spot_img
spot_img
22.9 C
Vaslui
09-iul.-2025

Încă un judecător titrat de la Tribunalul Vaslui se pensionează în plină tinerețe. La doar 49 de ani, președinta secției penale va încasa o pensie de aproape 30.000 de lei

- Advertisement -

TOTUL PÂNĂ LA PRIVILEGII… Laura Monica Suceveanu, președinta Secției Penale a Tribunalului Vaslui a înaintat Consiliului Superior al Magistraturii cererea de pensionare. Solicitarea va fi analizată miercuri de Secția Judecători a CSM. Laura Suceveanu este al treilea judecător al Tribunalului Vaslui care s-a pensionat în acest an înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani. Potrivit legii, pensia de serviciu pe care o va încasa reprezintă 80% din totalul veniturilor brute realizate în ultima lună.

Teama că vor rămâne fără pensii speciale i-a determinat pe unii judecătorii și procurorii din România care îndeplinesc condițiile să înainteze CSM cererile de pensionare, deși vârsta pe care o au 47-50 de ani ar trebui să reprezinte un atu profesional, vârful maturității profesionale, după cum o numea premierul Ilie Bolojan. “Suntem singura țară din lume care ne pensionăm judecătorii la 48 de ani, cu o pensie medie de 5.000 euro, care este cam de nouă ori mai mare decât pensia medie din România, în condițiile în care o bună parte din români se pensionează la 65 de ani”, declara recent primul- ministru Bolojan. Iar județul Vaslui nu este ocolit de acest fenomen. După pensionarea vicepreședinte Tribunalului Vaslui, judecătoarea Daniela Manole, la doar 49 de ani, un alt magistrat cu funcție de conducere a decis să pună roba în cui pentru a-și securiza pensia de serviciu. Este vorba de judecătoarea Laura Suceveanu (Laura Balan, așa cum o cunosc vasluienii). Aceasta a înaintat o cerere de eliberare din funcție prin pensionare CSM, care va fi analizată în cadrul ședinței din 9 iulie.

Laura Suceveanu face parte din generația tânără de magistrați, vasluiancă get-beget. Decizia de a se pensiona brusc, de îndată de a îndeplinit condițiile legale, o poziționează pe tabăra magistraților care în loc să-și folosească experiența în înfăptuirea actului de justiție și să reprezinte un model pentru cei care abia intră în magistratură, aleg calea mercantilă. Semnalul pe care îl transmit „specialii” cetățenilor este că profesia le-a priit atât timp cât veniturile le sunt securizate. Când vreun pericol de reformă pândește asupra salariilor lor sau pensiile, brusc se retrag din activitate. 

Traseul profesional al președintei Secției Penale a Tribunalului Vaslui

Laura Suceveanu a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, promoția 1999.

Traseul profesional al acesteia arată astfel:

  • octombrie 1999 – 1.10.2000 – jurisconsult SC BADOTHERM – AMC SA Vaslui;
  • octombrie 2000 – iunie 2001 – auditor de justiție, Institutul Național al Magistraturii, București;
  • septembrie 2001-decembrie 2002- procuror Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.
  • ianuarie 2003- noiembrie 2006- procuror Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui,
  • noiembrie 2006-februarie 2008-procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui,
  • februarie 2008-martie 2008- procuror Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău,
  • martie 2008- octombrie 2008- procuror Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași,
  • octombrie 2008 până în prezent – judecător Tribunalul Vaslui. 

Ce pensie va primi Laura Suceveanu

Potrivit legii, magistrații beneficiază de o pensie de serviciu reprezentând 80% din veniturile brute (nu nete !) din ultima luna (salariul plus toate sporurile). Tribunalul Vaslui a publicat ultima lista cu veniturile salariale ale angajaților în luna martie. Potrivit documentului, Laura Suceveanu a avut un salariu de bază de 26.753 lei, la care s-au adăugat 1.500 lei spor pentru condiții grele, 5.188 spor pentru suprasolicitare neuropsihică, 1.338 lei spor pentru păstrarea confidențialității. Un calcul simplu, la valoarea veniturilor din luna martie arată că președinta secției Penale va beneficia o pensie de cel puțin 27.000 lei.

