Alerta declanşată la Turnul Eiffel şi în apropierea acestuia s-a încheiat, în jurul orei 23:30 (0:30, ora României), după ce echipele de intervenţie nu au descoperit niciun obiect suspect.
Simbolul Parisului, Turnul Eiffel, a fost ieri ţinta unei ameninţări cu bombă. După un apel telefonic, poliţia a evacuat Turnul Eiffel şi parcul din apropiere, Champ de Mars.
„Compania care administrează Turnul Eiffel a primit un apel anonim, în jurul orei 20.20 (21.20, ora României), a anunţat Prefectura din Paris, citată de AFP.
Specialiştii au inspectat fiecare nivel al Turnului Eiffel, în căutarea unui colet suspect. Zeci de maşini de poliţie s-au mobilizat. Potrivit unui poliţist, în momentul alertei, în zonă erau aproximativ 2.500 de oameni, francezi şi străini. Programul de vizitare a celor trei etaje se termină, în mod normal, la ora 23.00. Persoanele evacuate au fost rugate să rămână pe malurile Senei şi în partea de est a parcului Champ de Mars.
Şi gara Saint-Michel din centrul Parisului a fost evacuată aseară, după un apel anonim care a anunţat că în zonă se află o bombă. Circulaţia trenurilor s-a întrerupt, însă ulterior gara a fost redeschisă, după ce poliţia nu a descoperit nimic suspect.
Ameninţările cu bombă au venit la scurt timp după ce parlamentul francez a adoptat definitiv proiectul de lege care interzice portul vălului islamic integral în spaţiul public. Franţa devine astfel primul stat european care recurge la o asemenea interdicţie.
Turnul Eiffel- minune arhitectonică şi simbol al Europei
Turnul înalt de 324 de metri este una dintre atracţiile turistice cele mai cunoscute ale lumii. Vizitatorii pot vedea cele trei etaje deschise turiştilor cu liftul sau urcând cele 1.665 de trepte.
* Primul etaj găzduieşte restaurante şi expoziţii despre istoria turnului
* Etajul al doilea are balcoane unde turiştii pot vedea privelişti spectaculoase din Paris
* Atracţia principală de la etajul al treilea este reproducerea biroului „tatălui” lucrării, inginerul Gustave Eiffel.
Turnul Eiffel a fost construit în numai doi ani şi două luni pentru Expoziţia Universală din 1889, care aniversa centenarul Revoluţiei Franceze. Au fost necesare peste 18.000 de piese metalice, cu o greutate totală de 7.000 de tone. La inaugurare, lucrarea a fost privită drept o minune inginerească. Votat în sondaje drept simbolul Europei, Turnul Eiffel atrage anual aproximativ şase milioane de vizitatori.
* Inginerul Gustave Eiffel (1832-1923) a realizat şi armătura Statuii Libertăţii din New York, un dar din partea Franţei pentru SUA.
evz.ro