spot_img
spot_img
28.1 C
Vaslui
20-iul.-2025

Academicianul Ionel Miron, fiu al comunei Ivãnesti, sãrbãtorit la 90 de ani. A devenit Cetãtean de Onoare al municipiului Iasi

- Advertisement -

ANIVERSARE… Academicianul Ionel Miron, fiu al comunei Ivãnesti, a fost sãrbãtorit, la împlinirea vârstei de 90 de ani, în cadrul unei festivitãti speciale. Evenimentul a avut loc în Sala Senatului Universitãtii Alexandru Ioan Cuza din Iasi si a reunit figuri marcante ale lumii academice si administrative. Programul a început cu conferinta 30 de zile de via subacvaticã observatii, interpretãri stiintifice, recorduri, sustinutã chiar de sãrbãtorit, prof. univ. emeritus Ionel Miron, care a vorbit despre experientele si cercetãrile sale inedite în mediul subacvatic. Apoi, publicul a urmãrit o proiectie de film documentar, prezentatã de prof. dr. Lucian Gorgan, decanul Facultãtii de Biologie din cadrul UAIC. Un moment special a fost lansarea volumului „Cancer contra cancer. Biologia cancerului meu”, semnat de Ionel Miron, o lucrare autobiograficã ce îmbinã perspectiva stiintificã cu trãirea personalã a luptei cu boala.

Punctul culminant al manifestãrii a fost decernarea titlului de Cetãtean de Onoare al Municipiului Iasi profesorului Ionel Miron, în semn de recunoastere pentru întreaga sa activitate stiintificã si civicã. Distinctia a fost înmânatã de primarul Mihai Chirica, în prezenta prof. univ. Liviu Maha, rectorul Universitãtii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. „Trãim într-o tarã bogatã si frumoasã, dar uneori lipsitã de constiinta propriei sale valori. Avem nevoie de repere vii precum profesorul Ionel Miron care ne reamintesc cã stiinta si educatia sunt temeliile oricãrui progres durabil”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Prof. univ. dr. Ionel Miron, membru al Academiei Oamenilor de Stiin

Profesorul universitar Ionel Miron, membru titular al Academiei Oamenilor de Stiintã, vicepresedinte al sectiei de stiinte biologice, este un remarcabil cercetãtor stiintific si valoros cadru didactic în domeniul biologiei. Rezultatele cercetãrilor sale au adus un real prestigiu Universitãtii „Alexandru Ioan Cuza” si au contribuit semnificativ la consolidarea imaginii stiintei iesene. Domnia sa si-a dedicat 57 de ani din cele nouã decenii ale vietii studiului limnologiei – disciplina care se ocupã cu studiul apelor continentale si cu modul în care aspectele fizice si chimice ale acestora influenteazã viata organismelor acvatice – si al acvaculturii. A pus bazele unei noi metode de cercetare în România, realizând o biotehnologie inovatoare pentru cresterea pãstrãvului în viviere flotabile. Profesorul Ionel Miron este originar din comuna Ivãnesti, judetul Vaslui, unde s-a nãscut la 6 iulie 1935. A absolvit Facultatea de Biologie, specializarea „Știinte naturale – Chimie”, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, în 1957, si a obtinut doctoratul în biologie în 1973, cu teza „Cercetãri asupra comportãrii unor nevertebrate acvatice într-o succesiune ecologicã: râu – lac”. Din 1958 pânã în 2015, a urcat toate treptele în cercetarea stiintificã la Statiunea „Stejarul” Pângãrati, Neamt, la Statiunea de Productie Salmonicolã ICAS, Potoci, Neamt si la Statiunea Biologicã Potoci, Neamt, a Universitãtii „Alexandru I. Cuza” din Iasi, pe care le-a si condus în diferite perioade. Dupã 1990, a dezvoltat în cadrul unitãtilor mentionate importante relatii de colaborare internationalã, coordonând Campusul International pentru mediul înconjurãtor, în cadrul Acordului dintre Universitatea PARIS VII si Universitatea „Al. I. Cuza” Iasi (1990-1996) si Scoala de varã româno-germanã de Limnologie-Ecologie, în parteneriat cu Universitatea Konstanz (2006, 2007, 2009, 2010).

Academicianul Ionel Miron contribuit esential la 12 inventii

Din 1991 a fost profesor asociat, din 1994 pânã în 2005, profesor universitar titular, an dupã care a continuat sã formeze viitori biologi ca profesor asociat la Facultatea de Biologie a Universitãtii „Alexandru Ioan Cuza”. În 1998 si-a cîstigat calitatea si de conducãtor de doctorat. Este Profesor Emeritus al aceleasi universitãti. În cadrul activitãtii sale remarcabile, profesorul Miron a abordat lucrãri faunistice cu orientare taxonomicã si ecologicã, cercetând fauna Lacului Bicaz si studiind cauzele care determinã modificãrile biocenotice în succesiunea ecologicã. A realizat cercetãri fundamentale pentru dezvoltarea ecologicã a acvaculturii. A primit brevetul de SCAFANDRU AUTONOM gr. II la scoala de Plonjare din Gand, Belgia, eliberat de Confederatia Mondialã de Activitãti Subacvatice pentru plonjare stiintificã. Pentru profesorul Ionel Miron, inovatia a fost o preocupare constantã. A contribuit esential la 12 inventii, printre care mentionãm: Vivierã pentru stimularea ritmului de crestere a pestilor în lacuri si în mediul marin (brevetatã în 2006); Instalatie pentru colectarea planctonului (brevetatã în 2006); Metodã pentru cresterea midiilor si instalatie pentru aplicarea metodei (2001); Instalatie pentru cresterea intensivã a pestilor (1988); Procedeu de crestere a alevinilor de pãstrãv (1983); Procedeu si instalatie pentru stimularea ritmului de crestere a puietului de salmonide în lacurile de acumulare (1981); Batiscaf pentru cercetãri subacvatice (1972). Reusitele cercetãtorului si profesorului Ionel Miron în domeniu se datoreazã si stagiilor de perfectionare efectuate în strãinãtate, în universitãti de prestigiu din Belgia, Germania, Elvetia, Franta si Maroc. În 1971 a obtinut Brevetul eliberat de Confederatia Mondialã de Activitãti Subacvatice pentru plonjare stiintificã care atestã calitatea de scafandru autonom, dupã ce a urmat scoala de Plonjare din Gand, Belgia. Inventiile sale au fost apreciate cu 11 medalii, printre care Medalia de aur la Eureka, 2004, Belgia, Bruxelles, si Medalia de argint, 2002, Elvetia, Geneva, pentru inventia Metodã si instalatie pentru cresterea midiilor; Medalia de aur pentru inventia Metodã pentru activarea ratei de crestere a pestilor în mediile marine, 2003, Elvetia, Geneva; Diplomã de excelentã, Eureka 2004, Belgia, Bruxelles, pentru inventia „O metodã pentru cresterea midiilor si instalatia pentru aplicarea metodei acestora”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.