spot_imgspot_img
17.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Actorii teatrului bârlãdean vã invitã mâine si în weekend la întâlnire cu ei! Au pregãtit surprize!

- Advertisement -

SPECTACOLE UIMITOARE Reluarea spectacolelor de teatru dupã multe luni de interdictie si de „șomaj” cultural impuse de pandemia de Covid-19, este una din marile bucurii ale iubitorilor Thaliei. Actorii bârlãdeni laseazã o provocare: vã invitã mâine, 28 ianuarie, de la 18.30, sã vizionati spectacolul ORCHESTRA TITANIC, de HRISTO BOICEV, iar sâmbãtã, 30 ianuarie, de la 18.30, spectacolul UNCHIUL VANEA, de A. P. CEHOV. Nu uitati cã vã trebuie neapãrat mascã de protectie, distantare fizicã, si cã în salã vor fi doar 30% din locuri ocupate si 70% libere.

„Actorii Oana Florea, Lucian Arhire, Simon Salcã jr., Alexandru Savu si Cristian Todicã, sub regia lui Bogdan Husanu, vor „cânta” în „Orchestra Titanic”, care este comedie, pe alocuri chiar tragedie si are aerul unei piese realiste îmbibatã puternic de fantastic si de absurd. E un spectacol despre asteptare, vis, iluzie. Autorul ne plimbã printr-un labirint de metafore – a singurãtãtii, a ratãrii, a relatiei vis-realitate. Pânã si titlul e o metaforã – orchestra, ca functie socialã a artei, si titanic, metaforã a mortii”, prezintã tema piesei, Teodora Spânu, secretarul literar al teatrului bârlãdean.

Patru ratati, al cãror singur prieten este alcoolul, vietuiesc într-o garã dezafectatã: un fost dirijor, Meto von Metonyan (!), un fost feroviar, Luko, Liubka, o fostã femeie de stradã, si Doko, un betivan care se lamenteazã cã l-a pierdut pe ursul pe care-l iubea nespus. Dorinta lor fierbinte este sã se suie într-un tren si sã pãrãseascã locul unde se aflã. Ca sã poatã pleca din gara dezafectatã, ei sãvârsesc, repetitiv, un ritual absurd, întâmpinând solemn trenuri care le trec fulgerãtor prin fatã. Vor sã-si schimbe norocul, evadând din propria realitate… dar încotro? Oriunde, numai sã fie „dincolo” de garã. Si dacã mai apare si un magician, al cãrui rol este sã creeze iluzii, începem sã ne întrebãm dacã mirajul vietii de dincolo de ceea ce cunoastem chiar existã. Piesa este scrisã de Hristov Boicev, dramaturg bulgar, care s-a nãscut pe 5 martie, 1950. A studiat ingineria, a lucrat ca inginer, mai bine de 10 ani, iar ca autor de piese de teatru a debutat în 1984, cu „Acel lucru”. Din anul urmãtor, a început sã studieze la Academia Nationalã de Artã Teatralã si Cinematograficã. În 1989, a fost numit dramaturg al anului, având 40 de montãri ale lucrãrilor sale în teatrele din Bulgaria. În 1997, a fost distins cu premiul acordat de British Council pentru cea mai bunã piesã strãinã pentru Colonelul Pasãre. Premiul i-a fost înmânat de cãtre Harold Pinter. În 1999, piesa a fost prezentatã la Festivalul de la Avignon. În acelasi an, a fost distins cu Premiul Enrico Maria Salerno pentru dramaturgie europeanã.

Ceea ce este de remarcat în cele mai jucate piese al  lui Cehov e faptul  cã personajul principal, în jurul cãruia se deruleazã actiunea, nu este un bãrbat, ci o  femeie, anume o femeie frumoasã, adulatã  si râvnitã de personajele masculine. Asa se petrec lucrurile si în UNCHIUL VANEA, în care personajul Elena Andreevna, sotia profesorului pensionat Serebriakov, tulburã inimi si minti – pe a doctorului Astrov, dar si pe a unchiului Vanea. Însã, spectacolul este despre altceva – despre o linie a vietii atât de asemãnãtoare la noi toti – iluzii, deziluzii, care, ca si în cazul lui Astrov, ne fac sã nu mai vrem nimic si sã nu mai iubim pe nimeni…  Dacã dezamãgirea e rãul care-i otrãveste pe toti si pe toate (fiindcã nu numai protagonistii, ci si casa, pãdurea suferã, pradã unei apãsãtoare paragini si indiferente a oamenilor) înseamnã cã trebuie sã existe o sursã a amãgirii – dragostea…  Distributia este urmãtoarea: Aleksandr Vladimirovici Serebriakov – Marcel Anghel; Elena Andreevna Serebriakov – Ramona Ananie; Sonia Aleksandrovna Serebriakov – Dumitriana Cretu; Maria Vasilevna Voinitki – Geta Cacevschi; Ivan Petrovici Voinitki – George Sobolevschi; Mihail Astrov – Bogdan Manolache; Ilia Ilici Telegin – Sorin Ghiorghe; Marina – Cãtãlina Rusu.

Regia spectacolului îi apartine lui Stefan Alexiu, si reprezintã lucrarea sa de licentã, la absolvirea, în mai 2019, a Facultãtii de Teatru, sectia Regie, din cadrul Universitãtii de Arte „George Enescu”, Iasi. Stefan Alexiu are 38 de ani si este regizor si actor la Teatrul BACOVIA, din Bacãu. S-a nãscut în Bârlad, a învãtat la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad si este un copil al teatrului bârlãdean, fiind fiul cunoscutei actrite Lily Popa Alexiu. Iar cei care au vãzut piesa în mai 2019, când a avut loc lucrarea de licentã a tânãrului regizor bârlãdeano-bãcãuan, stiu cât de bine a fost jucatã piesa, regia fiind la înãltime. Si nu trebuie sã ratati un joc de exceptie a actorilor bârlãdeni!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.