DECIZIE… Vasluienii îsi înnoiesc, luna aceasta, contractele de furnizare a energiei electrice. Odatã cu disparitia plafoanelor si liberalizarea pietii de la 1 iulie, consumatorii trebuie decidã dacã merg cu acelasi furnizor ca pânã acum sau aleg un alt furnizor, care le oferã un pret final mai bun. Potrivit plaformei Autoritãtii Nationale de Reglementare în Domeniul Energiei Electrice (ANRE), unde gãsim un comparator de oferte-tip de furnizare a energiei electrice, cel mai mic pret îl oferã Hidroelectrica: 1,11 lei/kWh în oferta concurentialã, respectiv 1,29 lei/kWh în oferta universalã. Atentie, a nu se face confuzie între furnizor si ditribuitor. În Moldova,distribuitorul este DelgazGrid, iar furnizorul poate fi E.ON, Hidroelectrica, PPC Energie sau o altã companie. În judetul Vaslui, foarte multi consumatori au contract cu E.ON, furnizor care le-a trimis încã din luna mai notificãri cu noul pret: 1,59 lei/kWh. E.ON are însã si o ofertã cu pret de 1,52 lei/kWh pentru cei care aleg sã încheie un contract de furnizare energie electricã, gaze naturale si asistentã tehnicã. Pe grupurile de Facebook din judetul Vaslui se discutã deja de ceva timp despre ofertele furnizorilor de energie electricã. „Cea mai bunã ofertã (cel putin pe hârtie) pare Hidroelectrica. Sunt curios dacã existã oameni care au ales acest furnizor si dacã e ok”, scrie un vasluian. „Îmi pare rãu sã o spun, dar este o smecherie de a atrage cât mai multi clienti si apoi vor modifica pretul. Ati auzit cum ministrul Energiei atentiona Hidroelectrica sã foloseascã pretul corect”, atrage atentia un alt vasluian.
De la 1 iulie, piata de energie electricã s-a liberalizat, dupã trei ani în care preturile au fost plafonate. Vasluienii pot sã migreze cãtre un alt furnizor în cãutarea unei oferte mai bune, fãrã nicio taxã. Trebuie sã intre pe site-ul POSF.ro, al Autoritãtii Nationale de Reglementare în Domeniul Energiei, si sã urmeze pasii. Dupã completarea cererii si încãrcarea documentelor, semneazã contractul digital, iar notificarea vechiului furnizor va fi fãcutã automat de cel nou ales. „Aproximativ 235.000 de consumatori de energie electricã si-au schimbat contractele de furnizare începând cu 1 ianuarie 2025. Aproape jumãtate din cîti s-au portat de la începutul anului s-au purtat în ultima lunã”, a declarat Sergiu Niculescu, presedintele ANRE. În acest moment, ofertele variazã între 1,11 lei/kWh si 2,36lei/kWh. Astfel, o familie cu un consum de 100 de kilowati orã pe lunã va plãti peste 100 de lei pentru factura de curent.
