spot_img
spot_img
32 C
Vaslui
03-iul.-2025

Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul „Trofeul Calității”

- Advertisement -

Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat de Curtea Supremă, în dosarul „Trofeul Calității”. Dacă hotărârea rămâne definitivă, Năstase nu mai poate candida la o funcție publică cel puțin doi ani. Doi judecători au fost pro condamnare, unul a făcut opinie separată.

Doi ani cu executare este condamnarea primită de Adrian Năstase, la completul de trei judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Decizia nu este definitivă. Dacă hătărârea va rămâne definitivă, Adrian Năstase nu poate candida și nici nu poate fi numit într-o funcție publică, timp de doi ani.

Întrebat cum comentează decizia instanței, Adrian Năstase a declarat că „sunt convins că mai există un anumit spirit al dreptății și lucrurile vor fi corectate”.

Judecătoarea Cristina Rotaru a făcut opinie separată și a cerut achitarea, în vreme ce magistrații Ionuț Matei și Ioana Bogdan au decis condamnarea.

Fosta șefă a Inspectoratului de Stat în Construcții, Irina Jianu, a fost condamnată la șase ani, la fel ca și adjuncta sa, Diana Gasparovici (la care se adaugă un spor de un an), iar șeful Eurografica, Bogdan Popovici și soția sa, Maria Ioana – la șapte ani, la toți cu executare.

Inculpații trebuie să returneze, în solidar, trei milioane de lei către Inspectoratul de Stat în construcții.

Au fost audiați 900 de martori

Simpozionul „Trofeul Calității în Contrucții” a fost organizat în 2004, iar procurorii susțin că cele 1,6 milioane de euro, strânse de pe urma achitării taxelor de participare, au ajuns, prin interpuși, la campania electorală a lui Adrian Năstase. Taxele de participare au fost de cinci milioane de lei vechi pentru persoanele fizice și 15 – pentru firme.

Înalta Curte trebuia sa se pronunțe pe 23 ianuarie în acest caz, însă a amânat sentința pentru 30 ianuarie. La ultimul termen al procesului procurorii au cerut condamnarea cu executare, în vreme ce avocații lui Adrian Năstase au susținut că ar fi vorba despre un dosar politic.

„Acesta este doar un exemplu despre modul incalificabil în care procurorii DNA, au construit acest dosar cu 1000 de martori, încercând să demonstreze că eu eram un fel de candidat independent, ignorând faptul că în 2004 campania pentru prezidenţiale s-a desfăşurat unitar cu campania pentru parlamentare şi că eu eram candidatul Alianţei PSD+PUR”, a susținut Adrian Năstase

Procesul a durat 1.034 de zile. Au fost audiați peste 900 de martori.

Circuitul banilor

Potrivit Comunicatului DNA, prin care dosarul a fost trimis spre judecare, „Banii strânşi din taxe, în valoare de 67.463.972.430 ROL ar fi trebuit, potrivit legii, să se constituie venituri la bugetul ISC care era instituţie publica. Însă, inculpata JIANU Irina Paula, cu sprijinul inculpatei Gasparovici Diana, încălcând prevederile legale, au dispus ca aceste taxe să fie încasate direct de patru societăţi comerciale controlate de inculpaţii Popovici Bogdan şi Popovici Marina Ioana ( SC MEDIAGLOBE INVEST SRL, SC URBAN CONSULT SRL, SC AXA MANAGEMENT SRL, SC CONTUR MEDIA SRL). I.S.C. nu a urmărit modul de utilizare a sumelor încasate din taxele de participare şi nu a întocmit „Decontul de cheltuieli” astfel că nici o cheltuială efectuată pentru Trofeul Calităţii nu a fost decontată în mod legal.
Societăţile implicate în organizarea evenimentului au colectat taxele de participare şi au subcontractat executarea serviciilor de organizare a simpozionului. Pentru acoperirea diferenţei dintre suma încasată de la participanţi şi cheltuielile efectiv realizate, cele patru societăţi mai sus menţionate au încheiat contracte cu o altă societate, S.C. AROND S.R.L, controlată tot de inculpaţii POPOVICI BOGDAN şi POPOVICI MARINA IOANA S.C. având ca obiect în principal servicii de „concepţie” şi „organizare”. Respectivele contacte erau menite să justifice 92% din totalul cheltuielilor pentru o serie de servicii care în realitate nu au fost efectuate.
Ulterior, pentru a se disimula provenienţa banilor, prin operaţiuni de spălare de bani (cesiune de acţiuni, majorare de capital, contracte false de vânzări de terenuri şi prestări servicii) desfăşurate prin intermediul societăţilor SC MEDIA ON SA, SC FORUM INVEST SA, Fundaţia Invest, toate controlate de soţii Popovici, suma de 53.256.338.838 ROL a fost transferată din conturile firmei AROND SRL în cele ale SC Eurografica SRL.
Din această sumă, inculpatul Vasile Mihail Cristian a plătit 33.841.734.455 ROL, reprezentând contravaloarea materialelor de propagandă electorală (caiete, fulare, tricouri, calendare, pliante, brichete personalizate cu numele şi imaginea inculpatului Adrian Năstase).
Pentru a disimula destinaţia ilicită a banilor proveniţi din organizarea simpozionului „Trofeul calităţii în construcţii” şi pentru a ascunde infracţiunea prevăzută de art. 13 din Legea 78/2000 reţinută în sarcina inculpatului Adrian Năstase, inculpatul Vasile Mihail Cristian a întocmit, atât personal cât şi prin interpuşi, documente comerciale şi financiar-contabile false. Sub aparenţa unor cheltuieli efectuate cu activităţi de publicitate pentru SC. Eurografica S.R.L., prin falsificarea înscrisurilor sus-menţionate, inculpatul Vasile Mihail Cristian a achiziţionat, livrat şi plătit contravaloarea materialelor de propagandă electorală pentru inculpatul Adrian Năstase. În acelaşi mod, inculpatul Adrian Năstase a obţinut foloase necuvenite şi de la S.C. VERTCON S.A Bacău (societate controlată de inculpata Irina Paula Jianu) în cuantum de 382.172.020 ROL, reprezentând contravaloarea unor materiale de propagandă electorală şi alte cheltuieli efectuate în acelaşi scop”.

Adrian Năstase a fost achitat în dosarul „Mătușa Tamara”, însă nici această hotărâre nu este definitivă. Fostul premier mai are pe rolul Curții Supreme dosarul „Zambaccian”.

EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.