ACHIZIȚII… Municipiul Vaslui a fost lovit în ultimii ani de mai multe fenomene extreme ale naturii care au pus administrația publică locală în dificultate. Pentru a face față viitoarelor provocări ale naturii, Primăria Vaslui își dotează Serviciul pentru Situații de Urgență cu utilaje în valoare de 440.000 de euro. Fiind vorba despre un proiect cu fonduri europene, instituția condusă de Lucian Braniște va contribui doar cu partea de cofinanțare, în valoare de 40.000 de euro, diferența de 400.000 de euro fiind asigurată de Uniunea Europeană. Proiectul este unul transfrontalier, în valoare de aproape 740.000 de euro, diferența de 300.000 euro urmând a fi direcționați către Anenii Noi, din Republica Moldova, care va implementa un proiect „în oglindă” cu cel al municipiului Vaslui.
Pentru a implementa acest proiect, conducerea Primăriei Vaslui i-au contactat, în data de 29 mai, anul acesta, pe reprezentații orașului Anenii Noi, din Republica Moldova, oraș cu care suntem înfrățiți. O zi mai târziu, pe 30 mai, frații de peste Prut ne-au răspuns că sunt deschiși acestei colaborări, considerând extrem de importante obiectivele vizate de acest proiect, denumit „W.I.S.E.R. – Water Infrastructure an Smart Environment for Rivers at Risk”. Bugetul proiectului este în cuantum de 739.234 euro, inclusiv TVA, din care 665.310 euro grant UE și 73.924 euro partea de cofinanțare a celor doi beneficiari. În calitate de lider de proiect, municipiului Vaslui îi va reveni suma de 402.408 euro de la Uniunea Europeană, la care se adaugă alți 40.241 euro, partea de cofinanțare.
Consilierii locali, chemați în ședința extraordinară
CONVOCAȚI… O etapă obligatorie în implementarea acestui proiect o reprezintă aprobarea lui în Consiliul Local, prin urmare, consilierii au fost convocați ieri în ședință extraordinară. Vasile Popa, administratorul public al municipiului Vaslui, a prezentat legislativului lista cu achizițiile ce urmează să se facă de acești bani. „Cu fondurile asigurate de acest proiect, vom dota Compartimentul ISU din cadrul Primăriei Vaslui cu un buldoexcavator multifuncțional, un generator, un turn de iluminat cu generator, două motopompe, corturi de protecție civilă, un autoturism specific situațiilor de urgență, dotat cu dronă și o platformă de IT”. Potrivit lui Vasile Popa, în luarea acestei decizii au contribuit și inundațiile din acest an, care au afectat zeci de locuințe din municipiul Vaslui, în acest sens făcându-se și achiziția celor două motopompe, fiecare cu o capacitate de 2000 de litri de apă pe minut. La rândul său, primarul municipiul Vaslui, Lucian Braniște, a declarat că acest Compartiment pentru Situații de Urgență din Cadrul Primăriei va mai beneficia de dotări și în perioada următoare. „Trebuie să recunoaștem că noi, ca Unitate Administrativ Teritorială, suntem puțin descoperiți din acest punct de vedere. Ne dorim ca prin astfel de proiecte să ne dezvoltăm propriul nostru Serviciu pentru Situații de Urgență, pentru a putea interveni cât se poate de prompt atunci când ne confruntăm cu calamități”, a precizat edilul Vasluiului. La finalul dezbaterilor, acest unic proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a fost aprobat cu unanimitate de voturi.
Hai cu tata….. gata fata….. ca incep alesii poporului…. de la Vaslui….. cu cyoarda….. cyoarda…….adică alte imperii….. alte obiceiuri…… aceiași cyoarda……aceiași cyorditori …… același cimitir de fomisti…… ..
.
Cu buldoexcavatorul ăla o să reușească să curețe râul Delea, de sub podul către gară, plin de mizerii , focar de infecție, ori le trebuie incă 80 de ani?? Vai de ei, alți incompetenți, plini de proiecte pe hârtie..Lângă Kaufland, in față la pizzeria Rimini, la fel băltește apa in șanturi, plină de mucegai!
Ok….e bun dar astea sunt locuri de munca dedicate! Primarul stieeee!
I a dat si Braniste încărcătură administrativa ca nu si justifica rolul. Un pic de tam-tam🤪 administrativ. Dar ca si administrator nu e ce trebuie…..
Bravo, bun exemplu de urmat de toate primăriile!
Serviciile de protecție civila și situații de urgență din cadrul primăriilor sunt foarte importante și ai nevoie de finanțare, însă tocmai aici este problema că sunt „uitate ” când este vorba de banii alocați anual !
În ultimii ani, situațiile de urgență sunt din ce în ce mai frecvente și cu distrugeri mari – inundații, incendii, pandemia, alunecări de teren, etc.
Să nu uităm războiul din apropiere, care permanent reprezinta un risc real, cât și probabilitatea unui cutremur major !
Pandemie e in capul tau obsedat