Acuzatii de coruptie, risipã a banului public si angajãri “pe pile”

CLINCIURI…De aproape un an de zile, primarul Vasile Pavãl se aflã în rãzboi deschis cu politistii locali, pe care i-a amenintat în repetate rânduri cã, dacã nu îsi schimbã atitudinea, îi va lãsa fãrã loc de muncã

POLITISTII LOCALI SAR LA GÂTUL PRIMARULUI PAVÃL

SCANDAL… Sãtui sã fie discreditati în spatiul public si sã le fie subminatã autoritatea, politistii locali vasluieni i-au trimis o scrisoare deschisã primarului Vasile Pavãl, prin intermediul cãreia au adus o serie de acuzatii extrem de grave. Modul cum a fost închiriat actualul sediu al Politiei Locale este doar unul dintre subiectele acestei scrisori. Aflat în curtea societãtii SC Rotrans SA, spatiul respectiv ar fi fost închiriat de cãtre patronul restaurantului Clasic cu 40.000 de euro pe an. În cei opt ani, de când Politia Localã s-a mutat din Casa Armatei în sediul actual, s-ar fi plãtit aproape 300.000 de euro. Cu acesti bani, spun politistii locali, se putea construi o clãdire nouã, care sã corespundã cerintelor unui sediu de politie, în asa fel încât politistii sã nu mai fie nevoiti sã-si parcheze autospecialele printre masinile nuntasilor. O altã problemã o reprezintã atitudinea umilã pe care edilul ar avea-o fatã de cei care vând în cele douã piete din oras. Politistii spun cã primarul Vasile Pavãl le cautã prea mult în coarne comerciantilor, iar asta i-ar împiedica sã aplice legea. “Suntem aceiasi politisti locali care stãm în cele douã piete agroalimentare de la începutul pandemiei pentru a impune regulile de protectie sanitarã comerciantilor si cumpãrãtorilor, pentru ca sã poarte în interiorul pietelor mãsti de protectie. Dacã la început am avut eficientã, iar cetãtenii respectau ce le spuneam noi, dupã ce ati venit din concediu, ati venit în piata Traian, iar comerciantii vi s-au plâns cã sunt stresati de politistii locali sã poarte mãstile. În loc sã luati atitudine împotriva celor care ne reclamau fãrã motiv, dumneavoastrã ne-ati blamat si ati îndemnat comerciantii sã nu mai poarte mãstile de protectie. Oricine merge în cele douã piete va constata cã nu se respectã mãsurile de protectie anticovid, iar dumneavoastrã nu ati luat o atitudine publicã pentru ca noi sã nu mai pierdem timpul degeaba pe acolo”, scriu, printre altele, politistii locali în scrisoarea trimisã la redactia ziarului Vremea Nouã. Epistola ne-a fost adusã de postas vineri, în ultima zi de campanie electoralã, iar asta ne-a pus în imposibilitatea de a o mai publica sâmbãtã, asa cum ar fi vrut cei care au scris-o. Pentru cã scrisoarea contine nemultumiri si acuzatii grave ale unei categorii profesionale importante din oras, am decis sã o publicãm totusi, nu înainte de a-i cere un punct de vedere si primarului Vasile Pavãl.

În rândurile urmãtoare, vom reda scrisoarea politistilor locali cãtre edilul municipiului Vaslui, în integritate:

“Politistii locali de la Politia Localã Vaslui, pe care dumneavoastrã o coordonati în baza art. 31 din Legea 155/2010 a politiei locale, vrem sã vã aducem la cunostintã o serie de probleme pe care trebuie sã le cunoasteti:

  1. Suntem aceiasi politisti locali care la alegerile locale din anul 2008, înainte de primul tur si de-al doilea tur, am fost în holul Casei Armatei la o sedintã la care ati venit si dumneavoastrã. Atunci, umil, ne-ati rugat cu ochii în lacrimi sã vã votãm, noi si familiile noastre ca primar pentru cã o sã ne fie bine si o sã ne dati tot ce ne trebuie. Si ne-ati dat: 10 motoscutere Peugeot cumpãrate la pret de Logan, care acum stau si ruginesc, neavând mai mult de 1000 km fiecare si un scandal cât casa cu furtul de combustibil.
  2. Suntem aceiasi politisti locali care în anul 2017, când ati mãrit salariile, nu i-ati tratat cu decentã si echilibru, asa cum fals vreti sã vã creati imaginea. Ne-ati tratat cu multã rãutate de vreme ce unii colegi (8-10 politisti) încaseazã salariu de 5000 de lei, iar ceilalti 70 de politisti câte 3500 de lei. Total anapoda ati fãcut salariile politistilor locali, din moment ce doi politisti locali dintr-o patrulã, care fac aceeasi muncã, sunt plãtiti cu o diferentã de 1500 lei. Nu 500 lei, nu 1000 lei, ci cu 1500 lei, pentru aceeasi muncã, doar pentru cã acei 10 colegi au studii superioare. Este un principiu în codul muncii: la muncã egalã, salariu egal. Nu ati tinut cont de acest principiu si ati fãcut grila de salarizare ilegalã, doar cu semnãtura unui asa zis lider de sindicat politist local, care taman de atunci face de serviciu numai la intrarea în primãrie.
  3. Suntem aceiasi politisti locali care în anul 2016 i-am transmis directorului executiv sã aibã mare grijã cine va lua concursul de jurist la noi în institutie, deoarece se înscrisese si fiul domnului colonel Smântânã de la Jandarmerie – finul lui Uzatu de la Cejeu, care se lãudase cã acel post fusese scos la concurs pentru el.
  4. Suntem aceiasi politisti locali care din anul 2012, de când avem un nou director, am asteptat ca primarul municipiului Vaslui sã vinã si la noi la o sedintã operativã sã afle problemele cu care ne confruntãm. Nu ati avut timp decât de petrecerile de la sfârsit de an când mai veneati la câte un sprit si la 21 mai cu ocazia zilei politiei locale, când se dãdeau diplome si felicitãri. Apropo, de ce nu ati invitat niciun sef de la politie si jandarmerie de ziua politiei locale, asa cum au fãcut toate politiile locale din tarã?
  5. Suntem aceiasi politisti locali cu care v-ati întâlnit de sute de ori în ultimii ani, în parcarea restaurantului Clasic unde avem sediul institutiei si unde dumneavoastrã veneati la prânz la o discutie amicalã cu patronul terenului care ne-a închiriat clãdirea acum 8 ani de zile. De multe ori ne întâlneam si când veneati la o nuntã la restaurant, dar nu ati vrut sã vedeti cã nu avem unde parca masinile de serviciu din cauza celor care veneau la nunti. Nu credem cã mai existã vreo politie localã din tarã care sã aibã sediul în parcarea unui resturant unde se fac petreceri. Apropo, stiti cât plãteste politia