spot_img
spot_img
24.8 C
Vaslui
10-iul.-2025

La orizont se vede pragul de 8 lei/litru la carburant

- Advertisement -

SCUMPIRI… Românii primesc lovitură după lovitură. După taxe și impozite mai mari, după instituirea CASS-ului pe pensiile mai mari de 3.000 lei, în viitorul apropiat va trebui să plătim mai mult și pentru carburant. Scumpirile se vor face în două etape, prima de la 1 august, a doua de la 1 ianuarie, iar prețul se estimează să sară de 8 lei/litru la începutul anului viitor.  

Acciza la carburanți crește de la 1 august, ca urmare a majorării cu 10% a accizelor și a creșterii TVA de la 19 la 21%, însă veștile proaste nu se opresc aici. Această acciză va mai crește încă o dată de la 1 ianuaie 2026, după o nouă majorare. Astfel, potrivit proiectului de hotărâre, noile accize la carburanți, începând cu 1 august, vor fi de 2,78 lei pe litru la benzină și de 2,55 lei pe litru la motorină. Sunt cu 10% mai mari decât cele de acum și, dacă mai adăugăm și efectul cumulat al creșterii de TVA, rezultă că de luna viitoare vom avea o creștere de preț la pompă de 43 de bani pe litru la benzină și de 40 de bani pe litru la motorină. Însă, proiectul de lege arată noi accize la carburanți cu aplicabilitate din 2026, mai mari decât cele care se măresc în august 2025. Astfel, accizele cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2026 sunt de 3,06 lei pe litru la benzină și de 2,80 lei pe litru la motorină.

Motorina se va scumpi de la 1 ianuarie 2026 cu încă 30 de bani/litru

Prin urmare, din cauza creșterii fiscalității, carburanții se vor mai scumpi încă o dată la 1 ianuarie 2026. Atunci, pe baza calculelor, benzina se va scumpi cu 34 de bani pe litru, iar motorina se va scumpi cu 30 de bani pe litru. Așadar, cumulat, din cauza creșterii accizei, în două etape, și a TVA, benzina se va scumpi în total cu 77 de bani pe litru, iar motorina cu 70 de bani pe litru. O majorare substanțială care apare exclusiv din creșterea taxelor, fără a lua a în calcul posibilele creșteri pe preț ale țițeiului sau alți factori care conduc la creșterea prețurilor la carburanți. Rămâne de văzut dacă acesta va fi nivelul exact cu care comercianții de carburanți vor crește prețurile de la 1 august și apoi, 1 ianuarie. România consumă anual circa opt milioane de tone de carburanți, preponderent motorină.

Vestea bună pentru agricultori: Guvernul mărește bugetul pentru subvenția la motorina folosită în agricultură

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale vrea să adauge 103 milioane de lei la bugetul pentru subvenția la motorina folosită în agricultură. Banii sunt necesari pentru a acoperi plățile din ultimele trei luni ale anului 2024 și primele trei luni din 2025, pentru că fondurile actuale nu ajung. Conform unui proiect de hotărâre de guvern, MADR vrea să mărească bugetul total al ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorină de la 500 milioane la 603 milioane de lei. În prezent, mai sunt doar 64,3 milioane de lei disponibili, dar este nevoie de 167,2 milioane de lei, sumă raportată de APIA, instituția care se ocupă de plăți. Din bugetul inițial pe 2025 (500 milioane de lei), ministerul a cheltuit deja peste 435 milioane, astfel: 297 milioane de lei pentru restanțele din trimestrul II și III din 2024; 138 milioane de lei pentru plăți parțiale din trimestrul IV 2024. Pentru a acoperi complet sumele rămase, este nevoie de: 51,1 milioane de lei pentru finalizarea plăților din T4/2024 și 116,1 milioane de lei pentru T1/2025;

Vestea proastă: TVA pentru îngrășăminte și pesticide, de la 9% la 11%

SE SCUMPESC…Începând cu 1 ianuarie 2023 se află în vigoare Ordinul nr. 4.634/397/2022 privind aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea de îngrășăminte și pesticide de tipul celor utilizate în mod normal în producția agricolă, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și pentru prestările de servicii de tipul celor utilizate în mod normal în producția agricolă. În prezent, cota redusă de TVA de 9% se aplică pentru livrarea următoarelor bunuri: îngrășăminte, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, pesticide, prestări servicii agricole. Pentru toate acestea, cota TVA de 9% va crește, de luna viitoare, la 11%.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.