Ajutor de deces 2021: Cuantumul ajutorului o să scadă anul acesta. Banii se dau la decesul asiguraților sau al membrilor de familie

In anul 2021, cuantumul ajutorului de deces o să scadă la 5.380 de lei, conform unui proiect de lege publicat aseară de Ministerul Finanțelor. Concret, ajutorul de deces trebuie să fie cel puțin egal cu câștigul salarial mediu brut, astfel că Guvernul vrea ca ambele sume să scadă în 2021 față de cele stabilite pentru 2020.

Este vorba, mai precis, de Proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, care, pentru a se aplica, trebuie aprobat de Guvern și adoptat de Parlament.

Astfel, ajutorul de deces o să scadă, începând cu data intrării în vigoare a proiectului de lege, de la 5.429 de lei, cât a fost în 2020 și cât este momentan până la stabilirea noului cuantum, la 5.380 de lei. Scăderea va fi de fix 49 de lei.

Mai precis, suma de 5.380 de lei este cea acordată în cazul decesului unei persoane asigurate în sistemul public de pensii sau în cazul decesului unui pensionar.

Dacă vorbim de decesul unui membru de familie al unei persoane asigurate sau al unui pensionar, ajutorul de deces va fi, în 2021, de 2.690 de lei. Și în acest caz vorbim de o scădere (25 de lei), din moment ce actualmente suma este de 2.715 lei.

Conform Legii 263/2010, în sistemul public de pensii se pot acorda și alte prestații în afară de pensii, printre care se numără ajutorul de deces. „Cuantumul ajutorului de deces se stabilește anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, scrie în actul normativ. Prin urmare, din moment ce câștigul salarial mediu brut pentru 2021 urmează să fie de 5.380 de lei, ajutorul de deces va avea același cuantum.

La decesul unui asigurat sau al unui pensionar, ajutorul de deces poate fi cerut de o singură persoană – cea care poate dovedi că a suportat cheltuielile de înmormântare (soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau oricare altă persoană care face dovada). Dovada suportării cheltuielilor se face prin orice mijloc de probă admis de lege (chitanțe, facturi, bonuri fiscale).

Totodată, Legea 263/2010 prevede că ajutorul se poate cere și dacă este vorba de decesul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, care nu figura ca asigurat sau pensionar în evidențele autorităților. În aceste cazuri, ajutorul este stabilit la jumătate din cuantumul dat pentru moartea unui asigurat sau a unui pensionar. Membri de familie sunt considerați: …https://avocatnet.ro/articol_57140/Ajutor-de-deces-2021-Cuantumul-ajutorului-o-s%C4%83-scad%C4%83-anul-acesta-Banii-se-dau-la-decesul-asigura%C8%9Bilor-sau-al-membrilor-de-familie.html
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