-5.3 C
Vaslui
07-feb.-2023

Alegerile locale, platite din buzunarele vasluienilor!

- Advertisement -

Prefectul Szekely, din nou absent din judet

BANI La Vaslui, toti cei 86 de primari, dar si conducerea Consiliului Judetean, trebuie sã-si facã atent calculele cu alegerile, pentru cã vor plãti toate cheltuielile – de la salarii, la urne de vot si stampile – din banii cetãtenilor. Se estimeazã cã peste 25 de miliarde de lei vechi din banii contribuabililor se vor cheltui cu aceste alegeri, numai în judetul Vaslui. „Eu nu mã bazez pe banii Guvernului, dacã tot trebuie sã-i dau înapoi, asa cã voi pregãti singur alegerile, de la bugetul local”, explicã Vasile Pavãl, primarul Vasluiului, cel care trebuie sã scoatã din conturi în jur de 2 miliarde lei vechi pentru alegerile locale. Desi obligatia de a anunta despre intentia Guvernului revine prefectului Levente Csaba Szekely, acesta este plecat mai mereu sã-si rezolve problemele personale si neglijeazã în mod constant problemele din Prefecturã.

Guvernul a ajuns la fundul sacului si obligã primarii sã plãteascã toate cheltuielile legate de alegerile din acest an. Conform legii, „cheltuielile pentru organizarea si desfãsurarea alegerilor se suportã din bugetele locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, ale judetelor sau al municipiului Bucuresti, dupã caz”, ceea ce înseamnã cã fiecare contribuabil plãteste alegerile din vara acestui an, fie cã vrea sau nu. Sediul, dotarea si cheltuielile Biroului Electoral de Circumscriptie judetean vor fi asigurate de Consiliul Judetean, în timp ce birourile electorale de circumscriptii comunale, orãsenesti, municipale, precum si cele ale sectiilor de votare, de cãtre primar, împreunã cu prefectii, se mai mentioneazã în actul normativ. Cu douã zile în urmã, Guvernul a decis sã aloce din Fondul de rezervã bugetarã, prin intermediul MAI, bani pentru stampile si buletine de vot la alegerile locale, fondurile urmând sã fie apoi recuperate din bugetele locale, în jur de 100 de milioane lei; un fel de ajutor de la Guvern, pentru cã fiecare leut dat de Ministerul Administratiei si Internelor va fi recuperat de statul român, prin metodele cunoscute. „Necesitatea asigurãrii într-un termen cât mai scurt a fondurilor pentru buna organizare si desfãsurare a alegerilor pentru autoritãtile administratiei publice locale din 2012, astfel încât sã se respecte calendarul actiunilor din cuprinsul perioadei electorale si sã se evite o eventualã blocare a alegerilor în unele localitãti, din cauza lipsei fondurilor, determinã stabilirea unui mecanism de recuperare din bugetele locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, ale judetelor sau al municipiului Bucuresti a sumelor alocate Ministerului Administratiei si Internelor, pentru prefecturi, din Fondul de rezervã bugetarã aflat la dispozitia Guvemului, pentru desfãsurarea procesului electoral”, se aratã în nota de fundamentare a ordonantei de guvern. Actul normativ prevede astfel cã sumele necesare acoperirii cheltuielilor efectuate de prefecturi pentru confectionarea stampilelor birourilor electorale de circumscriptie si a stampilelor de control ale sectiilor de votare, precum si pentru imprimarea buletinelor de vot, transportul, ambalarea si distribuirea materialelor, documentelor si a tipizatelor se asigurã din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Administratiei si Internelor, pentru prefecturi. De asemenea, sumele necesare acoperirii cheltuielilor efectuate de Ministerul Administratiei si Internelor pentru plata hârtiei efectiv consumate la imprimarea buletinelor de vot si confectionarea stampilelor cu mentiunea „VOTAT”, precum si a timbrelor autocolante se asigurã din bugetul de stat, tot prin bugetul Ministerului Administratiei si Internelor.

Dacã tot plãtim, sã iesim la vot…

În primãriile vasluiene, vestea cã Guvernul dã „împrumuturi” pentru organizarea alegerilor locale nu i-a bucurat deloc pe primarii în functie. Primarul Vasluiului, Vasile Pavãl va trebui sã plãteascã în jur de 2 miliarde lei vechi pentru organizarea alegerilor din aceastã varã. „Nu astept sã-mi dea bani Guvernul, pregãtesc totul de la bugetul local, si asa ar trebui sã dau banii înapoi. Personal, cred cã aceastã ordonantã este o aberatie. Sã nu mai dea niciun ban pentru alegeri dacã tot îi ia înapoi. Ce rost mai are? Nu am nevoie de împrumutul Guvernului, pentru cã o sã gãsesc eu în bugetul local sumele cu care sã mã descurc pentru scrutinul din iunie”, spune Pavãl. De partea cealaltã, primarul Bârladului, Constantin Constantinescu, este mai calm. „Asta e, nu mi se pare nimic anormal. Vom aplica întocmai prevederile ordonantei”, a declarat Constantinescu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.