Alți tineri speciali

Laura Suceveanu, așa cum spuneam, urmează altor magistrați tineri care au părăsit sistemul pentru a nu pierde pensiile speciale. Anul acesta de la Tribunalul Vaslui s-au pensionat, înainte de a împlini vârsta de 50 de ani, judecătoarele Daniela Manole și Carmen Andrieș. Recordul însă îl deține un procuror vasluian care activa în capitală. Este vorba de procurorul militar Laurențiu Zăpodeanu, care își desfășura activitatea la Parchetul de pe lângă Curtea Militară București. Acesta s-a pensionat la 47 de ani și 8 luni. Cererea i-a fost admisă de CSM la jumătatea lunii aprilie. Fost șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, Zăpodeanu s-a întors în sistemul public după doar trei luni de la pensionare. Fostul procuror a dat mâna cu politica și a fost angajat consilier în cadrul cabinetului prefectului Eduard Popica.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

45 COMENTARII

  1. O doare in cur de părerea voastră, câinii latră, ursul merge 🤣🤣🤣🤣bine va face, idioților. Daca eram in locul ei, îmi făceam pensie de 5 mil de euro, sa crăpați de ciuda🤪

  2. Bun si exponentii din administratia publica, daca tot beneficiaza de pensie speciala, nu ar trebui sa fie si ei ,,titrati” in specialitatea administratie/stiinte politice, chiar daca unii au studii superioare (onorabile, desigur), dar de alt profil ?
    Despre riscuri toate categoriile profesionale au parte de asa ceva, mai mult sau mai putin, insa cred ca singurii care ar fi indreptatiti sa beneficieze de astfel de sporuri sunt specialii care poarta arme de foc ori manevreaza munitii-materiale pirotehnice, gen militari, politisti, personal silvic, protectie civila, s.a..
    La magistrati, ramane de vazut in ce masura pachetul 2 de reforma poate aduce ceva corectii si a ajusta unele inechitati in raport cu alti beneficiari de drepturi speciale si nu numai. Este insa musai sa se faca ceva concret, cat mai repede daca tot a venit momentul, cu privire la doua chestiuni esentiale in principiu:
    – pensia, oricum ar fi proveni ca temei, nu se justifica nicicum sa fie mai mare ca salariul, adica sa stai acasa incasand pensie mai mare ca salariul din activitate (depaseste bunul simt elementar);
    – introducerea raspunderii profesionale a magistratilor cum exista pt toate celelalte profesii (ca nu prea se aplica in cazul unora, este altceva), lucrurile nu mai pot merge asa !

  3. Băi Bulă, la pensie se iese dintr-un singur motiv, incapacitate de muncă, nu mai poți să prestezi, nu mai poți să faci munca respectivă, nu că ai învățat, învățatul este pentru salarii mai mari, mai bune, și atât, nu pentru ieșit mai devreme la pensie, categoriile care ies mai devreme de asta si ies, nu mai pot să facă munca respectivă
    La 50 ani ăștia nu mai pot să frece niște hârtii? Dar un inginer, un profesor, doctor, etc, pot pana la 65 desi muncesc mai mult?
    S-a răsturnat căruța cu proști, nu sare nimic in ochi că suntem singura țară din lume care a făcut asemenea tâmpenii
    Si inca susțineti căcaturile astea, iar cand se împute va vai vai, altul e de vină, noi nu vrem sa platim oalele sparte
    Când plătiți de vă ies ochii de ce comentați că alții sunt de vină? plătiți futva morții mamii voastre că vouă vi se pare normal așa ceva

    • Mai Anonimule. Nu se iese la pensie pentru incapacitate de muncă. Asta e altceva. Nu vezi că ies la pensie și se angajează în altă parte??? Păi asta nu mai poate?? Ba nu. Chestia cu cartea e altceva. Acuma cine are carte nu are parte ci are norocul la un salariu mare, baban, fără muncă dar cu amanti/amante multe. Sa-i umple burta.Pa,pa,

  4. Si cei pe care numești….medici ,etc,etc…..de ce nu s au făcut magistrati? Cine pe cine a oprit vreodata sa nu si aleagă ce le place sa facă? A fost alegerea fiecăruia! Iar ca se pensionează după exact 25 de ani de magistratura? Asta e legea! Magistrații doar aplica legea,nu o fac ei! Legea este făcută de parlamentul României! Tu nu vezi ca mai nou si primarii si parlamentarii si dat pensii speciale? Magistrații si politia si militarii ….fie! Dar primarii pensie specială? Parlamentarii pensie specială? Pentru ce merite? Buzatu pensie specială? Noaptea minții! Asta este buba….nu Magistrații!

