spot_img
spot_img
34.4 C
Vaslui
07-iul.-2025

Se va mușamaliza cazul morții tânărului de la Lunca Banului, care lucra pentru Primărie? Edilul se laudă că totul s-a rezolvat și mortul e de vină!

- Advertisement -

ATENȚIONARE… Accidentul de muncă mortal de la Lunca Banului, lecție pentru toți primarii din județul Vaslui. “Sancțiunile pecuniare se pot îndrepta și către persoane fizice”, spune șeful ITM Vaslui.

SISTEMUL LUPTĂ SĂ-L SCOATĂ BASMA CURATĂ PE DĂNUȚ TOFAN

ÎNVĂȚĂTURĂ…În județul Vaslui, lucrătorii de la Venitul Minim Garantat (fosta lege 416), sunt văzuți ca o forță de muncă extrem de ieftină, aflată tot timpul la mâna primarilor. De multe ori, acești primari nu dau doi bani pe siguranța acestor amărâți ai soartei, de aceea tragediile se produc inevitabil, la fel cum s-a întâmplat zilele trecute, în comuna Lunca Banului, unde un tânăr în vârstă de doar 37 de ani a decedat după ce a căzut de pe o schelă a primăriei. Florin lucra la o înălțime de peste șase metri, punând plasă pe un gard al școlii, pentru a umbri zona unde urma să fie organizat un eveniment, în momentul când a picat sub privirile altor doi colegi de muncă. Contactul cu solul i-a fost fatal, în ciuda eforturilor făcute de medicii ieșeni de a-i salva viața. La Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui, ancheta acestui caz e aproape de finalizare. Se mai așteaptă doar documentele de la Medicina Legală și de la unitatea din Iași, unde bărbatul fusese transferat de urgență, însă inspectorul-șef al instituției, Gheorghe Chirvase, spune că șansele ca școala și Primăria Lunca Banului să scape fără sancțiuni pecuniare sunt aproape nule. Mai mult, aceste amenzi s-ar putea da inclusiv pe persoană fizică, pentru că în multe cazuri acești directori și primari se ascund în spatele instituțiilor pe care le conduc, amenzile fiind plătite, într-un final, din bugetul localităților respective. După ce documentele medicale vor intra în posesia ITM Vaslui, dosarul va fi trimis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, pentru că în cazul de față vorbim de săvârșirea mai multor infracțiuni.

De mult timp, în ochii acestor primari, deveniți moșieri peste comunitățile pe care le conduc cu mână de fier, lucrătorii de la Venitul Minim Garantat (VMG) au devenit un fel de sclavi, exploatați în tot felul de munci, care mai de care mai dificile. În ultimii ani, ni s-au semnalat zeci de cazuri cu astfel de amărâți puși să presteze munci în interesul personal al primarilor. Nu mai departe de săptămâna trecută, un consilier local din comuna Duda Epureni atrăgea atenția că două femei angajate la VMG au fost duse de către primarul comunei la una dintre viile sale personale, fiind puse să lege lăstarii. Într-o altă comună, de pe Valea Racovei, un primar este acuzat de ani de zile că folosește acești muncitori la activitățile de la stâna sa. 

