17.4 C
Vaslui
05-oct.-2022

Adevãrul din învãtãmântul vasluian

- Advertisement -

ANALIZÃ Ministerul Educatiei Nationale a realizat o comparatie între media de absolvire a ciclului gimnazial (clasele V-VIII) si media notelor obtinute la Evaluarea Nationalã la sfârsitul clasei a VIII-a. Aceastã diferentã a fost calculatã pentru fiecare elev, apoi centralizatã pe scoalã, pe judet si pe tarã. Analiza a relevat cã existã scoli la care, în medie, rezultatele la Evaluarea Nationalã sunt mai bune decât cele obtinute pe parcursul anului scolar, ceea ce indicã exigentã pe parcursul anului scolar si corelarea notelor cu nivelul real al elevilor. Existã însã si scoli la care rezultatele la Evaluarea Nationalã au fost mult mai slabe decât cele obtinute în cei patru ani de gimnaziu. Colegiul National „Gh. Rosca Codreanu” din Bârlad a fost unitatea de învãtãmânt din judet care a reusit sã se claseze în primele zece scoli din tarã, media obtinutã la Evaluarea Nationalã fiind chiar mai mare decât cea din clasele V-VIII.

În judetul Vaslui, pe primul loc în topul realizat de Ministerul Educatiei s-a clasat Colegiul National „Gh. Rosca Codreanu” din Bârlad, care a ocupat locul zece la nivel national, pe locul al doilea regãsim Scoala Gimnazialã „Elena Cuza” din Vaslui si pe locul al treilea Colegiul National „Cuza Vodã” din Husi. La aceste trei unitãti de învãtãmânt diferenta dintre media obtinutã la Evaluarea Nationalã si cea din clasele V-VIII a fost una foarte micã. Este adevãrat cã la cele douã colegii au existat câte o singurã clasã de-a VIII-a, spre deosebire de celelalte scoli gimnaziale în care numãrul elevilor este preponderent mai mare. La polul opus sunt clasate mai ales unitãtile de învãtãmânt din mediul rural, în a doua jumãtate a clasamentului existând totusi si câteva scoli din mediul urban. Este vorba despre Scoala Gimnazialã „Alexandru Ioan Cuza” din Vaslui, Scoala Gimnazialã „V.I. Popa” din Bârlad si Liceul Tehnologic „Ghenutã Coman” din Murgeni.

Ce spun cadrele didactice

Cadrele didactice sunt de pãrere cã un astfel de rezultat poate fi atins cu multã muncã, o altã conditie importantã fiind evaluarea corectã a elevilor. „Ministerul Educatiei a fãcut o comparatie între media obtinutã în clasele V-VIII si media de admitere la liceu. Diferenta dintre cele douã nu ar trebui sã existe. Anul trecut, la Colegiul National <<Gheorghe Rosca Codreanu>> media din gimnaziu a fost 9.22, iar la Evaluarea Nationalã media obtinutã a fost 9.28. Acest lucru demonstreazã cã la noi evaluarea elevilor este una corectã si dacã în anii anteriori s-a spus cã la nivel de gimnaziu profesorii sunt mult prea severi cu elevii, aceastã afirmatie a fost demontatã. Ca urmare a unei munci statornice concentratã pe elevi, rezultatele înregistrate au fost foarte bune. Din nefericire, în multe scoli evaluarea nu este absolut corectã”, a declarat Mihaela Cîrjontu, director adjunct al Colegiului National „Gh. Rosca Codreanu” din Bârlad. „Noi avem o singurã clasã pe nivel. Având atât de putine, copiii reprezintã pentru noi o prioritate dar si o satisfactie pentru cã rãspund foarte bine la solicitãrile noastre. Desi am fost acuzati de celelalte scoli cã suntem prea duri cu ei, noi îi evaluãm corect, lucru care s-a vãzut în notele de la Evaluarea Nationalã. Ne preocupãm de ei si pãrintii lor sunt alãturi de noi”, a declarat Manuela Iacob, director al Colegiului National „Cuza Vodã” din Husi.

Scolile cu cea mai micã diferentã între media mediilor de la Evaluarea Nationalã si a mediilor din clasele V-VIII sunt urmãtoarele:

Clasament judet Loc pe tarã

Colegiul National „Gh. Rosca Codreanu”, Bârlad 10

Scoala Gimnazialã „Elena Cuza”, Vaslui 77

Colegiul National „Cuza Vodã”, Husi 159

Scoala Gimnazialã nr. 5, Vaslui 182

Liceul Teoretic „Mihail Kogãlniceanu”, Vaslui 270

Scoala Gimnazialã „Mihail Sadoveanu”, Vaslui 298

Scoala Gimnazialã „Mihai David”, Negresti 300

Scoala Gimnazialã nr. 8, Bârlad 307

Scoala Gimnazialã „Constantin Parfene”, Vaslui 454

Scoala Gimnazialã „George Tutoveanu”, Bârlad 518

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.