  5. Toate pasele lui Iolanda lungu ramineau litera de lege,justiția lu moș crăciun,comanda și cirdasie între avocați,mizeria mizeriiiiiloooorrrr,sa se ducaaaaa,iar restul diferenței dintr-o societate normala, să-și ia luminari

  6. Niște comentarii vă criticați unii pe alții. Atât pricepeți. Nu știți care e mai deștept. Esența articolului e alta. Doamna judecător cu pricina iese la pensie la tinerețe . Cu ce sumă?? Cu peste 25.000 de lei La 65 de ani ieși tot la pensie dar de bătrânețe. Cu ce pensie?? De vreo 2.500 de lei Adică de 10 ori mai mică. Aici nu înțeleg eu. De ce cel care sta degeaba primește mai mult la pensie față de cel care a muncit pe rupte, fizic. Că a muncit în condiții nu știu de care a primit sporuri cât a muncit. Dar de ce să mai primești aceste facilități când tu dormi acasă. ?? De unde vin banii, aici e problema. Când nu veți mai avea bani pentru mâncare atunci veți ști de unde. Ce e de făcut, nici eu nu știu.

    • În primul rând să știi că, la 50 de ani, nu înseamnă tinerețe, decât dacă ai 80 de ani.
      În al doilea rând pune mâna și învață ca să ai o profesie de înaltă prestanță și responsabilitate. Nu cerși de la stat dacă nu te-a dus capul să înveți. Pensia reprezintă dreptul fiecăruia în funcție de cât a învățat, nu după câte absențe a avut la școală.

      • De aia nu știi să scrii că nu prea ai dat pe la școală. Pensia nu o iei pentru cât ai învățat ci pentru cât ai muncit. România s-a dezvoltat cândva nu pentruSe că oamenii au învățat carte ci pentru că au muncit. Se pare ca ție nu ti-a plăcut mai nimic. Dacă la 50 de ani nu e tinerețe atunci tu ai luat-o razna. Nu mai comenta ce comentează alții. Dacă nu te duce capul altceva aia e .

  7. La ce va folosesc astfel de calomnii ? Nu doar ca nu e adevarat, dar aruncati cu noroi doar ca sa aveti pareri !! Aveti o viata asa plictisitoare de va intereseaza viata altora ?? Sau educatia atat va permite ?

  8. La câtă ”justiție”/dreptate se face in țară in ultimii ani, nu ne surprinde nimic. Invârt niște dosare zeci de ani până la prescriere, sunt la ordinul politicienilor, pe care-i servesc zi și noapte- exemplu lovitura de stat din 6 decembrie cu tartorul-șef Enache, care se premiază acum cu 35.000 de euro pentru ieșire la pensie…Cei care au devalizat țara sunt bine-merci cu averi imense, de care nu-i intreabă nimeni-nimic…și ies liniștiți la pensie cu pensii imense, cât pentru 20 de pensionari! Halal țară, halal justiție de….

    • Da, lovitura de stat, veniti voi suveranistii lui peste prăjit sa dati salarii si pensii , sa va vedem atunci cat de capabili sunteti…, ca asa de dat din gură suteti primii

    • Roberta……Ce treaba are dna judecatoare cu Enache de la CCR? Magistrații n au nici o treaba cu grupul infracțional organizat numit generic Curtea Constituțională a României! Nici una! Ai scris ca sa te afli in treabă!

      • Justiția e clan! Magistrați și procurori! Indiferent de instanță! Din acest motiv PSD și aliații i-au privilegiat! Acum sunt speriați că pierd privilegii! Așa este corect! Cuțitul e la os, așadar plătim noi ceilalți pentru privilegiații care au făcut din justiție armură pentru fraudele politice.
        Iar în ceea ce ne privește pe noi, ceilalți, de la care așteaptă cu nesimțire să le plătim marile pensii pentru care NU AU CONTRIBUIT ne-au tratat cu soluții subiective în care nici măcar nu luau în considerare toate probele, ci doar cele pe care le foloseau să dea soluția convenabilă cui li se cerea la ordin politic.
        Din acest motiv, societatea este un dezmăț total, infractorii sunt protejați iar semenii obișnuiți sunt încolțiți cu dreptatea în mână.
        Așadar, întreaga lor activitate este exact negativă în efecte macrosocial.
        Pentru asta noi tre să-i respectăm?
        Deloc! Nu merită!

  9. Dati exemplu de un magistrat redutabil din Vaslui care a facut ce a facut Zapodeanu… Nu o sa gasiti. Si s-au pensionat multi, si procurori civili, si militari. Sotii Armeanu, mosul Parpalea, Iosipescu, Bulgaru, Iftimi, Bejenariu, Ruja, (iar lista poate continua) si-au vazut linistiti de pensii. Oameni decenti, chiar daca or fi avut afinitati politice macar nu s-au afisat la brat cu de-alde Popica/Buzatu/Solomon/Trifan. Si pentru Manole as baga mana in foc ca nu ar face o asemenea mizerie.