Un accident care nu trebuia să se întâmple

În comuna Lunca Banului, lucrătorii de la Venitul Minim Garantat nu prestează pentru primar, sau cel puțin nu s-a auzit acest lucru, în schimb, sunt puși să facă munci pentru care nu sunt calificați. Legea spune că acești lucrători pot fi folosiți, preponderent, la activități de igienizare a comunei cum ar fi cositul ierbii sau curățarea șanțurilor. Zilele trecute, trei astfel de lucrători au fost puși să amenajeze un spațiu special în curtea școlii din satul reședință de comună, unde urma să se organizeze un eveniment. Împreună cu doi colegi, Florin primise sarcină de la cei din conducerea primăriei să sudeze un gard, pe care urma să întindă o plasă pentru umbrirea terenului. Cei trei s-au conformat ordinelor, deși înainte de a începe munca nu au primit niciun fel de instruire și niciun fel de echipament pentru lucru la înălțime. Lui Florin i s-a spus doar că trebuie să urce pe o schelă, la 6 metri înălțime, pentru a întinde acea plasă, ceea ce a și făcut. Numai că, la un moment dat, sub ochii colegilor săi, bărbatul s-a dezechilibrat și a căzut, impactul cu solul provocându-i răni extrem de grave la nivelul capului. Cei doi colegi ai săi au dat alarma, la fața locului a ajuns și un echipaj medical, care, depășit de situație, a solicitat sprijinul elicopterului SMURD, pentru transportul de urgență a victimei la o unitate din Iași. La unitatea medicală din Iași s-au făcut toate eforturile pentru salvarea vieții bărbatului, însă în zadar. La o zi după internare, cadrele medicale au declarat decesul lui Florin.

Conducerea ITM Vaslui: “Nu există să fie victima vinovată”

Gheorhe Chirvase

ȘEFUL ITM SE ȚINE BĂȚOS...Comunitatea din Lunca Banului e șocată de tragedia care a avut loc zilele trecute la școala din comuna lor, iar acum tot ce mai așteaptă este să se facă dreptate. Instituția pe care toți ochii sunt ațintiți în această perioadă este Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui, de la care se așteaptă dictarea unor sancțiuni drastice. O parte a acestei comunități se teme ca nu cumva, așa cum s-a mai procedat de altfel și în alte cazuri, mortul să fie găsit vinovat. Pentru a afla care este stadiul cercetărilor, am mers la ITM Vaslui, unde am discutat cu Gheorghe Chirvase, inspectorul șef al instituției, care din capul locului ne-a declarat că în acest caz victima nu are nicio vină pentru cele întâmplate. “Din primele cercetări efectuate la fața locului, acele persoane trebuiau să facă doar anumite lucrări, ce țin mai mult de igienizare, lucrări cuprinse în cadrul unui plan. Și asta pentru că legislația spune clar: cu lucrătorii de la Venitul Minim Garantat nu poți să prestezi orice fel de muncă. Noi facem cercetări, inclusiv la școala în curtea căreia a avut loc incidentul. Chiar dacă este o unitate de stat, ea trebuie să respecte cerințele minime de securitate și siguranță în muncă, iar răspunderea unei sarcini de muncă a unui lucrător sau a unei alte persoane care desfășoară o activitate cade în sarcina acelei unități. Vom dispune toate măsurile legale inclusiv la școală, la primărie, ca să respecte prevederile legale și cerințele minime de securitate în muncă, plus să facă doar lucrările care sunt cuprinse în acel plan aprobat. Din punctul nostru de vedere, la Lunca Banului nu a fost respectat cadrul legal. În acest caz, nu există să fie de vină victima”.

CASETA

Amenzile, chiar și de 30.000 lei, ar putea fi aplicate inclusiv conducătorilor instituțiilor locale  

ATENȚIE, EDILI… Potrivit șefului ITM Vaslui, ca ancheta să fie finalizată, iar sancțiunile să fie date, se mai așteaptă documentele de la Medicina Legală și de la spitalul din Iași, unde Florin a fost internat. Potrivit lui Gheorghe Chirvase, sancțiunile pot fi aplicate în termen de șase luni de la producerea incidentului și nu este exclus ca și școala și primăria să fie trase la răspundere. Mai mult, aceste sancțiuni ar putea fi date inclusiv pe persoană fizică pentru că de multe ori, directorii și primarii se ascund în spatele instituțiilor pe care le conduc, amenzile fiind plătite din bugetul public și nu din buzunarul celor vinovați de producerea acestor tragedii. Mai mult, după ce dosarul va fi completat cu documentele medicale, el va ajunge pe masa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui, care vor cerceta și din punct de vedere penal acest caz.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.