spot_imgspot_img
17.4 C
Vaslui
28-mart.-2024

A venit primavara!

- Advertisement -

REÎNVIEREA NATURII Legenda mãrtisorului si semnificatia zilei de 1 Martie ne trimit în vremuri îndepãrtate, când civilizatia dacicã cinstea renasterea naturii într-o manierã asemãnãtoare cu cea din zilele noastre. Mãrtisorul este strâns legat de legenda Babei Dochia, ziua de 1 Martie fiind numitã Mãrtisor, Baba Dochia sau chiar Dragobete cap de primãvarã.

Din timpuri strãvechi, prima zi a lunii martie a fost înzestratã cu semnificatii mistice, referitoare la bunãstarea preconizatã pentru anul în curs. Mãrtisorul, un obiect artizanal însotit de un snur alb si rosu, joacã rolul unui talisman protector care echilibreazã lupta dintre bine si rãu.

Legenda Mãrtisorului

În folclorul românesc, existã o serie întreagã de legende despre mãrtisor si motivele sãrbãtoririi acestuia. O legendã spune cã, atunci când se afla la pãscut cu turma sa de oi, Baba Dochia (Sfânta Martira Evdokia din calendarul bizantin), a legat un fir de atã de o para gãsitã din întâmplare pe islaz chiar în ziua de 1 martie. Astfel, aceasta a devenit prima persoanã din istorie care a purtat un mãrtisor la început de primãvarã. Din acest motiv, în unele regiuni nu se lucreazã în ziua de 1 Martie, pentru a nu o supãra pe Baba Dochia, care va trimite iarna si gerul înapoi. Un alt mit spune cã, pe vremuri, Soarele lua chipul unui fecior mândru, care a fost rãpit de un zmeu si închis într-o temnitã. Un tânãr a luptat pentru eliberarea Soarelui timp de trei anotimpuri (vara, toamna si iarna), pânã când a reusit în sfârsit sã-l învingã pe zmeu. Odatã cu revenirea Soarelui pe cer, natura a înviat, iar sângele eroului s-a scurs în zãpada albã. De atunci, tinerii flãcãi sunt îndemnati sã împleteascã douã fire de lânã, unul alb si unul rosu, pe care sã le dãruiascã fetelor dragi. Rosul simbolizeazã dragostea si sacrificiul salvatorului Soarelui, iar albul emanã puritatea ghiocelului, vestitorul primãverii.

Ziua de 1 Martie

În calendarul romanilor, ziua de 1 Martie era închinatã zeului Marte, patronul fortelor naturii, al primãverii si al agriculturii. Astãzi, ea emanã bucuria renasterii, credintã, optimism si veselie. În prima zi a lunii martie, femeile si copiii poartã mãrtisorul, podoaba cu snur alb-rosu, care reprezintã unitatea contrariilor: vara-iarna, cãldura-frig, fertilitate-sterilitate, luminã-întuneric. Acest moment important din an marcheazã un nou ciclu al vietii si este închinat renasterii vietii pe pãmânt, florilor si fecunditãtii pãmântului.

Legenda Babei Dochia

Inspirat dintr-un personaj crestin, Sfânta sau Mucenica Eudochia, sãrbãtoritã pe 1 Martie, Dochia este cea care, în mai multe variante ale povestii, urcã pe munte prea devreme primãvara si moare din cauza frigului. Iatã una dintre variantele legendei babei Dochia. Dochia avea o norã, pe care o nãpãstuia des. Într-un an, de 1 Martie, baba Dochia îsi trimite nora sã spele lâna la râu, pânã când lâna albã devine neagrã, iar lâna neagrã devine albã. Nora primeste ajutor divin si reuseste sã spele lâna asa cum i-a cerut soacra. Dochia, vãzând fragii copti adusi de norã, crede cã a venit primãvara, asa cã decide sã plece la munte cu oile, îmbrãcatã în 12 cojoace. Pe drum, fie cã este prea cald, fie cã ninge sau plouã, Dochia îsi dã jos cojoacele pe rând. Când rãmâne doar în cãmasã, gerul o îngheatã, transformând-o în sloi si apoi în stâncã.

Obiceiurile de Mãrtisor

Cele douã fire din care este format snurul de mãrtisor reprezintã vara si iarna, iar mãrtisorul este numit si “funia zilelor”. Snurul de mãrtisor era legat la mâna, la gâtul sau prins în pieptul copiilor de cãtre pãrinti, care îl ofereau celor mici înainte de rãsãritul soarelui, pe 1 Martie. Era purtat si de cãtre fete si femei. De snurul de mãrtisor era prinsã o monedã. Se spune cã mãrtisorul avea rolul de a proteja oamenii de Soarele arzãtor. În unele zone, femeile legau snur de mãrtisor si animalelor, pentru a le proteja. Data pânã la care se purta mãrtisorul diferã în functie de zonã: 9 Martie, 12 martie, când înfloreste visinul sau trandafirul sau chiar de Sfântul Gheorghe. Existã obiceiul de a agãta snurul de mãrtisor pe ramurile pomilor înfloriti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.