Acuzatii de fraudã electoralã la Duda Epureni, localnicii amenintã cu proteste !

FRAUDE…Candidatul Pro România înscris în cursa pentru câstigarea primãriei Duda Epureni, Sandu Vasilache, acuzã fraude la scrutinul de pe 27 septembrie. Acesta a povestit cã urna mobilã s-a plimbat prin comunã, pe la votanti, chiar dacã oamenii nu aveau actele medicale necesare, dar si faptul cã presedintele unei sectii de votare a plecat din sectie acasã, unde a rãmas timp de 40 de minute. Mai mult, unuia dintre candidatii aflati pe listele de consilieri nu i-a fost permisã participarea la numãrarea voturilor. Alte acuzatii de fraudã sunt legate de faptul cã în ziua care a precedat alegerile locale, staff-urile unor candidati se plimbau din poartã în poartã, cu buletine de vot anulate si le arãtau alegãtorilor unde sã punã stampila. Toate acestea au fost sesizate la numãrul de urgentã 112 dar, pânã în prezent, politistii nu au reusit sã finalizeze ancheta. Mai mult, oamenii din comunã acuzã si faptul cã ei au votat ceva si au primit altceva si spun cã vor iesi în stradã sã protesteze, dar nici nu vor permite câstigãtorului (Petricã Chiriac – PSD, n.r.) accesul în primãrie.

Rezultatele alegerilor din 27 septembrie încing spiritele printre candidati si apar, din ce în ce mai des, acuzatii de fraudã electoralã. Dupã ce liberalii au cerut renumãrarea voturilor exprimate pentru alegerea presedintelui CJ Vaslui, a venit si rândul comunelor sã cearã renumãrarea. Un astfel de caz este si cel de la Duda Epureni, acolo unde candidatul Pro România la functia de primar acuzã fraudã electoralã si a cerut renumãrare. Totul a pornit de la numãrãtoare, dar si câteva evenimente care au avut loc în ziua alegerilor. Astfel, Sandu Vasilache spune cã, dupã prima numãrãtoare, între el si candidatul PSD Petricã Chiriac exista o diferentã de numai 21 de voturi. Surpriza a apãrut la a doua numãrãtoare a voturilor, când diferenta a ajuns la 47 de buletine. Explicatia datã a fost legatã de faptul cã unele buletine pentru primar au ajuns în urna pentru Consiliul Judetean. Dar acuzatiile nu se opresc aici. “Am fãcut contestatii si la BEC si la BEJ dar, la Vaslui, nu ne-au luat în considerare pe motiv cã e târziu si cã ar fi trebuit sã facem acest lucru în timpul votãrii. Problema este cã noi am aflat a doua zi despre neregulile care au fost în timpul scrutinului de duminicã. Am aflat cã presedintele unei sectii de votare a plecat acasã timp de 40 de minute si s-a închis în garaj, apoi a revenit în sectie. Acelasi presedinte nu ne-a aprobat ca un reprezentant al partidului si unul dintre cei care erau pe lista de consilieri sã ia parte la numãrarea voturilor. De asemenea, urna volantã a iesit din sectie fãrã acte justificative, ci doar pe baza unui buletin de analize vechi de 10 ani. Plus cã, la fiecare dintre cele patru sectii din comuna Duda Epureni, au fost foarte multe buletine anulate, cam 50 pe fiecare sectie. De aceea, am cerut renumãrarea voturilor si vom face toate demersurile legale pentru ca acest lucru sã se si întâmple”, spune Sandu Vasilache. Lista neregulilor constatate la Duda-Epureni nu se opreste aici. Acelasi candidat sustine cã, în ziua de dinaintea alegerilor locale, prin comunã, membrii PSD s-au plimbat pe la portile oamenilor, cu buletine de vot anulate si le spuneau oamenilor unde sã punã stampila. Au fost anuntate autoritãtile si a fost demaratã o anchetã a politistilor dar, pânã acum, aceasta nu a ajuns la final. Mai mult, nemultumiri sunt si în rândul oamenilor din comuna Duda Epureni. Ei spun cã una au votat si au avut parte de altceva. De aceea, sunt hotãrâti sã iasã în stradã si sã protesteze, dar si sã interzicã accesul noului primar în primãrie.

Alegerile de la Duda Epureni vor fi transate în justitie

Neregulile constatate, dar si reactia oamenilor dupã aflarea rezultatelor alegerilor din septembrie, l-au determinat pe Sandu Vasilache sã apeleze la serviciile unor avocati si cazul sã fie transat în instantã. Deocamdatã, avocatii asteaptã rezultatele anchetei politistilor vasluieni dar, dacã cele reclamate se vor dovedi reale, ar putea fi anulat rezultatul alegerilor si acestea sã fie sustinute încã o datã. “Electoratul este extrem de nemultumit fatã de rezultatul alegerilor si spun cã una au votat ei si altceva le-a fost arãtat drept rezultat. Am ales sã apeleze la serviciile unor avocati si nu ne rãmâne decât sã asteptãm rezultatele anchetei politistilor si concluziile judecãtorilor”, mai spune Sandu Vasilache.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