A dat un “tun” de miliarde, dar scapã de puscãrie

CU SUSPENDARE A furat aproape 3 miliarde de lei, dar scapã cu o pedeapsã simbolicã. Marius Marchidan, vestitul administrator de la Asociatia de Proprietari nr. 33 din Vaslui, cel care a bãgat mâna adânc în banii locatarilor, a fost condamnat la doi ani de puscãrie cu suspendare. Trebuie însã sã returneze banii dispãruti fãrã urmã. Solutia nu este definitivã, ea poate fi atacatã cu recurs.

Acum câteva zile, judecãtorii vasluieni s-au pronuntat în dosarul în care a fost inculpat Marius Marchidan.

“(…)Condamnã inculpatul Marchidan Marius, la urmãtoarele pedepse: 2 ani închisoare pentru sãvârsirea infractiunii prevãzutã de art. 215 ind. 1 al. 1 Cod penal (…); 1 an închisoare pentru sãvârsirea infractiunii prevãzutã de art. 43 din Lg. nr. 82/1991 raportat la art. 289 al. 1 Cod penal cu aplicarea art. 41 al. 2 Cod penal. (…) dispune contopirea pedepselor aplicate, astfel cã inculpatul Marchidan Marius va executa pedeapsa rezultantã, cea mai grea, de 2 (doi) ani închisoare. Interzice inculpatului drepturile prevãzute de art. 64 lit. a teza a II-a, lit. b Cod penal în conditiile prevãzute de art. 71 al. 2 Cod penal. (…) dispune suspendarea conditionatã a executãrii pedepsei aplicate si fixeazã termen de încercare de 4 ani, conform art. 82 Cod penal. În temeiul art. 359 Cod procedurã penalã atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal, privind conditiile revocãrii suspendãrii conditionate a executãrii pedepsei. (…) dispune suspendarea executãrii pedepsei accesorii aplicate pe durata suspendãrii conditionate a executãrii pedepsei principale. (…) admite actiunea civilã formulatã de partea vãtãmatã, constituitã parte civilã, Asociatia de Proprietari nr. 33 Vaslui, prin presedinte Sorea Adrian, si obligã inculpatul Marchidan Marius la plata cãtre aceasta a sumei de 277.635 lei. (…) obligã inculpatul Marchidan Marius la plata cãtre stat a sumei de 2.000 lei – cheltuieli judiciare avansate în cursul urmãririi penale si al judecãtii. (…) obligã inculpatul Marchidan Marius la plata cãtre partea civilã Asociatia de Proprietari nr. 33 Vaslui a sumei de 600 lei-cheltuieli de judecatã (onorariu avocat). Cu recurs în 10 zile de la pronuntare pentru pãrtile prezente si de la comunicare pentru cele lipsã”.

N-a venit la proces, dar si-a angajat apãrãtor

Marius Marchidan si-a însusit 2,7 miliarde de lei vechi din banii Asociatiei de Proprietari nr. 33 din Vaslui. Initial, a fost instalator, dar a câstigat încrederea oamenilor si a devenit administratorul asociatiei. În 2009 a fost descoperit furtisagul. Marchidan fugise, însã, în Italia. Pe numele lui a fost întocmit dosar penal pentru delapidare, iar procesul a început la finele anului trecut. Marchidan si-a angajat avocat si nu a binevoit sã se prezinte la termenele stabilite. Rudele lui Marchidan, chemate la barã în calitate de martori, au fãcut tot posibilul sã-i scape pielea. Au sustinut cã nu are pregãtire de contabil, cã a preluat Asociatia cu o “gaurã” de 1,5 miliarde de lei vechi si cã a fãcut lucrãri la subsolul scãrilor de bloc în valoare de aproximativ 500 milioane de lei, însã nu are documente cu care sã demonstreze acest lucru. Pentru a evita sechestrarea bunurilor familiei, nevasta lui Marchidan a deschis actiune de divort. Cazul este singular în Vaslui, ca valoare a prejudiciului care trebuie recuperat de la un administrator de bloc.
2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