Hidroelectrica, pret final de 1,11 lei/kWh. Atentie, compania avertizeazã: „pretul va putea fi modificat de cãtre furnizor pe toatã perioada contractualã„
Cel mai mic pret la energie electricã îl oferã Hidroelectrica: 1,11 lei/kWh în oferta concurentialã, respectiv 1,29 lei/kWh în oferta universalã. Iatã cum sunã oferta companiei Hidroelectrica: „Ce îti oferim? Termen de platã relaxat: 45 zile de la emiterea facturii; comunicarea si transmiterea sigurã a documentelor folosind mijloacele online; accesibilitatea deplinã: furnizãm energie electricã în orice locatie din România; corectitudine 100%: garantia cã nu existã tarife ascunse în contractul de furnizare; posibilitatea de a introduce indexul autocitit, de a consulta informatiile despre facturi si de a transmite diverse solicitãri prin intermediul portalului pus la dispozitie si telefonic, prin intermediul serviciului de Call Center; facilitarea relatiei cu operatorul de retea în baza mandatului acordat; consultantã în domeniul furnizãrii energiei electrice; aplicatia mobilã iHidro disponibilã unde clientii pot plãti facturile cu cardul bancar, pot verifica rapid soldul curent, pot accesa ultima facturã emisã, pot accesa sectiunea de grafic al istoricului de consum, pot raporta indexul autocitit si pot gestiona locurile de consum”. De asemenea, furnizorul precizeazã: „Pretul va putea fi modificat de cãtre furnizor pe toatã perioada contractualã, fãrã a mai fi necesarã semnarea unui act aditional în acest sens. Modificarea conditiilor de pret va fi notificatã Clientului cu cel putin 30 de zile anterior intrãrii în vigoare a noilor tarife. În acest caz, în mãsura în care nu este de acord cu noile conditii contractuale, clientul va avea dreptul de a denunta contractul în mod gratuit, situatie în care contractul va înceta. Dacã clientul nu îsi exprimã dezacordul cu privire la noile conditii comerciale într-un termen de 15 zile de la primirea notificãrii, se va considera cã acesta si-a exprimat acordul în mod tacit, noile conditii contractuale urmând a-si produce efectele conform notificãrii”, se aratã în oferta companiei Hidroelectrica.
E.ON, pret final de 1,59 lei/kWh. Oferta e valabilã pânã la sfârsitul lunii
E.ON, compania cu care au contract foarte multi vasluieni, le-a trimis consumatorilor o ofertã cu 1,59 lei/kWh. Potrivit comparatorului de oferte-tip de furnizare a energiei electrice, furnizorul are o ofertã si cu 1,52 lei/kWh pentru cei care aleg sã încheie un contract de furnizare energie electricã, gaze naturale si asistentã tehnicã. Iatã cum sunã oferta acestei companii: „ai calitate a furnizãrii de energie electricã, ai un pret de furnizare fix, aplicabil pentru 6 luni. Ce mai include oferta E.ON? Acces gratuit la aplicatia E.ON Myline – contul tãu de client, pentru gestionarea contractului, consumului, facturilor si plãtilor Acces la solutii rapide pentru ajutor: Servicii si ajutor, Chat, Search AI disponibile pe eon.ro; eBooking pentru programarea vizitei tale în magazinele E.ON; Call Center pentru consultantã comercialãsi suport specializat; Modalitãti gratuite de transmitere a indexului autocitit, pentru facturarea consumului real.Ce mai trebuie sã stii? Prezenta ofertã este întocmitã la data de 30.06.2025 si este valabilã începând cu data de 01.07.2025 si pânã la data de 31.07.2025. Prezenta ofertã se aplicã pe durata de valabilitate a contractului în conditiile stabilite în ofertã si în contract. Perioada de facturare este lunarã, iar transmiterea facturii se va realiza prin postã sau online în contul tãu E.ON Myline si pe e-mail, dupã activarea facturii electronice. Termenul de platã al facturii este de 15 de zile calendaristice de la data emiterii acesteia. Neachitarea facturii dupã un termen de 30 de zile de la data scadentei conduce la facturarea unor dobânzi penalizatoare, care sunt egale cu nivelul dobânzii datorate pentru neplata la termen a obligatiilor bugetare si sunt calculate începând cu prima zi dupã data scadentei si pânã în ziua plãtii (exclusiv)”, se aratã în oferta companiei E.ON.
