COMPETITIE… Concursul National de Referate si Comunicãri stiintifice pentru elevii din clasele liceale (la disciplina istorie) a reunit la Vaslui 65 de elevi din tarã. Este vorba despre cei care au obtinut primele punctaje la etapa judeteanã a concursului, la sectiunile Istoria Românilor si Istorie Universalã. Dupã prezentarea lucrãrilor, comisia nationalã a acordat 16 premii si mentiuni din partea Ministerului Educatiei si Cercetãrii. În semn de apreciere pentru rezultatele lor, elevii au primit premii în bani din partea Ministerului Educatiei si Cercetãrii, dar si cãrti cu tematicã istoricã, oferite cu sprijinul Primãriei Municipiului Vaslui si al altor sponsori implicati în sustinerea concursului, menite sã le sustinã în continuare interesul pentru acest domeniu. La sectiunea Istoria românilor au fost acordate opt premii si mentiuni din partea Ministerului Educatiei si Cercetãrii, primele locuri fiind ocupate de Puchin Rares Alexandru de la Colegiul National „Andrei Saguna„ Brasov (Premiul I), Stama Alex Gabriel de la Colegiul Școala Nationalã de Gaz Medias (Premiul II) si Mosneagu Alessandra Elena de la Colegiul National „Mihai Eminescu„ Suceava (Premiul III). La sectiunea Istorie universalã au fost acordate alte premii si mentiuni din partea Ministerului Educatiei si Cercetãrii: Premiul I – Creivean Maia Denisa de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Stefan„ Alba Iulia; Premiul al II-lea: Mogâldea Teodora Irina de la Colegiul National „Tudor Vladimirescu„ Bucuresti; Premiul al III-lea: Mãruscã Alexandra de la Colegiul National „Andrei Saguna„ Brasov.
La festivitatea de premiere au participat reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui si ai autoritãtilor locale, membrii Comisiei Centrale, elevi, profesori, directori ai unitãtilor de învãtãmânt. Reprezentantii autoritãtilor locale, Ciprian-Ionut Trifan, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, si Lucian Braniste, primarul Municipiului Vaslui, i-au felicitat pe toti elevii pentru eforturile depuse pentru a reprezenta cu seriozitate judetele si liceele lor si si-au exprimat dorinta ca oaspetii nostri sã se fi simtit bine la Vaslui si sã revinã cu plãcere, atât ca participanti la viitoare evenimente, cât si ca prieteni ai comunitãtii vasluiene. „Lucrãrile prezentate reflectã preocuparea elevilor pentru întelegerea criticã a trecutului, evidentiind atât rigoarea cercetãrii istorice, cât si diversitatea tematicã si creativitatea abordãrilor. De la evenimente politice si militare, la teme sociale, culturale sau identitare, lucrãrile prezentate s-au evidentiat prin analize riguroase si bine documentate”, a transmis Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui.
Cum au fost evaluate lucrãrile elevilor. Ce indicatori a urmãrit comisia nationalã
Potrivit regulamentului concursului, lucrãrile elevilor au fost evaluate de membrii Comisiei Centrale pe baza unei grile cu indicatori precum rigoarea stiintificã a continutului, modul de redactare (originalitate în alegerea temei, structurarea logicã a continuturilor, interpretarea fenomenelor si a evenimentelor istorice, aparat critic si bibliografie minimalã), expunere si argumentare (limbaj de specialitate, capacitate de sintezã, de analizã si analogie istoricã, abilitate în citirea, interpretarea si integrarea documentelor istorice, argumentare, expresivitatea prezentãrii si capacitatea de a sustine o dezbatere etc.), consistenta suportului de sustinere a comunicãrii, metodele de cercetare folosite si abilitãtile formate, creativitate, încadrare în timpul alocat prezentãrii.
ISJ Vaslui este încântat de eveniment. Iatã reactia lor
OPINIE… „Conf. univ. dr. Adrian Vitalaru de la Facultatea de istorie din cadrul Universitãtii „Alexandru Ioan Cuza” Iasi, presedintele Comisiei Centrale, si doamna profesoarã Iuliana Maria Cãplescu, presedinte executiv al Comisiei Centrale si reprezentantul Ministerului Educatiei si Cercetãrii, au subliniat faptul cã acest concurs rãmâne un reper important în formarea tinerilor pasionati de trecut, oferindu-le o oportunitate pentru dezvoltarea unor competente importante. Toti elevii sunt cîstigãtori pentru cã adevãrata reusitã constã în realizarea lucrãrii în conformitate cu rigorile regulamentului, pregãtirea pentru etapa nationalã a concursului si în curajul de a sustine o prezentare în fata unei comisii nationale. Adresãm multumiri speciale tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui concurs: autoritãti locale (Primãria Municipiului Vaslui si Consiliul Judetean Vaslui), unitãti de învãtãmânt (Liceul Teoretic „Emil Racovitã” Vaslui si Liceul Tehnologic „Ion Mincu” Vaslui), sponsori, profesori de istorie din judetul Vaslui, elevi voluntari, parteneri educationali care au oferit premii speciale. Organizarea acestui eveniment este rezultatul unui efort comun, al unei colaborãri între institutii, profesori, elevi, comunitate si o dovadã a faptului cã atunci când lucrãm împreunã putem construi experiente educationale valoroase. Felicitãm toti participantii pentru eforturile depuse si rezultatele obtinute si le dorim ca aceastã experientã sã le consolideze dorinta de a cerceta, de a întelege si de a valorifica istoria, nu doar ca o disciplinã de studiu, ci si ca instrument pentru întelegerea lumii în care trãim”, a transmis Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui.