O familie din Vrancea a reușit să transforme o cultură puțin cunoscută în România într-o afacere extrem de profitabilă.
Șofranul este unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, nu atât doar datorită numeroase beneficii pentru sănătate, cât mai ales din cauza faptului că se obține foarte greu. Doar cine îl cultivă știe câtă muncă migăloasă se ascunde în spatele fiecărui gram de pulbere.
Dorina și Claudiu, doi antreprenori din Vrancea, au început să cultive șofran în urmă cu cinci ani, din curiozitate, dar, cu timpul, au transformat ideea într-o afacere de familie, arată un reportaj Antena 3 CNN.
„Am achiziționat bulbi aduși din Spania și am început să plantăm. Procesul de plantare este unul dificil, pentru că totul se face manua”, a explicat, pentru sursa citată, Claudiu Boubătrân, un producător din Gologanu.
Nici recoltarea nu este ușoară. Procesul continuă cu uscare atentă, foarte importantă pentru aroma, culoarea și calitatea condimentului. Prețul ridicat înglobează tot acest efort migălos.
„Un șofran bun, natural, de calitatea întâi, valorează între 20 și 30 de euro gramul. Trebuie cam 1.500 de flori ca să ajungem la un singur gram” , spune Dorina Boubătrân, producător de șofran:
Claudiu speră la o colaborare cu viticultorii din zonă pentru a crea un produs aparte, care să îmbine tradiția vinurilor vrâncene cu rafinamentul șofranului.
Plantația de la Gologanu este deschisă vizitatorilor care vor să vadă secretele din spatele condimentului cunoscut ca, „aurul roșu” al gastronomiei….https://adevarul.ro/stiri-locale/focsani/o-familie-din-vrancea-a-dat-lovitura-cu-planta-2485548.html