TRANSPARENȚĂ CULINARĂ… Spitalul Județean Vaslui publică în fiecare zi pe site-ul instituției meniul zilei pentru pacienți. Vasluienii internați aici primesc câte trei mese – dimineața, la prânz și seara, iar mâncărurile sunt gândite de două asistente de nutriție în funcție de afecțiunile pacienților. Astfel, meniul acestora este diferit și schimbat în fiecare zi. Spre exemplu, în timp ce pacienții internați la Pediatrie, Chirurgie, Oftalmologie și ORL primesc la prânz friptură de porc sau cârnați, cei operați primesc piure de cartofi și carne fiartă. Micul dejun este însă asemănător pentru majoritatea secțiilor: 250 ml de ceai, 250 gr de pâine, 20 gr de unt și o eugenie. Excepție fac pacienții operați și cei cu diabet zaharat, care primesc în schimb biscuiți și mere.
După micul dejun, anumite secții mai primesc o gustare. Astfel, cei care trebuie să țină regim primesc la ora 10:00 un iaurt, cei operați primesc o supă de cartofi, un iaurt și brânză de vaci, cei cu diabet zaharat, HIV SIDA și arși – caș de vacă. Mamele, lehuzele sau pacienții cu regim lacto-făinos primesc de obicei lapte cu griș, brânză de vaci și 50 gr de napolitane. Prânzul se servește la ora 13:00, iar majoritatea pacienților primesc două feluri de mâncare. Ieri, spre exemplu, aceștia au avut la masă borș cu carne de pasăre și iahnie de fasole cu cârnați de porc și castraveți în oțet. Cei care țin dietă au primit supă de zarzavat, piure de cartofi și ficăței de pui în sos de tomate. Cina se servește la ora 18:00 și constă, de obicei, în lapte cu tăieței și biscuiți sau macaroane cu brânză; sau, în cazul pacienților care au nevoie de o alimentație mai bogată în carbohidrați – tocană de cartofi cu carne de pui, orez cu friptură de pasăre, paste, ghiveci cu legume etc.
Ce mâncare primesc medicii
Meniul pacienților, precum și cel al medicilor de gardă este diferit în fiecare zi. Ieri, cadrele medicale au primit la micul dejun (08:30) – pâine, pateu, unt, salam și telemea. La prânz, meniul a cuprins felul 1 – bors cu carne de pasăre și tăieței, felul 2 – piure de cartofi, ficăței de pui în sos și castraveți în oțet, iar cina a fost formată din praz cu ciuperci, rulou de pui la cuptor, salată de varză și eugenii. În urmă cu două zile, medicii au avut la prânz borș cu fasole, piure de cartofi cu carne de porc la cuptor și salată de varză, iar la cină – păstăi cu friptură de pui, mămăligă și iaurt.
Ministrul Sănătății anunță că îi va sancționa pe managerii care nu-și respectă pacienții din punct de vedere culinar
Ministrul Sanatatii, Alexandru Rogobete, îi îndeamnă pe cei nemulțumiți de mâncarea primită în spital să anunțe ministerul. Aceștia pot completa formularul disponibil pe site și să trimită fotografii cu mâncarea din spitale. „Există spitale în care se păstrează acest trend pozitiv, adică oamenii își fac treaba și respectă pacienții și au grijă de modul în care îi tratează, inclusiv prin alimentație. Și am primit și fotografii care lasă de dorit și locuri în care mă voi duce cu siguranță, pentru că este în continuare foarte greu de înțeles de ce unora le ajung cei 22 lei și altora nu. Problema este la management și la modul în care pun preț pe calitatea actului medical, care cuprinde și alimentația. Nu este un act separat”, a spus Rogobete. El a spus că managerii de spitale care nu își respectă pacienții vor fi sancționați. „Voi lua toate măsurile legale pe care le am la dispoziție pentru a-i sancționa, chiar și cu solicitarea, pentru că, vedeți dumneavoastră, dacă spitalul nu este în subordinea Ministerului Sănătății, eu nu am nicio putere asupra managerului, pentru că nu eu numesc acel manager. Eu tot ce pot să fac este să trimit Corpul de control și Inspecția sanitară de stat, dar voi avea grijă să le cer public demisia tuturor celor care nu își respectă pacienții din unitatea sanitară”, a mai spus ministrul.
Vasile sau cum te numești,mergi și cere și tu o porție de mîncare ,sigur mai rămîne și o să primești.Sunt mulți pacienți care refuza mincarea că primesc de acasă și cu siguranță o să primești și tu o porție că cei de la tesa.Hai nu fi rușinos și nu lasă invidia sa te macine Iar dacă ai văzut că se fura,mergi și anunță conducerea să ia măsuri.Nu fi sigur că cineva știe de la conducere Lucrurile se rezolva în „familie”nu în public
Felicitari conducerii spitalului pentru normalitate. Marlanii nemultumiti pot sa se abtina. Asa e normal.
macar potol sa fie, ca medicina este „greu” la vaslui……se poate face spital cu cele mai luxoase conditii, daca raman aceeasi competenti medici, e praf in ochi, sistemul medical vasluian tot la pamant e, ca vasluienii, saracii, rup randurile la clinicile si spitalele din iasi, ca na, „datorita” nivelului „mare” de trai asigurat de eminentele ce ne administreaza, populatia este una majoritar bolnava din pacate si nu isi gaseste tratament aici, poate doar moartea….. daca nu se gasesc medici competenti sa angajeze preoti… multe succesuri
N-am citit nimic niciodata sa scrieti ceva pozitiv despre acest oras s-au judet .De asta la tv cand se da un exemplu rau cine este acela VASLUI.
Nu sunt minciuni am fos internata si mancarea era f buna si indestulata.Multi din pacienti nu mananca acasa 2 feluri de mancare si cu carne in fiecare zi .Sunteti f rautaciosi.
Pfffff! A platit conducerea spitalului articolul de presa? La bucataria spitalului s-ar putea face mai multe daca nu s-ar mai fura!!! In fiecare zi personalul Tesa primeste mancare gatita din portiile pacientilor! Unii dintre angajatii bucatariei fura alimente fara nici cea mai mica jena, asta bineinteles cu buna stiinta a conducerii care inchide ochii in schimbul meniului zilnic gatit special ptr ei. Asa ca mai lasati povestile astea cu cat de bine mananca pacientii….
si tu vasile sau mai degraba vasilica sau florica sau cum te numesti esti ofticoasa ca iti aduci laturile de acasa si alde…..sefii de la spital crapa de acolo din banii CJ ului
si tu vasile sau mai degraba vasilica sau florica sau cum te numesti esti ofticoasa ca iti aduci laturile de acasa si alde…..sefii de la spital crapa de acolo din banii CJ ului
Sunt lucruri diferite ,una este ce acuzați dv si alta este ce scrie in articol .Eu am fost internat în acest spital și am fost mulțumit atît de actul medical,de comportamentul asistenților și infirmierilor cît și de mincarea care s-a dat .A fost și suficientă și buna.Acum,să fim sinceri,mereu e loc de mai bine și nimic nu e perfect.Faptul că dv descrieti ce se întâmplă în interiorul spitalului,înseamnă că sunteți angajat acolo și aveți acces la bucătărie,la birouri…de știți exact ce se întâmplă .Acum mă întreb,dv nu primiti o porție de mîncare și nu aveți de unde lua de va răsuflati?Sau sunteți corect și doriți ca toți să fie ca dv?