    Ne cereti sa avem incredere in justitie??? Cum sa avem cand unul care a condus un parchet local ajunge sef de cabinet la un personaj politic, precum Eduard Popica, la trei luni dupa pensionare. Cum sa nu ai un minim de coloana vertebrala ca magistrat? Cat de mare sa fie foamea de bani??

    • Bai n o mai freca cu marii magistrati ca n au prins pe nimeni aia enumerati de tine, legat de Zapodeanu daca e legal , atunci de ce comentam și suntem ipocriti?

        • Nu i a prins, dar oricum la Vaslui , au fost numai procurori slabi, fricosi ,subjugati politic, dezinteresati , trageau militienii de ei sa mai faca cate un capat de treaba…., nu si merita niciunul pensiile babane!

      • Ce legal astăzi vrem să nu mai fie și… peste o lună legal!

  10. Bravo ei ca s a pensionat , este totul legal , nu ? ce era sa faca sa stea sa vada care s toanele retarzilor de politicieni, ca seara se culca cu o legislatie si a doua zi se trezeste cu alta , nu ?

  11. Rapanosilor, sa invatati si voi cat a invatat doamna si apoi sa comentati ! Nu sunteti in stare sa faceti corect acordul subiectului cu predicatul, dar la terfelit oameni, sunteti primii !
    Cretinilor !

    • Păi care e terfelirea. Văd că doamna asta chiar a trimis o cerere de pensionare. Sau e terfelire sa zici ca se pensioneaza la varsta ei???????

    • Dacă tot vorbiți de corectitudine și reguli gramaticale: fără spațiu înaintea semnelor de punctuație. Simplu si elementar: fără spațiu, da? Spațiul îl folosim după semnele de punctuație. Și folosim și diacritice, desigur.
      Ori sunteți corect, ori nu mai sunteți și nu dați lecții.

    • Lasă banii, da vrem si noi să iesi la pensie la 50 ani, sa ne calculez și nouă pensia din venitul de pe ultima lună
      Suntem mai negri in gura sau cum?

      • Pai ce studii ai stimabile si daca voiai sa te pensionezi la 50 de ani trebuia sa mănânci codul civil,codul penal, codul de procedura civila si respectivii penala, sa dai un examen pentru accedere in Institul Național al Magistraturii insemnând legislație la perfecție, logica si interviul draconic, apoi sa faci 2 ani de institut, 1 an de stagiu si abia apoi te poti numi judecator ori procuror in urma decretului semnat de președintele tarii ! Apoi…duci o viata stricta :nu ai voie sa te privatizezi,nu poti face politica, nu poti da consiltatii juridice si multe altele!Te bagi? Hai ca nu e greu……din sufragerie mâncând semințe! De ce nu te ai facut magistrații? Știu….n ai vrut,nu te interesează, bla,bla,bla!

        • Iar marii magistrați le mănâncă… pentru a le căca!

    • Bai nea .. cetățean, terminați aburelile ca nu suntem veniți cu pluta
      Ăștia nu sunt nici pe departe mari scule la învățătură, sunt o mulțime de alti oameni care au învățat de 10 ori mult decât panaramele astea , ingineri, cercetatori, medici si muuulti altii
      Deci nu e merit pentru învățătură, nu e merit nici de stres nici de muncă fizică, nici de performanță că nu a inventat nimic, n-a salvat nici pe nimeni
      Deci de ce p.zda mă-sii ies la 50 ani? De ce li de calculează pensia 80% din ulimul salariu? Au 7 perechi de c.oaie?

      • Si ca sa fii luminat….nu sunt pensii speciale! Sunt pensii de serviciu la fel ca si militarii ori polițiștii. Problema este alta: de ce se dau pensii cu adevărat speciale la primari si parlamentari! De ce? Macar un magistrat a învățat,a avut un serviciu plin de restricții si isi ia pensia de serviciu exact cum spune legea dar primarii? Ce au făcut primarii ori parlamentarii notabil ca sa merite pensii speciale! Ei toată viata au tras pe turta lor ,au furat cu amândouă mâini si pentru asta parlamentarii si au făcut lege de merit; pensii speciale! Asta este buba!

      • Ok…ai dreptate! Tu ,care sustii asta….ok…cine nu te a lăsat sa te faci magistrat? O întrebare de 1000 de puncte! Cine? Tu crezi ca oricine poate întra la Institul Național al Magistraturii? Sunt oameni care dau si 7 ori si nu reușesc! Oare de ce? Nimeni nu neaga ca nu sunt medici deștepți dar sa nu uitam ca un medic te consulta in spital si te cheamă la cabinetul particular, asa i? Trăim intr o democrație asa cum e ea,cine nu te a lăsat sa devii magistrat?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.