spot_img
spot_img
19 C
Vaslui
10-iul.-2025

Agricultura vasluiană, în pragul dezastrului: culturile de primăvară au nevoie de 30-40 l/mp

- Advertisement -

CU GÂNDUL LA DUMNEZEU… Se repetă scenariul de anul trecut când culturile de toamnă au avut condiții bune pentru a ajunge la maturitate, dar cele de primăvară au început să sufere din cauza lipsei de precipitații. Cei câțiva stropi căzuți ieri, în anumite zone ale județului Vaslui, dădeau speranțe fermierilor, mai ales că au fost anunțate cantități mai mari de ploi, la orele serii. Cu toate acestea, marii cultivatori de cereale sunt sceptici și spun că pământul are nevoie de o ploaie de cel puțin 30 l/mp acum și o alta, de măcar 20 de l/mp, peste două-trei săptămâni pentru a mai salva recolta din toamnă, la porumb și floare. În schimb, doar cei care nu au aplicat tehnologii se pot plânge de rezultatele culturilor de toamnă. Aici lucrurile stau cu totul și cu totul diferit și unii fermieri au început deja recoltatul la orz, oroziacă sau grâu și rapiță. „A plouat câțiva stropi (ieri dimineață, n.r.) și au fost anunțate ploi spre seară. Să sperăm că acestea vor veni și că se mai mai salva câte ceva. Vom vedea zilele viitoare ce se va întâmpla mai ales că, de acum sunt anunțate temperaturi ridicate și fără precipitații”, spun femierii.

Anul acesta părea unul de bun augur pentru agricultura vasluiană, dar iată că femierii spun că încă mai este nevoie de multă apă în sol. Ieri, câțiva stropi de ploaie au dat speranțe acolo unde a căzut ploaia, dar cantităile mici, de la 0,1 l/m, până la 3,8 l/mp, nu au făcut mare lucru. „Nici praful nu a fost muiat. Este nevoie de multă apă în sol la această oră. Pământul a început să crape și ploi de 30, 40 sau chiar și mai mult/mp ar mai putea rezolva problema secetei. Afectate sunt, în special, culturile de primăvară (porumb, floarea soarelui, n.r.). Cele de toamnă au scăpat, așa cum s-a întâmplat și anul trecut. Încă anul acesta este ceva mai bine și doar fermierii care nu au aplicat tehnologii se pot plânge. În schimb, mămăliga riscă să fie afectată și anul acesta. Ar trebui ca acum, în perioada aceasta, să vină de Sus o ploaie cu măcar 20-30 de litri/mp și, peste vreo două săptămâni, alta la fel. Atunci am putea spune că este salvată și cultura de toamnă și să ne așteptăm la recolte. Avem grâu și cam atât pentru că nu avem preț la grâu, tot sub un leu pe kilogram. În schimb, avem prețuri mari la motorină, îngrășăminte și tot ce ține de agricultură. De peste 10 ani mergem cu aceleași preț și vrem performanță. Este cam greu să se întâmple lucrul acesta, dar noi încercăm să facem tot ceea ce ține de noi și așa stăm la mila Domnului”, spun fermierii de pe Valea Prutului.

