Munca pompierilor a fost îngreunată atît de viscol, cît şi de lipsa surselor de apă din apropiere u focul a distrus arhiva societăţii comerciale, dar şi o colecţie de tablouri şi obiecte de artizanat, precum şi alte lucruri de valoare u iarna creşte numărul incendiilor cauzate de coşurile de fum defecte
Bilanţul incendiului de la Goleşti: bunuri salvate în valoare de 12 milioane de lei şi distrugeri de circa 500.000 lei. Acesta este calculul realizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea după incendiul de joi seară produs la vila şi depozitul de bere din satul Cerdac, comuna Goleşti, ce aparţin omului de afaceri Ionel Dumitru. Patru ore s-au chinuit pompierii militari să stingă violentul incendiu, iar munca lor a fost îngreunată atît de viscol, cît şi de lipsa surselor de apă din apropierea casei. Maşinile au făcut „du-te vino” pentru a se alimenta cu apă de la hidranţii din cartierul Sud. „În momentul sosirii la locul intervenţiei, incendiul se manifesta cu violenţă la mansarda şi acoperişul unei clădiri (casă de locuit şi societate comercială) pe o suprafaţă de circa 500 mp. Intervenţia pompierilor militari a fost îngreunată de condiţiile meteorologice nefavorabile, respectiv vîntul care sufla cu putere. În urma incendiului au ars aproximativ 500 mp din mansarda şi acoperişul locuinţei construite din lemn cu învelitoare din ţiglă, scara interioară cu acces la mansardă, confecţionată din lemn, mobilier, articole de artizanat, haine, electrocasnice, obiecte sanitare. De asemenea, s-au deteriorat pereţii casei scării şi planşeul dintre etajul I şi mansardă, construit din beton armat. Proprietarul a declarat că în mansardă avea depozitată arhiva societăţii comerciale pe care o administrează, cît şi alte bunuri de valoare (tablouri, articole de artizanat, ţesături şi război tradiţional, covoare, obiecte de mobilier vechi). Incendiul s-a manifestat şi la un depozit al societăţii comerciale, alipit locuinţei, unde au ars circa 100 mp din acoperişul acestuia. Totodată, s-au deteriorat şi planşeele depozitului (construit din rigips şi izolat cu vată minerală pe o suprafaţă de aproximativ 100 mp) şi ale clădirii administrative (construit din rigips şi izolat cu vată minerală pe o suprafaţă de aproximativ 150 mp), cît şi parchetul din patru încăperi ale spaţiului administrativ al societăţii comerciale afectate. De asemenea, a ars acoperişul garajului, construit din lemn şi cu învelitoare din tablă, pe o suprafaţă de circa 25 mp”, au precizat pompierii. Casa şi firma omului de afaceri erau asigurate, cauza incendiului fiind „un coş de fum amplasat necorespunzător faţă de materiale combustibile”. A fost necesară şi intervenţia paramedicilor de la SMURD care i-au acordat primul ajutor calificat proprietarei, care prezenta tahicardie şi stare de agitaţie. Aceasta a refuzat însă să fie transportată la spital.
Incendii şi în Vulturu şi Odobeşti
Pompierii vrînceni au mai intervenit joi în jurul orei 23.00 şi pentru stingerea unui incendiu produs în localitatea Vulturu. În urma acestuia au ars acoperişul locuinţei pe o suprafaţă de aproape 30 mp, bunuri aflate într-o cameră situată la etajul casei şi alte bunuri de uz casnic depozitate în podul locuinţei. Şi în oraşul Odobeşti s-a intervenit după ce a luat foc o casă. Focul a distrus aproape 50 mp din acoperiş. În ambele situaţii, incendiul a fost provocat de un coş de fum amplasat necorespunzător faţă de materiale combustibile. Pentru că s-a observat o creştere a numărului de incendii ce se manifestă la gospodării din cauza coşurilor de fum necurăţate şi de exploatarea necorespunzătoare sau cu defecţiuni a mijloacelor de încălzire, pompierii vin cu o serie de recomandări. Astfel, sobele folosite pentru încălzit pe timp de iarnă şi cele folosite pentru preparatul hranei trebuie să aibă coşuri pentru evacuarea fumului executate din cărămidă pe fundaţie proprie. La trecerea prin planşee executate din lemn sau alte materiale combustibile, pereţii coşului de evacuare trebuie să aibă grosimea de minimum 25 cm. Pe porţiunea din spaţiul podului, coşurile vor fi tencuite şi văruite. De asemenea, sobele metalice (fără acumulare de căldură) vor fi amplasate pe un postament izolator din cărămidă. Coşurile, indiferent de construcţia lor, se vor curăţa de zgură o dată la cel mult două luni de funcţionare. Preventiv este bine să vă asiguraţi locuinţele şi sediile de firmă împotriva incendiilor la societăţile de profil.