spot_imgspot_img
10.5 C
Vaslui
24-apr.-2024

Agricultura ecologicã, în regres

- Advertisement -

ALTERNATIVÃ Agricultura ecologicã, în crestere de la an la an pânã acum, a fãcut un pas înapoi, la nivelul judetului Vaslui. Dacã în anul 2010, s-au înregistrat 17 operatori, anul trecut, numãrul acestora aproape s-a triplat, ajungând la 48, în timp ce, în acest an, doar 39 operatori economici au mai completat fisele de înregistrare. Datã fiind cã situatia este generalã la nivelul întregii tãri, ministerul Agriculturii a prelungit termenul de înregistrare pânã pe 31 august.

Termenul initial de înregistrare a operatorilor economici în agricultura ecologicã a fost 31 mai, procesatorii putând face acest lucru pânã la sfârsitul anului, termen care a fost prelungit pânã în ultima zi a lunii august. În anul 2010, în judetul Vaslui, cei mai multi producãtori ecologici erau apicultori, opt la numãr, în rest, câte unul în ceea ce priveste cresterea melcilor, a colectãrii de flori si fructe si pãdure, alti doi în ceea ce priveste exploatarea pãsunilor si un procesator de produse apicole deja certificati în aceastã activitate, alti câte doi pe zootehnie, respectiv cresterea caprelor si oilor si pe legumiculturã, aflati în perioada de conversie. Anul trecut, numãrul celor care s-au înregistrat la Directia pentru Agriculturã a Judetului Vaslui ca prestând activitãti ecologice a crescut la 48, dintre care 44 în domeniul vegetal, apiculturã, livadã sau productie animalierã. S-au mai înregistrat ca practicând activitãti conexe agriculturii ecologice un procesator, un importator si un exportator de produse agricole. În acest an, conform directorului DAJ Vaslui, Ionel Bunea, „Pânã la data de 22 iulie au fost înregistrate un numãr de 39 fise de înregistrare a operatorilor economici, persoane juridice sau fizice, în agricultura ecologicã, care produc, proceseazã, importã din tãri terte depoziteazã sau distribuie produse ecologice în vederea comercializãrii”. Producãtori ecologici sunt înregistrati 34, cei mai multi în domeniul vegetal sau în apiculturã, doar patru în zootehnie si unul în pomiculturã. Si-au mai depus fise de înregistrare la DAJ trei procesatori, dintre care unul în domeniul vegetal, cereale, legume si fructe, si doi procesatori de cearã si miere, si câte un comerciant si un exportator de miere de albine. Numãrul producãtorilor sau al celor care au afaceri în domeniul agriculturii s-a redus, poate si din cauza conditiilor dure pe care acestia trebuie sã le respecte, inclusiv din punct de vedere al certificãrii, dar si durata mare, cinci ani, cât dureazã certificarea.

Conditii dure

Trebuie spus cã, pentru a fi certificati în agricultura ecologicã, fermierii trebuie sã îndeplineascã o serie de conditii, inclusiv instalarea unei bariere de protectie între suprafetele lucrate ecologic si restul terenurilor agricole înconjurãtoare. În etapa de productie la fermã, se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri si derivatele acestora), a fertilizantilor si pesticidelor de sintezã, a stimulatorilor si regulatorilor de crestere, hormonilor, antibioticelor. Procesatorii certificati au restrictionatã folosirea aditivilor, a substantelor complementare si a substantelor chimice de sintezã folosite la prepararea alimentelor ecologice. În plus, de fiecare datã când este cazul, toti producãtorii certificati sau în curs de autorizare trebuie sã se supunã controalelor fãcute de specialistii Directiei pentru Agriculturã a Judetului Vaslui. În acelasi timp, trebuie mentionat cã conversia de la productia agricolã conventionalã la cea ecologicã, proces care necesitã multe fonduri si multã muncã, beneficiazã de subventii speciale consistente. „De unde, acum cinci-sase ani, judetul Vaslui era undeva în coada listei, acum suntem în prima jumãtate a clasamentului pe judete la nivel national, în ceea ce priveste numãrul de producãtori si suprafetele de teren introduse în agricultura ecologicã. Este adevãrat cã investitiile si nivelul de muncã este mai mare, atât pentru reconversie, cât si pentru întretinerea activitãtilor ecologice, dar si pretul obtinut pentru produse este de câteva ori mai mare, ceea ce justificã efortul depus. Cererea de produse ecologice este în continuã crestere, nu doar la export, dar si pe plan national ori local, si asta denotã, în opinia mea, faptul cã pentru multi fermieri viitorul îl reprezintã agricultura ecologicã”, a declarat ing. Ionel Bunea, directorul Directiei pentru Agriculturã a Judetului Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.