce ar fi mai grav uciderea unei femei decât uciderea unui bărbat? La această întrebare, cumva “discriminatorie”, a răspuns deputata Victoria Stoiciu după o dezbatere din parlamentul României pe această temă.

Ultimele cazuri “de notorietate” de femei ucise de parteneri sau foștii parteneri au aprins spiritele în agenda publică din țară. Au fost mai multe manifestații și apeluri publice care au cerut ca legea din România să fie mult mai atentă cu aceste cazuri. Așa s-a ajuns la termenul de “femicid”, care, conform adepților acestor idei, înfracțiunea ar trebui să fie mai gravă decât omuciderea simplă și pedepsită ca atare! De aici și aparenta discriminare pentru că se induce ideea că viața unei femei este mai importantă decât viața unui bărbat.

„La ce ne-ar ajuta introducerea femicidului în legislația penală?”

“ O întrebare care s-a ivit ieri, după dezbaterea organizată în Parlament pe tema combaterii violenței împotriva femeilor. E o întrebare legitimă. Iar răspunsul este: introducerea în lege a femicidului înseamnă o recunoaștere a ceva extrem de important, și anume faptul că femeile nu sunt ucise în contexte izolate, ci ca parte a unor raporturi sociale inegale de putere. Femicidul este rezultatul unor norme sociale care validează ideea că femeia trebuie supusă, iar dacă nu e, poate fi pedepsită. Uneori cu moartea. Statele care au recunoscut femicidul în legislațiile lor au făcut-o pentru că au recunoscut caracterul sistemic al violenței de gen. O dată legiferată distinct această crimă, devine mai greu pentru toți cei care aplică legea, de la polițiști la magistrați, să considere că amenințarea unei femei este o ceartă între parteneri sau un conflict ca oricare altul. Practic, obligă polițiștii, procurorii și judecătorii să trateze aceste crime cu perspectiva de gen necesară și trimite un mesaj social puternic: că viața femeilor contează, că nu sunt ucise din întâmplare, și că statul nu mai închide ochii”, a explicat senatoarea de Vaslui,Victoria Stoiciu.

“Introducerea femicidului nu e doar despre pedeapsă, ci și despre prevenție”

“Dacă vrem să prevenim, nu doar să plângem victimele, trebuie să începem prin a numi realitatea. Introducerea femicidului nu e doar despre pedeapsă, ci și despre prevenție. Astea fiind spuse, e evident că introducerea femicidului nu va rezolva singură problema. E nevoie și de alte intervenții pe partea de prevenție și protecție a victimelor: obligativitatea evaluării riscurilor în dosarele de violență domestică, modificări în funcționarea monitorizării electronice a agresorilor, declanșarea urmăririi penale din oficiu în cazurile grave. Toate astea le-am discutat ieri și urmează să fie transpuse într-o formă juridică. Vom veni cu un pachet legislativ coerent și cuprinzător, care să spună clar: statul nu mai acceptă ca femeile să fie ucise cu regularitate.”, a comunicat Victoria Stoiciu pe o rețea de socializare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Ce tangenta are fufa asta cu Vasluiul ? De ce permit vasluienii sa fie reprezentati de tot felul de personaje dubioase, amante ale jmecherilor de la Bucuresti?

  2. Terenul de lângă Sala de sport a cui este de cresc bălăriile de un metru și din când în când mai vine circul cu animale? De ce nu se amenajează un parc pentru copii?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.