localã cu banii dati de primãrie si colectati din taxele cetãtenilor chiria la cãldirea unde stãm? Cam 15.000 lei sau 3.500 euro pe lunã. Dacã facem un calcul simplu, în aproape opt ani de zile, patronul clãdirii a încasat 40.000 de euro anual sau aproape 300.000 de euro din 2013 pânã acum. Poate cu acesti bani dati pe chirie plãteati rata unui credit si ne cãutati un sediu nou. Dar nu v-a interesat pentru cã nu mai aveati motiv sã veniti la prânz la dl. patron.
  1. Suntem aceiasi politisti locali pe care ati vrut sã-i desfiintati la începutul anului 2020 pe motiv cã dãm amenzi prea multe. Ati fãcut o afirmatie total falsã si ne-ati discreditat în fata cetãtenilor, iar din acel moment nu am mai putut sã aplicãm legea asa cum trebuie; dar ati fãcut-o pentru a ne da de înteles sã nu mai dãm amenzi anul acesta cã vin alegerile locale si nu mai trebuie sã-i supãrãm pe votanti. Pentru stiinta dumneavoastrã si a cetãtenilor din oras, cele mai multe sanctiuni au fost cu avertisment, peste 90%, si nu cu amenzi.
  2. Suntem aceiasi politisti locali care, de la începutul pandemiei coronavirusului, verificãm zilnic peste 100 de izolati la domiciliu si suntem cei mai expusi la contaminare. Ne deplasãm la acele locuinte cu masini fabricate în anul 2004 si care au peste 400.000 km la bord. Toatã ziua le reparãm, iar mai mult stau în service. Suntem multumiti cã mãcar nu mai mergem pe jos, cum ne-ati trimis anul trecut. Dar ar fi fost bine sã fiti respectuos în a-i trimite pe jos si pe cei doi viceprimari care merg la serviciu cu Dusterele primãriei.
  3. Suntem aceiasi politisti locali care asteptãm sã rezolvati problema ocupãrii functiei ilegale a unui sef de serviciu din cadrul politiei locale, care în momentul ocupãrii functiei nu avea vechimea de doi ani pentru ocuparea ei, iar de un an de zile, de când au aflat toti politistii locali, tot ne amenintati cu reorganziarea pentru a ne pune pumnul în gurã si a ascunde ilegalitatea fãcutã de sefa serviciului resurse umane din cadrul primãriei, care este pila acelui sef de serviciu.
  4. Suntem aceiasi politisti locali care stãm în cele douã piete agroalimentare de la începutul pandemiei pentru a impune regulile de protectie sanitarã comerciantilor si cumpãrãtorilor, pentru ca sã poarte în interiorul pietelor mãsti de protectie. Dacã la început am avut eficientã, iar cetãtenii respectau ce le spuneam noi, dupã ce ati venit din concediu, ati venit în piata Traian, iar comerciantii vi s-au plâns cã sunt stresati de politistii locali sã poarte mãstile. În loc sã luati atitudine împotriva celor care ne reclamau fãrã motiv, dumneavoastrã ne-ati blamat si ati îndemnat comerciantii sã nu mai poarte mãstile de protectie. Oricine merge în cele douã piete va constata cã nu se respectã mãsurile de protectie anticovid, iar dumneavoastrã nu ati luat o atitudine publicã pentru ca noi sã nu mai pierdem timpul degeaba pe acolo.

