ÎN CONTROL…. Numeroasele incidente care au avut loc, în ultima perioadã, pe santierele din judetul Vaslui, i-au determinat pe inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncã sã meargã pe teren, pentru a efectua controale. Verificãrile s-au desfãsurat în cadrul Campaniei Nationale pentru identificarea si combaterea muncii nedeclarate si pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind securitatea si sãnãtatea în muncã, de cãtre angajatorii care desfãsoarã activitãti în domeniile:”constructii clãdiri”, campanie care a avut loc în perioadã 14-19 iulie.
În perioada mentionatã, inspectorii de muncã ai Inspectoratului Teritorial de Muncã Vaslui au efectuat, în domeniul relatiilor de muncã, 21 de controale la agentii economici ce desfãsurau activitate în domeniul constructiilor. „În cadrul campaniei au fost identificate 12 persoane care prestau muncã nedeclaratã, au fost aplicate 6 amenzi pentru muncã nedeclaratã în valoare de 240.000 lei, au fost aplicate 5 sanctiuni pentru nerespectarea timpului de lucru, din care 5 amenzi în valoare de 13.500 lei. Pentru nerespectarea altor prevederi legale din domeniul relatiilor de muncã au mai fost aplicate 9 sancțiuni, din care 4 amendã în valoare de 29.000 lei si 5 avertismente. Au fost dispuse 38 de mãsuri de intrare în legalitate. În domeniul securitãtii si sãnãtãtii în muncã, în perioada 14-19.07.2025 au fost efectuate vizite de inspecție la 17 angajatori, au fost constatate 56 neconformitãți fațã de prevederile legale si au fost aplicate 56 sancțiuni contravenționale: 7 amenzi în sumã totalã de 41.000 lei si 49 de avertismente, au fost sistate 3 locuri de muncã si un echipament de muncã. Nerespectarea legislatiei ce reglementeazã relatiile de muncã rãmâne un factor de naturã a genera consecinte negative în plan social si economic, în special în ceea ce priveste munca nedeclaratã, context în care se resimte nevoia interventiei institutiilor de stat cu atributii în acest sens, pe directia cresterii gradului de constientizare a angajatorilor si a angajatilor cu privire la necesitatea respectãrii prevederilor legale în domeniu”, a declarat Gheorghe Chirvase, inspectorul sef al ITM Vaslui. Conform acestuia, munca nedeclaratã constituie un fenomen extrem de nociv, datoritã consecintelor sociale si economice pe care le produce: persoana care presteazã muncã nedeclaratã este lipsitã de protectie socialã; lipsa drepturilor conferite de un contract de muncã, cum ar fi cele la concediu remunerat si la concediu medical; lipsa accesului la pensie si la indemnizatie de somaj; persoana care presteazã munca fãrã forme legale de angajare, nu are siguranta plãtii muncii prestate, plata fãcându-se în functie de bunãvointa angajatorului; conditii precare de muncã pentru lucrãtori si riscurile pe care acestea le implicã pentru sãnãtatea lucrãtorilor; fondurile sociale si bugetul de stat sunt pãgubite prin sustragerea de la plata impozitelor si a contributiilor sociale.
Au iesit si cei de la ITM pe teren ca sa colecteze darul de la patroni? Poate se va face de acum ordine si la aceste institutii de control care nu au facut nimic pana acum. Pe santiere e prapad. Nu se respecta nicio regula. Doar de asta incarca constructorii facturile, ca sa ramana o parte din profit si pentru cei care ar trebui sa verifice respectarea legii dar nu o fac.
Lucrez la firma momit care își bate joc de muncitori. ECHIPAMENTE NU AVEM,CARTI DE MUNCA,APA SALARII DE RAHAT
.MAI STAU O LUNĂ SI PLEC DE LA HOTUL ASTA..DE FAPT 0LECAM VREO 25 DE OAMENI.
MAI PORC CA ACEST PATRON NU AM INTALNIT.
Nu te obliga nimeni sa stai, asa ca va meritați soarta