A explodat prețul pâinii la Iași. Creșterea este și de 40 la sută la anumite sortimente, iar specialiștii din domeniul panificației nu vin cu vești bune

A explodat prețul pâinii la Iași, iar procesatorii motivează scumpirea cu creșterea prețului grâului, care se vinde aproape dublu față de începutul anului 2020. Mai mult, aceștia susțin că această scumpire este artificială întrucât, deși Moldova a fost afectată de secetă, în celelalte județe din România a fost producție astfel încât necesarul pentru consumul de grâu să fie acoperit. O franzelă care costa acum o săptămână 1,6 lei acum se vinde cu 2,2 lei

Potrivit președintelui Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Paste făinoase (ROMPAN), prețul final al pâinii se reflectă în prețul kilogramului de grâu care a crescut vertiginos în ultimele luni.

„Nu e problema că nu e suficient grâu, ci prețul grâului e problema. Nu a spus nimeni că nu este grâu destul. Dacă prețul grâului va crește, categoric va crește și prețul pâinii, ceea ce s-a și întâmplat. Noi am lucrat 1-2 luni de zile în pierdere. Trebuie să aduci bani din altă parte ca să acoperi pierderile și nu prea ai de unde să-i aduci, acum, în pandemie. E logic din punct de vedere al eficienței economice. Nu aș putea spune cu cât se va scumpi pâinea în următoarea perioadă, depinde de prețul grâului”, susține Aurel Popescu, președinte ROMPAN.

A explodat prețul pâinii la Iași, iar vânzarile din magazinele alimentare au scăzut

Scumpirea pâinii a început din luna septembrie 2020 în unele magazine alimentare, iar în altele, cum sunt cele de cartier, pâinea s-a vândut mai scump de luni, 16 noiembrie 2020. Potrivit reprezentanților din magazine, vânzările au scăzut după ce prețul la pâine a explodat.

„Am comandat jumătate din cantitatea de pâine care se vinde normal, într-o zi, în magazin, și tot nu s-a vândut toată. Oamenii nu mai cumpără pentru că e prea scumpă. De luni a început să se scumpească pâinea. O franzelă e acum 2,2 lei, de la 1,6 lei, iar una feliată e 4,3 sau 4,6 lei, cu 50-60 de bani mai scumpă”, susține Petronela Ichim, administratorul unui magazin alimentar din Iași.

Mariana Leț, producător: „Mărirea e de 35 la sută la anumite produse, precum cele cu făină integrală”

Mariana Leț, producător artizanal de pâine cu maia, care vinde câteva sute de bucăți într-o zi, susține că a fost nevoită să crească prețurile începând cu luna trecută din cauza prețului aproape dublu la kilogramul de grâu. … https://www.bzi.ro/a-explodat-pretul-painii-la-iasi-cresterea-este-si-de-40-la-suta-la-anumite-sortimente-iar-specialistii-din-domeniul-panificatiei-nu-vin-cu-vesti-bune-4074762?utm_source=website&utm_medium=ultima-ora-index




NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