Am ales sã vã informãm pe aceastã cale deoarece de foarte multe ori mai multi colegi au fost la dumneavoastrã în audientã si ati promis cã veti lua ceva mãsuri. Ati promis de fiecare datã, în fiecare an, dar… nimic concret!

“Atitudinea lor e de neînteles” 

COMBINATII… În scrisoarea trimisã redactiei, politistii locali lasã sã se înteleagã cã actualul lor sediu nu a fost gãsit întâmplãtor, ci ca urmare a unei prietenii mai vechi între patronul restaurantului Clasic si edilul Vasile Pavãl. De pe urma acestui contract, omul de afaceri ar încasa în jur de 3500 de euro în fiecare lunã.

L-am contactat ieri si pe primarul Vasile Pavãl pentru a-i oferi posibilitatea sã rãspundã acestei scrisori. Edilul a rãspuns succint la fiecare punct, promitându-ne cã în maxim douã sãptãmâni, dupã ce se vor mai linisti apele la primãrie, va veni cu lãmuriri detaliate. “La punctul unu nu stiu de ce mi se imputã mie acele probleme. Pentru toate achizitiile existã documente, verificate si rãsverificate de autoritãtile statului. Toti banii pe care primãria i-a dat Politiei Locale au fost trecuti în buget, nu i-a dat Pavãl cã asa a vrut el. S-au fãcut niste solicitãri de la conducerea de atunci a institutiei, stiu cã fostul comandant a si fost condamnat. Nu înteleg ce influentã as fi putut avea eu. La punctul doi, referitor la salarii, nu sunt prea multe de comentat. Legea, nu eu, face diferente între salariile celor cu studii superioare si salariile celor cu studii medii. La punctul trei, e posibil ca acel candidat sã se fi înscris la examen, dar nu l-a luat, nu e jurist acolo si niciodatã nu a fost. În ceea ce priveste participarea la sedintele operative al Politiei Locale, pot spune cã am fost. Am organziat câteva sedinte cu politistii si la primãrie. Este adevãrat cã de la declararea pandemiei încoace nu prea am mai interactionat, dar seful politiei locale este prezent în fiecare luni la sedinta operativã de la primãrie. În fiecare luni, eu am organizarea muncii si de fiecare datã el e prezent, unde alãturi de ceilalti colegi discutãm problemele cu care ne confruntãm. La punctul cinci, am sã vã transmit valoarea contractului de închiriere, dar eu nu cred cã este valoarea mentionatã de ei. Eu stiu un singur lucru, cã atunci când s-au mutat de la Casa Armatei, directorul Politiei Locale a îndeplinit toate procedurile de licitatii, de negocieri, pentru cã institutia condusã de el are personalitate juridicã. Nu s-a ocupat primãria de treaba asta. Eu, ca primãrie, de 4-5 ani de zile, mã lupt sã iau clãdirea de la Directia Agricolã, de lângã MotorGrup, pentru a muta Politia Localã acolo. Dar în oras mai sunt institutii care stau cu chirie, haideti sã fim obiectivi. Eu nu am nicio relatie cu domnul Acatrinei, nu suntem neamuri, nu facem afaceri împreunã, ne leagã doar un respect reciproc pe care eu îl am fatã de toatã lumea din acest oras. În legãturã cu amenzile, eu le-am spus întotdeauna sã meargã mai întâi pe preventie. Amendezi un încãpãtânat, cãruia îi explici de mai multe ori si nu întelege, dar nu un om necãjit care vine din afara orasului si parcheazã pentru prima datã neregulamentar. În cazul ãsta îi atragi atentia, îi pui în vedere sã continue deplasarea pânã gãseste un loc de parcare. La punctul opt, cel referitor la ocuparea functiei ilegale a unui sef de serviciu din cadrul politiei locale, trebuie sã spun cã e a treia verificare pe care o fac în aceastã chestiune. În privinta comerciantilor pe care i-as fi îndemnat sã nu poarte mãsti, trebuie sã stiti cã eu mã numãr printre cei care poartã mascã aproape tot timpul. Cum vã imaginati cã as putea sã spun cuiva sã nu poarte mascã, dacã eu o port? E posibil sã-i fi spus vreunui politist sã ia mãsti si sã dea celor care nu au, pentru cã fiecare piatã are o rezervã de mãsti. Vin oameni necãjiti sã-si vândã produsele, e firesc sã-i ajutãm cu o mascã de protectie. Astea nu sunt motive ca cineva sã se simtã ofensat. La Politia Localã, ca si la Transurb, sunt mai multe tabere, iar atitudinea celor de acolo e de neînteles pentru mine. Când aveau sediu în Casa Armatei, se încãlzeau la douã resouri, iar acum nu sunt multumiti cu actuala locatie, care zic eu, aratã mult mai bine decât fosta. Salarii frumusele au, conditii au, sunt finantati asa cum trebuie. Acum le-am dat 100.000 de lei sã-si cumpere statii noi. Au tinutã de iarnã, tinutã de varã, materiale de igienizare, tot ce le trebuie si cu toate astea sunt nemultumiti. Astept sã se mai linisteascã apele în primãrie cu alegerile astea si voi vedea ce voi face în privinta Politiei Locale pentru cã ceva trebuie fãcut”, ne-a declarat primarul Vasile Pavãl. 

Neîntelegeri mai vechi

Rãzboiul dintre primarul orasului Vaslui si politistii locali nu e nou. În luna ianuarie a acestui an, edilul a anuntat cã vrea sã desfiinteze Politia Localã. Vasile Pavãl era nemultumit de numãrul mare al amenzilor pe care le dau politistii locali si de lipsa prevenirii faptelor. Primarul a afirmat, la acea vreme, cã multe dintre amenzile date de politistii locali ajung sã nu fie plãtite, iar din acest motiv agentii ar trebui sã se axeze mai degrabã pe prevenirea faptelor. “Le-am spus-o si lor si cred cã nu scapã. O sã fiu al doilea primar din România care semneazã desfiintarea lor. A mai fost primarul de la Darabani, de la Botosani, probabil urmez eu. Semnez desfiintarea lor, nu se poate asa ceva. Mãi, fratilor, în activitatea dumneavoastrã sunt si mãsuri de preventie, nu sunteti doar cei cu pistolul. Cel mai simplu e sã amendeze, iar amenzile afecteazã bugetul, cã nu le poti încasa, te înscrii cu anumite sume. E o întreagã tevaturã. Lor le este simplu sã spunã cã au dat amenzi. Acesta este mod de rezolvare?”, a spus Vasile Pavãl, la începutul acestui an.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