spot_img
spot_img
25.4 C
Vaslui
19-iul.-2025

Doar jumătate de pe factura de curent o reprezintă costul real al energiei electrice

- Advertisement -

FACTURI UMFLATE… Plătim dublu la energia electrică! Acesta este concluzia unui studiu realizat de specialiștii în domeniu. Practic, pe factura care ne vinde în fiecare lună, avem 50% costul real al energiei, iar cealaltă jumătate e reprezentată de tarifele companiilor și taxele către stat.

Potrivit calculelor prezentate de platforma despre-energie.ro, o platformă susținută de companiile E.ON și Delgaz Grid, de la 1 iulie 2025, dacă luăm în considerare, spre exemplu, un preț final de 1,5 lei/kWh, structura de preț arată astfel:

  • Energia activă (52%) – include costul energiei de la producător plus serviciul de furnizare.
  • Tarifele reglementate (27%) – transport, distribuție și servicii de sistem, stabilite de ANRE.
  • Taxele și contribuțiile (21%) – TVA, accize și diverse scheme de sprijin către stat.

Ce înseamnă energia activă, cea mai mare componentă din factură

Energia activă, care reprezintă jumătate din factură, include două sub-componente:

  • Costul de achiziție a energiei: acesta fluctuează în funcție de prețurile de pe piața angro. Aici vorbim despre costul real al energiei electrice. În comparație cu 2019, acest cost s-a triplat din cauza crizei energetice, a prețurilor la gaze naturale și a investițiilor întârziate în noi capacități de producție.
  • Tariful de introducere a energiei în rețea: acoperă costurile pentru conectarea și menținerea accesului la rețeaua electrică.

Tarifele reglementate de ANRE

Această componentă de preț, care reprezintă aproximativ 27% din factură, include serviciile pentru funcționarea sistemului energetic:

  • Tariful de transport (2%) reprezintă serviciile către Transelectrica pentru menținerea și operarea rețelei de înaltă tensiune care transportă energia de la centrale la centrele de distribuție.
  • Tariful de distribuție (24%) este componenta care merge către operatorul local (distribuitorul de energie din zona ta) care se ocupă de rețeaua de joasă și medie tensiune, până la contorul tău.
  • Tariful pentru servicii de sistem (1%) este un cost gândit și colectat astfel încât să acopere costurile pentru menținerea echilibrului și a stabilității rețelei electrice.

Aceste tarife sunt reglementate de ANRE și au crescut semnificativ în 2024-2025, după ce au fost înghețate pe perioada crizei energetice. Creșterea acestora este influențată, de asemenea, de prețurile mai mari ale producătorilor, deoarece rețelele au propriul consum tehnic pentru funcționare și distribuitorii trebuie să cumpere energie de la aceștia. 

Taxele și contribuțiile la stat

Aproximativ o cincime din factură se duce direct la stat sub diverse forme, fără să aibă neapărat legătură cu procesul de producție și transport a energiei. Să le luăm și pe acestea pe rând:

  • TVA (19%) – se aplică asupra întregii facturi și este cea mai mare taxă individuală. De la 1 august, aceasta va crește la 21%.
  • Acciza pe energie electrică- este un impozit fix per kWh consumat.
  • Contribuția pentru cogenerare – sprijină producătorii de energie în cogenerare de înaltă eficiență.
  • Certificatele verzi – finanțează producătorii de energie regenerabilă.
  • Contribuția pentru contractele CfD – susține investițiile în noi capacități de producție.

Toate aceste taxe se adaugă la costul final și sunt doar colectate de furnizor în numele statului.  

Prețul propriu-zis al energiei a crescut de trei ori din 2019 până acum

Specialiștii platformei despre-energie.ro au comparat o factură din 2019 cu una din anul 2025, pentru a vedea cum au evoluat toate aceste componente. Dacă o factură era de 100 de lei în 2019, prețul energiei însemna 45 de lei, tarifele reglementate 30 de lei și taxele 25 de lei. În anul 2025, factura pentru aceeași cantitate de energie consumată este de 233 lei. Prețul energiei este de 135 lei (de trei ori mai mare), cel al tarifelor reglementate 56 de lei (cu 87% mai mare), iar cel al taxelor – 42 de lei, în creștere cu 68%. 

Ce diferă de la factură la factură

Pentru a compara factura cu cea a altor consumatori, cel mai bine este să te uiți la secțiunea „energie activă”. Aici vei vedea prețul pentru kWh pentru energia propriu-zisă și aceasta este partea care variază cel mai mult între furnizori. Secțiunea „Tarife reglementate”: include costurile fixe pentru transport și distribuție. Acestea sunt identice indiferent de furnizor, secțiunea „Taxe și contribuții”: listează toate impozitele și taxele speciale. Și acestea sunt identice la toți furnizorii. Calculul prețului mediu se face împărțind suma totală (fără TVA) la consumul în kWh. Acest calcul îți va da prețul real pe kWh pe care îl plătești. Dacă schimbi furnizorul, se vor modifica doar componentele din prima secțiune. Tarifele reglementate, taxele și alte contribuții rămân aceleași, indiferent ce furnizor vei alege.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Certificatele verzi – finanțează producătorii de energie regenerabilă.

    Eu am panoaie fotovoltaice!!! Bai guvernantilor, eu de ce platesc certificatele verzisoare????!!!!!! Ca si eu produc energie regenerabila!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.