spot_img
spot_img
23.8 C
Vaslui
22-iul.-2025

Elevii de etnie rromă, repartizați la liceele dorite, pe locuri speciale. “Mihai Eminescu” și „Anghel Rugină” , cele mai căutate opțiuni

- Advertisement -
Liceul “Mihai Eminescu” Bârlad a fost cel mai căutat liceu din județ în rândul elevilor de etnie rromă, zece candidați fiind admiși aici.
Liceul “Mihai Eminescu” Bârlad a fost cel mai căutat liceu din județ în rândul elevilor de etnie rromă, zece candidați fiind admiși aici.

REPARTIZARE… Elevii de etnie rromă din județul Vaslui au reușit să intre la liceele dorite, chiar dacă unii au avut note foarte mici la Evaluarea Națională. Aceștia au fost repartizați pe locuri speciale, o parte dintre ei chiar la cele mai bune licee din județ. Spre exemplu, un elev de la Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Vaslui, care a obtinut 2,85 la Evaluarea Natională, a intrat la Liceul Teoretic „Emil Racoviță”, specializarea Științe ale Naturii. Paradoxal, în ciuda acestei medii foarte mici, candidatul a terminat gimnaziul cu o medie destul de bună: 8,49. Cea mai mare medie de admitere obținută în rândul elevilor de etnie rromă a fost 8,02 și aparține unui candidat de la Școala Gimnazală „Vasile Alecsandri”, care a terminat gimnaziul cu media 9,96. Acesta a ales să-și continue studiile la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, specializarea Științe ale Naturii. Liceul “Mihai Eminescu” Bârlad a fost cel mai căutat liceu din județ, zece elevi de etnie rromă fiind admiși aici. A doua cea mai căutată opțiune a fost Colegiul Economic “Anghel Rugină” Vaslui, cu opt elevi admiși. La Colegiul Național „Gh. R. Codreanu” Bârlad au fost admiși doi elevi de etnie rromă, cu media 6,07, în timp ce pentru Colegiul “Cuza Vodă” Huși a optat doar un elev cu media 4,70.

Inspectoratul Școlar Județean a publicat ieri lista candidatilor din județul Vaslui, repartizați pe locurile speciale pentru rromi. Potrivit documentului, 43 de elevi și-au găsit un loc în licee. Numărul acestora este cu mult mai mic decât oferta publicată în urmă cu câteva luni pe site-ul instituției – 107 locuri în licee pentru elevii rromi. Admiterea s-a făcut în baza mediei obținute la Evaluarea Națională. Nu s-a obținut nicio medie de 9, cea mai mare medie – 8,02 –  ajungând la Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, iar cea mai mică – 2,85, la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui.

Elevi cu medii generale de 8, care nu au reușit să ia nici măcar 5 la Evaluarea Națională

Repartizarea candidaților din judetul Vaslui pe locurile speciale pentru romi scoate la iveală și o anomalie: elevii cu medii generale ale gimnaziului de 8 și 9, de abia au reușit să obțină 5 la Evaluarea Națională. Spre exemplu, un elev de la Școala Gimnazială din Pușcași, care a terminat gimnaziul cu media 9,27, a luat 5,20 la Evaluarea Națională și a intrat la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui. Un alt elev, însă de la Școala „V. I. Popa” Bârlad, cu media 8,40 în clasele V-VIII, a luat 4,82 la Evaluarea Națională și a intrat la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad. 16 elevi cu medii sub 5 au ajuns la licee, ultimii trei la următoarele licee: media 4,17 – la Liceul „Ștefan Procopiu” Vaslui, 3,92 – la Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” Bârlad, 2,85 – la Liceul „Emil Racoviță” Vaslui.

Lista completă a repartizării tuturor elevilor la licee va fi publicată pe 24 iulie. După ce vor afla rezultatul, aceștia trebuie să depună dosarul de înscriere la liceu în perioada 24 – 29 iulie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

  1. copiii rromi trebuie sa invete 8 clasa obligatoriu , altfel crestem noi generatii de analfabeti si asistati social !! abandonul scolar este foarte ridicat si la copiii persoanelor majoritare

  2. Pai, in ochii celorlalți, e un profitor, care nu merita respect.Auzi, „locuri speciale”…Daca ești capabil, concurează de la egal la egal, cu ceilalți.

  3. Da, aceasta este o discriminare îngrozitoare, se numește discriminare pozitivă. În acele clase, cel mai probabil, cea mai mică medie de admitere (cu excepția mediilor discriminaților pozitiv) va fi 8:00. Este o prostie ceea ce se întâmplă! Muncește/învață pe rupte un etnic român pentru a obține un 08:00, iar un discriminat cu nota 2:00 sau 3:00 vine și îi râde în față, pentru că, deh, a fost „mai bun”… Iar toți rromii se consideră niste victime. Aceleași mizerii se întâmplă și la facultăți ori academii. Mai nou, sunt locuri speciale și pentru palestinieni…
    În fața poliției, dar și a celorlalte autorități, rromii, basarabenii și alte astfel de etnii/naționalități sunt mereu favorizați/favorizate, de multe ori, românii fiind outsideri în țara lor…
    Curat, murdar, coane Fănică!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.