Premierul Emil Boc a declarat, marţi, după şedinţa Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, că este necesară o nouă lege pentru întreprinderile mici şi mijlocii.
„Tema de bază (n.r. a Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social) a fost cea legată de locurile de muncă ale românilor. E o temă importantă care vizează atât patronatele, cât şi sindicatele. Din acest punct de vedere s-au desprins următoarele concluzii: necesitatea unei noi legi pentru întreprinderile mici şi mijlocii care să implementeze prevederile europene din Small Bussines Act, adică perfecţionarea şi modernizarea legislaţiei după care funcţionează întreprinderile mici şi mijlocii şi facilităţile pe care acestea le pot primi din partea statului pentru susţinerea locurilor de muncă”, a spus primul-ministru.
Boc a arătat că Guvernul a preluat o parte dintre propunerile formulate de patronate, menţionând scurtarea duratei de înfiinţare a unei firme la trei zile, susţinerea financiară suplimentară a firmelor nou înfiinţate sau a tinerilor întreprinzători, utilizarea mecanismului garanţiilor de stat şi a ajutoarelor de stat, inclusiv a schemelor de minimis de la Ministerul Finanţelor şi de la Ministerul Economiei pentru sprijinirea firmelor care crează locuri de muncă. „Avem în vedere acceptarea propunerii pe care ne-au formulat-o patronatele de simplificare a taxelor şi tarifelor parafiscale în sensul reducerii numărului acestora şi de simplificare a procedurilor legislative. Au fost 491 de taxe şi tarife parafiscale în 2009, au fost reduse aproximativ jumătate, obiectivul este reducerea în 2012 în continuare a taxelor şi tarifelor parafiscale”, a adăugat premierul.
De asemenea, el a arătat că Guvernul analizează propunerea de adoptare şi în România a instituţiei mediatorului de credite.
În plus, premierul a afirmat că Executivul a luat act de propunerea de înfiinţare a unui fond de investiţii după model european, sub garanţiile cerute lege, de Banca Naţională şi de legislaţia europeană şi că analizează această posibilitate cu Ministerul Finanţelor şi BNR.
Boc a precizat că în privinţa celorlalte măsuri care nu au preluate de Guvern se va face o analiză de impact, care va fi comunicată patronatelor. „Obiectivul acestei consultări cred că a fost atins, acela de a aduce lucruri noi pentru crearea de locuri de muncă şi de a încerca prin mijloacele pe care le avem la dispoziţie ca stat să putem să uşurăm românilor perioada aceasta grea prin care trec asigurându-le menţinerea locurilor de muncă existente şi crearea de locuri de muncă”, a conchis premierul.
Şedinţa Consiliului Naţional Tripartit s-a desfăşurat marţi, la Palatului Parlamentului, la întâlnirea de lucru cu premierul Emil Boc acceptând să participe doar reprezentanţii Confederaţiilor patronale.
La şedinţa Consiliului au fost prezenţi şi ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Sulfina Barbu şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.
Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social a fost înfiinţat la sfârşitului lunii octombrie a anului trecut. Este format din reprezentanţi ai Executivului, Băncii Naţionale a României şi ai confederaţiilor patronale şi sindicale. Reuniunea de marţi este cea de-a treia de la înfiinţare.
AGERPRES.ro