PPC Energie SA, pret final de 1,61 lei/kWh. „Oferta noastrã se adreseazã clientilor cu consum casnic, pentru o perioadã de 12 luni”
O altã companie cu care consumatorii din judetul Vaslui au încheiat contract este PPC Energie SA. Potrivit comparatoruluide oferte-tip de furnizare a energiei electrice, acest furnizor oferã un pret final de 1,61 lei/kWh. „Pretul energiei electrice este format din componenta de achizitie (include tariful de transport-componenta de introducere a energiei electrice în retea-TG) si componenta de furnizare. Facilitãti: Facturi detaliate, cu evidentierea costurilor; Contul myPPC prin care aveti acces la toate informatiile despre contract si facturi; Facturã electronicã si notificãri prin SMS; Oricând, de oriunde, aveti acces în timp real la contul myPPC prin aplicatia mobilã; Canale diversificate de platã: bãnci din reteaua nationalã (ghisee, automate de platã, direct debit, internet banking, ordin de platã), automate de platã de tip self-pay si terminale de platã amplasate în centre comerciale si magazine alimentare, online cu card pe site www.ppcenergy.ro. Oferta noastrã se adreseazã clientilor cu consum casnic, pentru o perioadã de 12 luni si prevede un fix pentru fiecare kWh consumat”, se aratã în oferta companiei PPC Energie SA.
Ce spun vasluienii: „am fost la Restart Energy, acum sunt la Hidroelectrica”
PÃRERI… Pe grupurile de Facebook vasluienii discutã de o lunã de zile despre ofertele furnizorilor de energie electricã. Care oferã cea mai bunã ofertã? Pãrerile sunt împãrtite, unii consumatori fiind interesati nu doar de cel mai scãzut pretul final, ci si de modul în care comunicã furnizorul si modalitatea de platã a facturilor. „Eu sunt la Hidroelectrica din 2022. Primul an, într-adevãr, nu am primit facturi, dar dupã mai multe telefoane am reusit într-o succursalã sã îi fac sã mi le trimitã pe toate. De atunci nu am mai avut probleme. Factura vine lunar, termen mare de platã. Pentru mine e ok. Rãmân la ei în continuare fãrã doar si poate. Pãrerea mea cã acum vor scumpi toti, dar dupã ce le vor pleca clientii vor începe sã scadã fiecare tariful si liberalizarea se va vedea. Cine lasã pretul mai jos, va rezista, cine îl tine ridicat, va rãmâne fãrã clienti. Exclud o eventualã întelegere între ei pentru a mentine artificial pretul mãrit. Consiliul Concurentei putin probabil sã permitã acest lucru. Dupã ce au crescut tarifele la energie, prin mai 2021, am învãtat sã navighez pe site-ul ANRE si asa am ajuns sã mã mut la Restart Energy. Gaz si luminã. Din pãcate, nu au rezistat mult pentru cã portofoliul era mic, la fel ca pretul. În ianuarie 2022 s-a desfiintat si am gãsit Hidroelectrica. Acum plãtim 0.8 kwt si la consum de 200 si de 500, nu am citit exact cât se face, am înteles ca aprox 1 leu. E ok”, a scris un vasluian pe un grup de Facebook. „Hidroelectrica. Am fãcut luna aceasta. Pretul final al energiei, 1.1 lei/kw. La noi este prin Delgaz Grid (n.r. distribuitorul). Trecerea se face simplu, online, pe platforma celor de la Hidroelectrica. Nu dureazã mai mult de 5 minute. Este nevoie de copie dupã buletin si o facturã veche”, a adãugat un alt vasluian.
Vasluian: „e foarte dificil sã poti comunica cu cei de la E.ON. Am ales PPC”
OPINIE… Un alt vasluian a spus cã renuntat la contractul cu E.On din cauza comunicãrii dificile cu reprezentantii companiei. „Pentru mine e importantã si comunicarea cu firma care furnizeazã energia electricã. Nu stiu la Vaslui, dar la Bârlad e foarte dificil sã poti comunica cu cei de la E.ON. Un director care nu stie ce vrea si care nu te poate asculta sau ajuta, o doamnã la ghiseu vesnic nervoasã si depãsitã de situatie… Acesta este motivul pentru care am ales PPC, unde comunicarea este eficientã si pretul mai mic în comparatie cu E.On”, a scris pe Facebook un alt vasluian.
La eon, e bătaie de joc. Daca mă mai țin la poarta cu tot felul de rahaturi, mă mut la altu.
Niste banditi toti
Raman
Intradevar la EON e forte greu sa comunici cu ei parc ai fi la NASA, n au birou de informatii si paznicii te tin la poarta de parca vii cu cersitul!