spot_imgspot_img
10.7 C
Vaslui
30-apr.-2024

Ucigasul de la Spitalul Sf. Spiridon a murit la Socola. Ramane o intrebare: suntem in siguranta in spital?

- Advertisement -

Te duci la spital si te injunghie mortal un descreierat. Asta se poate intampla la Iasi. Un pacient de 78 de ani a fost injunghiat de cinci ori in inima de catre colegul sau de salon, octogenar. Victima nu il provocase, medicii presupunand ca incidentul ar fi survenit in urma sevrajului alcoolic al agresorului. Cine este vinovat de o astfel de grozavie care sperie orice om ce ajunge la spital?

ORA 7:00

Ilie Rosu, pacientul care a omorat ieri dimineata un coleg de salon si a ranit o asistenta la Clinica medicala 1 a Spitalului Sf. Spiridon, a murit in aceasta noapte la Socola. El fusese transportat ieri pentru a fi supus unei expertize psihiatrice. In jurul orei 3.00, i s-a facut rau si a fost chemat SMURD-ul. I s-au aplicat metode de resuscitare, dar barbatul a murit

Mai jos, cititi o analiza publicata si in editia print de astazi a Ziarului de Iasi

Personalul medical din Clinica de Cardiologie a Spitalului „Sf. Spiridon” si pacientii internati aici au fost ingroziti ieri-dimineata de o tragedie petrecuta in unul din saloane. Aici a avut loc o agresiune care sperie orice om de bun-simt care a trecut sau se gandeste ca va sta vreodata internat intr-un spital de oameni normali. Un pacient in varsta de 82 de ani si-a injunghiat colegul de salon, iar acesta nu a mai putut fi salvat, in ciuda eforturilor medicilor din mai multe clinici. Agresorul fusese internat in urma cu aproximativ o saptamana din cauza unor afectiuni respiratorii si cardiace de care suferea de mai mult timp. Medicii spun ca acesta nu avea in antecedente si afectiuni psihice, astfel ca a ramas sub tratament de specialitate in Clinica I Medicala. In dimineata zilei de ieri, ziua in care era programata externarea lui din spital, barbatul s-a ridicat nervos din pat, a luat un cutit pe care il avea in bagajul cu care venise de acasa si s-a indreptat catre colegul sau de salon. L-a injunghiat pe acesta in inima de cinci ori, agresand si o asistenta medicala care ingrijea alt bolnav in salon.

„Nu s-a mai putut face nimic”

Barbatul a fost imobilizat, iar victima injunghiata a fost dusa in sala de operatii din Clinica de Chirurgie Vasculara, unde medicii au incercat sa o salveze. Barbatul se numeste Ovidiu Leonida, un fost inginer, acum pensionar, a intrat in stop cardio-respirator, iar medicii din Unitatea de Primire Urgente a spitalului au incercat manevre de resuscitare, din nefericire fara efect. Asistenta agresata a fost tratata tot in UPU. „Barbatul suferise plagi injunghiate la nivelul cordului. Nu s-a mai putut face nimic pentru el. Fusese internat din cauza unor afectiuni cardiace”, a declarat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic sef UPU-SMURD. Medicii din Clinica I Medicala spun ca agresorul nu daduse semne de violenta pana in momentul tragediei. „Barbatul era internat de o saptamana si n-a dat pana acum semne de violenta. Victima era pe pat in salon cu perfuzii cu dopamina, astfel ca era foarte linistit, nu exista posibilitatea ca el sa-l fi deranjat cu ceva pe agresor”, a precizat un medic din clinica. De altfel, medicii banuiesc ca reactia violenta a agresorului a aparut in contextul sevrajului in urma consumului cronic de alcool. Asistenta medicala a suferit o plaga injunghiata superficiala la nivelul bratului drept. Plaga a fost suturata, insa femeia, angajata de mai multi ani in spital, a suferit un soc, si cel mai probabil va avea nevoie de consiliere psihologica pentru a trece de acest moment traumatizant.

