Liderii statelor membre ale Uniunii Europene se reunesc luni după-amiază, la Bruxelles, în cadrul unui Consiliu European informal care se va concentra pe măsurile imediate necesare în UE pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor, valorificarea pieţei unice şi susţinerea IMM-urilor.
În invitaţia trimisă liderilor statelor membre de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, se menţionează nevoia ca eforturile pentru asigurarea stabilităţii financiare şi a consolidării fiscale în Uniunea Europeană să continue. ”În acelaşi timp, este necesar să luăm măsuri proactive în vederea stimulării creşterii economice şi a competitivităţii şi, mai ales, a creării de locuri de muncă. Reuniunea noastră din martie va oferi îndrumări mai generale în privinţa politicilor economice şi de ocupare a forţei de muncă ale statelor membre, dar de data aceasta doresc să ne concentrăm asupra acţiunilor imediate pe care să le întreprindem în domenii specifice, şi anume, şomajul în rândul tinerilor, piaţa unică şi IMM-urile”, susţine Van Rompuy.
De asemenea, liderii statelor UE se vor pune de acord asupra textului Tratatului privind stabilitatea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară (zona euro), urmând ca documentul să fie semnat oficial la Consiliul European din 1-2 martie. Trei aspecte principale vor fi dezbătute de liderii statelor membre – referirea sau nu şi la problema datoriei publice pe lângă cea a deficitului bugetar; numărul ţărilor care trebuie să ratifice documentul pentru ca acesta să intre în vigoare; participarea statelor UE din afara zonei euro la procesele decizionale din zona euro.
În actualul proiect al documentului, se prevede că cel puţin 12 ţări trebuie să ratifice documentul pentru ca acesta să poată intra în vigoare.
Formula de compromis actuală, inclusă în proiectul tratatului, mai prevede organizarea de ”summituri ale zonei euro de cel puţin două ori pe an sau ori de câte ori se consideră necesar” şi invitarea statelor UE din afara zonei euro la aceste reuniuni la nivel înalt cel puţin o dată pe an. Polonia, care nu face parte din zona euro, a ameninţat deja că nu va semna noul acord dacă nu va fi invitată la Euro-summituri. În tabăra cealaltă cea mai vehementă este Franţa, care se opune ‘deschiderii’ summiturilor zonei euro către statele membre UE care nu au adoptat moneda unică europeană.
AGERPRES.ro