spot_imgspot_img
16.5 C
Vaslui
30-apr.-2024

Focşănenii tremură în apartamente

- Advertisement -

Iarna începe rău pentru focşăneni. Producătorul de energie termică ENET Focşani nu a început furnizarea căldurii în municipiu deşi temperaturile din ultimele trei nopţi au scăzut sub zece grade Celsius. Unul dintre motivele pentru care focşănenii trebuie să suporte frigul este şi faptul că ENET funcţionează încă pe păcură. Societatea trebuie să mai plătească 3,5 milioane lei către GDF Suez pentru a fi reluată furnizarea gazelor naturale.

Focşănenii racordaţi la sistemul centra-lizat de încălzire trebuie să mai îndure câteva nopţi de frig. Focşănenii nu prea s-au arătat mulţumiţi de situaţie mai ales că până în această dimineaţă nu au avut nici apă caldă. Fiecare s-a încălzit prin apartamente cum a putut. Dacă unii au folosit aerotermele, alţii s-au mulţumit să scoată plăpumile din dulapuri. În tot acest timp, centrala oraşului nu a început furnizarea agentului termic.
„Chiar dacă temperaturile au fost sub zece grade în nopţile trecute, într-o legislaţie anterioară era prevăzut că furnizarea agentului termic se poate face numai după data de 20 octombrie. Să vedem cum va evolua vremea şi, în funcţie de asta, vom lua o decizie împreună cu domnul primar. Tot zilele acestea aşteptăm banii de la bugetul de stat în contul subvenţiilor pentru a debloca situaţia gazelor. În perioada următoare se va face şi o aprovizionare cu păcură pentru iarnă“, a declarat Valter Popescu, directorul SC ENET SA.

Fără combustibil pentru centrala termică

ENET întârzie furnizarea de căldură şi din cauza pro-blemelor cu furnizorul de gaze naturale. GDF Suez aşteaptă de la ENET plata unei datorii de peste 3 mi-lioane lei pentru a relua furnizarea de gaze. Deşi în Monitorul Oficial a fost aprobat actul normativ prin care ENET primea banii restanţă de la bugetul de stat, în conturi nu a intrat niciun leu iar distribuitorul de gaze nu are încredere într-o bucată de hârtie, chiar dacă e semnată de stat. Fără gaze naturale, ENET ar trebui să folosească păcura din care mai are circa 250 tone.

Asociaţiile de proprietari, datornicii ENET

Cei mai mari datornici la ENET rămân cetăţenii care nu se îngrămădesc să plătească facturile restante. Datoria pe care o are populaţia faţă de centrala termică a oraşului este de aproximativ şapte milioane de lei. Cea mai mare parte a datoriilor populaţiei trebuie achitată de Asociaţiile de proprietari.
Analiza ENET arată că 70% dintre apartamentele, care au contract individual de furnizare, înregistrează datorii de doar 3,2 milioane lei iar cele 30% dintre apartamentele unde plăţile se fac prin asociaţiile de proprietari datorează peste 3,7 milioane lei.

Focşănenii au îngheţat în apartamente

Reprezentanţii Staţiei Meteo Focşani spun că temperaturile scăzute vor persista toată săptămâna, speranţe pentru încălzirea vremii fiind abia de la începutul săptămânii viitoare. Prima noapte în care temperaturile au scăzut sub 10 grade Celsius a fost cea de 3 octombrie când minimele din municipiu au fost de nouă grade. În nopţile de 4 şi respectiv 5 octombrie temperatura aerului a scăzut treptat la 8 grade pentru ca în seara de luni să se ajungă la 7 grade Celsius.

monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.