Un gest inexplicabil

Agresorul a fost preluat de un echipaj de politie si a fost transferat la Spitalul de Psihiatrie „Socola”, unde va fi supus unei expertize psihiatrice pentru a se determina daca a avut discernamant in momentul comiterii faptei. „Pacientul nu era violent atunci cand a fost adus la noi, in schimb este foarte retras si nu vrea sa vorbeasca cu nimeni. Se afla intr-o stare somatica destul de precara si prezinta mai multe afectiuni psihice. Va fi monitorizat de specialisti, i se va pune un diagnostic, iar joi va fi dus in fata Comisiei de Evaluare care va hotari ce se va intampla cu el. Pacientul avea la cap mai multe semne neurologice si a fost trimis la Neurochirurgie pentru a i se face investigatii cu computerul tomograf. Medicii de acolo au constatat ca nu are decat o atrofie cerebrala specifica varstei, care nu ii pune viata in pericol. Barbatul nu are antecedente si nu a mai fost internat la Psihiatrie”, a declarat dr. Calin Scripcaru, managerul Spitalului „Socola”. „Astfel de nenorociti ar trebui sa stea sub supraveghere psihiatrica. Uitati-va ce face alcoolul din oameni”, a spus un angajat al spitalului. Sotia barbatului decedat este cadru medical. „S-a pornit deja o ancheta a Politiei. Se va face si o ancheta la nivelul spitalului si vom vedea apoi daca se impune un protocol pentru protectia personalului medical si a pacientilor, poate un control mai riguros in ceea ce priveste pacientii. Vom putea spune mai multe dupa finalizarea anchetei”, a mai spus conf.dr. Cimpoesu.

„Te astepti la incidente, dar la psihiatrie”

In acelasi timp, managerul spitalului spune ca incearca sa impuna mai multe masuri pentru a limita posibilitatea unor astfel de incidente. „Nu-mi vine sa cred ca s-a putut intampla asa ceva. Te astepti la astfel de incidente intr-un spital de psihiatrie, nu aici. Una din plagi a fost direct in inima, iar hemoragia a fost extrem de mare, n-au mai putut chirurgii sa-l salveze. Cand au ajuns in salon cei de la firma de paza l-au imobilizat pe agresor si a fost legat de pat, insa era deja prea tarziu. Atunci au fost evacuati si ceilalti pacienti din salon. Incercam acum sa impunem mai multe masuri de prevedere. Pacientii vor semna la internare o declaratie pe propria raspundere ca nu detin arme de nici un fel, iar daca au, acestea vor ramane incuiate intr-o camera la triaj si vor fi inapoiate pacientilor la externare”, a declarat Ioan Barliba, managerul spitalului. De asemenea, de acum inainte, in fiecare salon din spital vor fi cutite de plastic care vor fi impartite pacientilor care nu se pot deplasa la sala de mese, iar in saloane vo fi afise in care se va preciza ca este interzisa intrarea in spital cu orice obiect care poate provoca rani. „Imi pare extrem de rau pentru ce s-a intamplat. Culmea e ca victima ajunsese in spital in stare foarte grava, iar medicii reusisera sa-l stabilizeze din punct de vedere cardiac. Nu stim nici noi cum s-a putut intampla o asemenea tragedie. Nici nu poti sa pui paza la fiecare salon, nu suntem spital de psihiatrie. Vom ruga angajatii sa fie si mai atenti la orice simptome ale pacientilor care pot indica un caracter violent si sa anunte imediat pentru a preveni alta tragedie”, a mai spus Barliba.

Un cutit de 10 cm

Ancheta a fost preluata de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi. In functie de rezultatele expertizei psihiatrice a barbatului, procurorii vor stabili ce masuri se impun in cazul ucigasului. Potrivit anchetatorilor, cutitul folosit de Ilie Rosu are o lama de aproximativ zece centimetri. Agresorul si-a injunghiat victima de cinci ori, motivele sale fiind o enigma in momentul de fata. „Barbatul si-a injunghiat colegul de salon aparent fara motiv. S-a intocmit dosar penal de omor calificat. Continuam cercetarile pentru a putea stabili cu exactitate care au fost imprejurarile in care s-a produs evenimentul”, a spus Vasilii Pretula, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe langa Tribunal. Acesta a mai precizat ca in cazul asistentei taiate nu se fac cercetari pentru tentativa la omor, intrucat rana acesteia a fost superficiala. Femeia poate totusi face plangere impotriva lui Ilie Rosu.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.