An de an, seceta afectează culturile de primăvară

De cîțiva ani, județul Vaslui și poate întreaga țară se confuntă cu perioade lungi de secetă și temperaturi ridicate care au ca efect imediat calamitarea culturilor de primăvară sau de toamnă. Dacă anul trecut seceta prelungită a afectat inclusiv cultura de toamnă, anul acesta fermierii pot spune că au scăpat la culturile de toamnă. În schimb, anunțata secetă prelungită și temperaturile extreme din luna iulie și august pot aduce și anul acesta, agricultura vasluiană în pragul dezastrului. Ca exemplu, anul trecut, floarea soarelui a fost calamitată în procent de 30%, iar porumbul în proporție cuprinsă între 50% și 80%. Și asta pentru că, în timp ce floarea soarelui este o plantă ceva mai rezistentă, nu același lucru îl putem spune despre porumb. Porumbul este o plantă sensibilă, atât la secetă, cât și la temperaturile înalte. În această perioadă, la porumb, apar inclusiv bolile și două dintre ele au condiții propice acum, dar și o rată mare de distrugere. Este și o vorbă din popor care spune că un necaz nu vine niciodată singur așa și acum cu seceta și bolile la porumb. În schimb, pe Valea Prutului, acolo unde ANIF a rezolvat problema stațiilor de irigare și a canalelor, povestea este alta. Fermierii care beneficiază de irigații și au apă la discreție, șapte zile din șapte, nu au voie să se plângă. În schimb, în cazul lor, cheltuielile pemtru achiziționarea sistemelor de irigații sunt mari și foarte mari.

Rezultate bune, anul acesta, la culturile de toamnă

PROMIȚĂTOR… Până la această dată, în județul Vaslui, s-a recoltat o suprafață de 13.732 ha, ceea ce reprezintă 12% din suprafața totală de recoltat în această campanie de vară (116.592 ha), respectiv pentru culturile însămânțate în toamnă: grâu, secară, triticale, orz, rapiță și culturile înființate în primăvară (prima urgență): grâu de primăvară, rapiță de primăvară, orzoaică de primăvară, mazăre, ovăz. Menționăm că din suprafața totală care urmează să fie recoltată în această campanie, 18.203 ha aparțin gospodăriilor populației, ceea ce reprezintă 15%, restul aparținând producătorilor agricoli organizați în ferme comerciale și stațiunilor de cercetare agricolă. Situația suprafețelor recoltate, pe culturi, se prezintă astfel: orzul este recoltat pe 43% din suprafață, adică 5.309 ha sunt recoltate, rapița pe 6.760 ha, adică 27% din suprafața aflată în cultură, grâul de toamnă este recoltat în procent de 2%, respectiv 1.564 ha din 69.738 ha însămânțate în toamnă, iar mazărea este recoltată pe o suprafață de 99 ha, ceea ce reprezintă 4% din suprafața cultivate (2.484 ha). „Zilnic, consilierii compartimentului de statistică agricolă din cadrul D.A.J. Vaslui culeg informații de la fermieri, cu privire la stadiul recoltărilor, al eliberării terenului și arăturilor de vară, precum și producțiile medii la hectar obținute și transmit aceste informații la MADR. Potrivit evaluărilor făcute de fermieri, producțiile medii estimate la culturile la care recoltarea este în plină desfășurare sunt următoarele: grâu 4.026 kg/ha, orz 4.025 kg/ha, rapiță 2.334 kg/ha și mazăre 1.934 kg/ha. În ceea ce privește producțiile obținute, acestea vor putea fi cunoscute în cursul lunii decembrie, odată cu întocmirea situației statistice AGR 2B Suprafața recoltată și producția obținută, aplicarea îngrășămintelor, a amendamentelor și a pesticidelor, utilizarea producției vegetale pentru producerea de biocombustibil și biogaz, utilizarea producției vegetale secundare pentru producția de combustibil solid, energie electrică și termică, biocombustibil și biogaz, suprafața agricolă calamitată, plantările și defrișările de vii și pomi în anul 2025”, au transmis reprezentanții Direcției pentru Agricultură Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. ➡️Cu cât ne-am „încălzit” și cum s-a modificat „comportamentul” precipitațiilor la nivelul regiunii Moldovei?

    ➡️Câteva măsuri adaptative la nivel local și regional. Avem nevoie de un sistem de combatere a grindinei și de stimulare a precipitațiilor?

    ➡️Cum va fi vremea în perioada următoare în Moldova?

    https://youtu.be/zyze9nUkl58?si=Jh6Xi-8D9gdwOk8t

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.