spot_img
spot_img
20.1 C
Vaslui
22-iul.-2025

Medicii care nu îsi respectã programul din spitalele publice vor putea fi dati mai usor afarã din sistem

- Advertisement -

MÃSURI… Ministrul Sãnãtãtii, Alexandru Rogobete, i-a îndemnat luni pe directorii de spitale care nu pot asigura un management eficient sã renunte la posturile lor în favoarea celor care sunt capabili. A fi manager de spital sau sef de sectie nu reprezintã ”un privilegiu”, a spus ministrul, în cadrul unei conferinte de presã sustinute la Palatul Victoria, transmitând totodatã un mesaj si cãtre medicii care la ora 11-12 pãrãsesc spitalele de stat pentru a-si putea face treaba la privat. „Vom da posibilitatea managerilor sã meargã pânã la desfacerea contractelor de muncã”.

Dupã mãsurile fiscale, ieri a venit rândul mãsurilor din sistemul sanitar sã fie fãcute publice de cãtre reprezentantii Guvernului României. Celui care i-a revenit aceastã sarcinã a fost mnistrul Sãnãtãtii, Alexandru Rogobete, care a tinut sã sublinieze cã în tarã sunt foarte multi medici si manageri de spitale care îsi fac treaba. „În ultimele patru sãptãmâni am vizitat multe spitale în care am vãzut cã se poate, spitale care aratã mult mai bine decât majoritatea spitalelor private, spitale publice în care echipamentele sunt performante si achizitionate în ultimii doi – trei ani de zile. Or, acest lucru ne aratã cã se poate. În aceeasi tarã, cu aceeasi finantare, cu aceeasi legislatie si cu acelasi Minister al Sãnãtãtii, unii, majoritatea, au arãtat cã se poate. Îi rog public pe managerii care spun în repetate rânduri cã nu se poate sã lase locul liber pentru cei care pot si pentru cei care stiu cum se face”, a declarat Alexandru Rogobete.El a mai spus cã îi este rusine de faptul cã, în contextul unui buget de 77 de miliarde de lei pentru sãnãtate, existã spitale în care pacientii sunt trimisi sã îsi cumpere Algocalmin.”De multe ori mi-e rusine în fata pacientilor care, desi la un buget de 77 de miliarde al Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtate, în crestere acceleratã în ultimii ani, în continuare, în multe spitale din România, pacientii sunt trimisi sã cumpere Algocalmin. Banalul Paracetamol care calmeazã durerile în multe spitale nu existã, desi, repet, bugetul a crescut semnificativ”, a precizat el.

„Prea multi ani, sistemul de sãnãtate a fost peticit”

Rogobete a subliniat cã în medicina româneascã existã ”oameni exceptionali”, care vin noaptea de acasã atunci când au urgente, care fac mai multe gãrzi decât este nevoie sau care stau peste program pentru a-si trata pacientii. Existã însã si medici, a spus el, reprezentând ”exceptii”, care nu îsi respectã programul de lucru. ”Exceptiile sunt acei colegi care la ora 11:00 sau la ora 12:00 pãrãsesc spitalul public pentru a-si trata pacientii în privat. Exceptiile sunt acei colegi care îsi iau concediu sau concediu neplãtit pentru a face interventii chirurgicale în sistemul privat. Or, mãsurile despre care noi vorbim vin sã creascã aparatul administrativ al managerilor unitãtilor sanitare si de a da posibilitatea acestora sã ajungã pânã la desfacerea contractului de muncã pentru cei care nu îsi respectã programul de lucru în public”, a precizat el. Alexandru Rogobete a evidentiat cã eficientizarea sistemului de sãnãtate nu înseamnã cã spitalele vor rãmâne fãrã resursele necesare sau cã se vor ‘tãia banii’ de la pacienti. Eficientizarea presupune „o reasezare” a sistemului, pentru a „corecta” aspectele care nu functioneazã, a punctat el. ”Cred cã prea multi ani la rând sistemul de sãnãtate a fost peticit, atât de peticit încât nu ne mai permitem sã facem reforme punctuale. Nu ne mai permitem sã modificãm doar anumite paragrafe sau articole din Legea 95. Este nevoie de o reformã realã, care sã scoatã la suprafatã adevãrul asa cum este el. Pentru cã, stiti foarte bine, dacã nu recunoastem realitatea din sistem, nu avem cum sã o corectãm”, a precizat ministrul Sãnãtãtii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

10 COMENTARII

  1. Poate afla domnul ministru și cum se fac angajările la Spitalul județean de urgență Vaslui.Au pus la punct un sistem mafiot ,in care,daca nu promovează cine trebuie,anulează concursul,invocând diverse motive de legalitate.

  2. Dar pe aia care au diagnostice false ca sa aiba avantaje dintre doctori pe cand? E plin vasluiul de ” handicapati” cu acte false si accidente vasculare si refuza sa faca garzi. Destepti baietii

  3. Dați medicii de familie afară care sunt pensionați și iau și salar . La Huși ar trebui să ia exemplu de la doamna DONOSE .
    Felicitări d-nei dr. DONOSE .

  4. In sfârșit reformă. nu credeam că un PSD mai exista profesioniști. Nu am nimic cu medicii, dar nu se poată că un astfel de om să fie acru la atât și dulce la privat. Le raza județului, nu cred că există privați care pot asigura servicii medicale asemenea celor din spital. Din grija unor foști șefi de la Casă, anumiți privați au prins cheag. Spitalul stătea cu aparatura in cutii, dar îndemna pacienții să meargă la spital. Arcaleanu era , la un moment dat, saf la o clinica după ce înainte fusese saf la casa locală. Au jefuit bugetul casei. In perioada sărbătorilor se practică turismul medical. Organizatori, medicii darnici de odihna. De la Huși si Bârlad la Vaslui si de la Vaslui la Iași. Felicitări Rogobete!

  5. Daca faceti reforma dati legea ca medicii care au cabinete particulare sa nu mai lucreze in spitate! Asa este in toata Uniunea Europeana!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.