Adio spăgi pentru managerii de spitale: achizițiile au fost condiționate!

SCHIMBĂRI… Executivul condus de Florin Cîțu a aprobat, zilele trecute, printr-o Ordonanță de Urgență, la propunerea Ministerului Sănătății, mai multe modificări referitoare la rolul și responsabilitatea consiliilor de administrație ale spitalelor de stat. Astfel, acestea vor avea atribuții noi, cele mai importante fiind avizarea oricărei achiziții directe care depășește suma de 50.000 de lei, precum și propunerea realizării unui audit extern asupra tuturor activităților din spital. Conform reprezentanților Ministerului Sănătății, măsurile au fost luate pentru a eficientiza activitatea spitalelor publice, printr-o implicare mai activă a consiliilor de administrație.

“Conform rapoartelor DNA despre corupția din sănătate, sumele pretinse de manageri care luau mită pentru contracte cu spitalul au reprezentat un procent fix din valoarea facturilor plătite, cuprins în intervalul 5 – 20%. Nu vom mai avea aranjamente pe care le face managerul de spital cu o companie sau alta fără să treacă prin licitație şi printr-un proces de transparență”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății. De asemenea, modificările fac parte din obiectivele Guvernului și ale Ministerului Sănătății pentru a crește transparența și pentru a opri corupția din sistemul sanitar. OUG 12/2021 a fost publicată în Monitorul Oficial pe 25 februarie 2021.

Kovesi: “Cele mai mari șpăgi se dau în sistemul medical”

Fostul procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, susținea, în 2018, că în sistemul medical șpăgile sunt mult mai mari decât în alte domenii și au fost identificați chiar și manageri de spitale care luau mită de 1,2 milioane de euro. “S-au identificat 5 domenii de corupție în sistemul de sănătate din România. Este vorba în primul rând despre achizițiile publice, despre spitale, farmacii, medici sau personal auxiliar. În domeniul sănătății se primesc mite mult mai mari, cu procente între 5-20% din valoarea facturilor. În domeniul Sănătății procentul de mită este mult mai mare decât în alte domenii. Plata este făcută fie direct managerului, fie prin diverse servicii de consultanță. Am întâlnit și cazuri în care un manager primea bani de la mai multe firme cu care spitalul avea contracte. Beneficiind de un mandat lung în această funcție, managerul de spital a primit în decursul timpului peste 1,2 milioane de euro mită.

Manager de spital, prins cu sacii de bani în casă

În luna decembrie a anului trecut, managerul unității medicale din Odorheiu Secuiesc a fost prins de procurorii anticorupție având zeci de mii de euro în pungi. Descoperirea a fost făcută în urma perchezițiilor domiciliare din dosarul de corupție privind achizițiile inutile de la Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov și cel din Odorheiul Secuiesc. La acea vreme, managerul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, fostul manager al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov, mai mulți angajați din spitale, un polițist și consilieri locali se aflau printre cele 12 persoane reținute de DNA în dosarul vizând atribuirea unor contracte pentru care spitalele ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câștigătoare o anumită firmă. În plus, un fost consilier județean este acuzat că a primit mită de 25.000 de euro, iar în schimb Spitalul de Boli Infecțioase Brașov a cumpărat cu 949.620 de lei un robot pentru dezinfecție cu ultraviolete, în condițiile în care valoarea de piață a produsului era cuprinsă între 285.000 de lei și 380.000 de lei.

 
2 COMENTARII

  1. Vine cineva și la Spitalul Municipiul Huși să vadă zecile de aparate cu țiplă pe ele care zac in beci și sunt neutilizate de ani de zile?

LĂSAȚI UN MESAJ