spot_imgspot_img
7.9 C
Vaslui
18-apr.-2024

Slăbiciunea pentru Rusia i-a adus destituirea: profesorul Mîță, schimbat din funcția de consilier al secretarului de stat Mihaela Popa

- Advertisement -
Alexandru Mîță și Mihaela Popa

SCHIMBARE… Alexandru Mîță, fostul inspector de limbi moderne din Vaslui, a fost schimbat din funcția de consilier al secretarului de stat Mihaela Popa, după apariția în presă a unui material care prezintă legăturile sale cu Rusia. G4Media a arătat că Alexandru Mîță a fost colaborator al publicației Sputnik, organul oficial de propagandă al Rusiei, precum și președintele unei asociații care militează intens pentru promovarea intereselor Rusiei. În 2017, acesta ar fi fost singurul jurnalist din România care a adresat președintelui de atunci al Republicii Moldova, Igor Dodon, o întrebare cu ocazia prezentării de către acesta a unui bilanț la 100 de zile de la instalarea în funcție. În același an, în cadrul unui interviu acordat postului de radio Sputnik Moldova, Alexandru Mîță a declarat că asociația pe care o conduce are 300 de membri activi și peste 4.000 de simpatizanți.  De asemenea, a declarat, potrivit G4Media, că „imaginea Rusiei în România este total deformată” și că a visat „încă de copil” să ajungă la Moscova, adăugând că „face parte din ființa mea și îmi asum această rusofilie și pasiune pentru cultura rusă”. Surprinsă de articolul apărut în presă, secretarul de stat Mihaela Popa a declarat că nu știa nimic și că l-a cooptat „pe domnul Mîță datorită experienței sale în domeniul digitalizării din educație”. Contactat de reporterii Vremea Nouă, fostul inspector de limbi moderne a refuzat să facă declarații. Alexandru Mîță este la bază profesor de limba franceză, titular la Liceul „Mihail Kogălniceanu”, iar de curând a fost premiat în cadrul Concursului „Creatori de educatie” pentru proiectele inițiate: „Campus Virtual al Inspectoratului Scolar Județean Vaslui” și „Telescoala vasluiană”, un sprijin real pentru desfășurarea cursurilor online în perioada de pandemie.

Alexandru Mîță este fondatorul Asociației de Cooperare Strategică, Diplomatică, Economică, Culturală și Educațională cu Rusia și Spațiul Slav, organizație înființată în 2013, în Vaslui, care edita, la un moment dat, o publicație online numită Glasul. „Din boardul (n.r. echipa) de conducere al asociației pe care Mîță a afirmat că o conduce mai fac parte omul de afaceri Antoniu Gabriel Lavrincic din Sălaj și Marius Văcărelu, cadru didactic la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. Lavrincic deține, conform oficialilor Guinness, recordul de 22.018 scrisori primite de la pionieri din URSS pe vremea când era elev, înainte de 1989, și anunța, anul trecut, că a fost propus de către Guvernul Rusiei pentru funcția de consul onorific al Federației Ruse în România. „Această numire a fost aprobată de către președintele Rusiei, Vladimir Putin, respectiv de Serghei Lavrov, ministrul de Externe”, declara el într-un articol publicat de Adevărul. În aceste zile, Lavrincic promovează intens medicamentele rusești pentru tratarea Covid, care, însă, nu sunt certificate de autoritățile competente la nivel internațional. În ceea ce îl privește pe Văcărelu, numele acestuia a apărut pe faimoasa „listă a lui Dughin” – mai multe nume de personalități din România considerate „prieteni ai Rusiei”. Site-ul asociației, acs-rss.ro nu mai funcționează în prezent, dar în trecut a găzduit un ziar pe nume Glasul unde apăreau articole pe tema Rusiei și a relațiilor externe ale acestei țări”, se arată în materialul publicat de G4Media.

Alexandru Mîță, către Igor Dodon: „sunteți și vă dovediți în fiecare zi un om foarte de acțiune care își duce promisiunile la bun sfârșit” 

În 2017, Alexandru Mîță a oferit un interviu postului de radio Sputnik Moldova în cadrul căruia a comentat relațiile României cu SUA. Acesta a catalogat parteneriatul dintre cele două țări drept unul „de tip colonialist”, întrebând de ce, în ciuda acestui „parteneriat de încredere” mai avem nevoie de vize și susținând că, rezultat al acestei relații „am ajuns carne de tun pentru conflicte extrateritoriale cu care țara noastră nu are nici în clin nici în mânecă”. Mîță a concluzionat că, din relația cu SUA, aveam doar „obligații” și „mai nimic la beneficii”. Tot în 2017, fostul inspector de limbi moderne a fost singurul jurnalist din România care a adresat președintelui de atunci al Republicii Moldova, Igor Dodon, o întrebare cu ocazia prezentării de către acesta a unui bilanț la 100 de zile de la instalarea în funcție: „Mîță: <Bună seara. Alexandru Mîță de la portalul Glasul, colaborator al Sputnik Moldova și, în același timp, din partea Asociației de Cooperare România-Rusia. O întrebare pentru dumneavoastră, dar înainte de asta felicitări pentru acest bilanț și pentru faptul că sunteți și vă dovediți în fiecare zi un om foarte de acțiune care își duce promisiunile la bun sfârșit>; Dodon: <Mersi. Din România sunteți?>,; Mîță: <Da, absolut. (Dodon zâmbește). Tocmai de asta și întrebarea mea avea o legătură cu viziunea dumneavoastră, dacă ne puteți dezvălui câteva elemente componente ale viziunii dumneavoastră în legătură cu relațiile cu Bucureștiul pe termen mediu>”, se arată în articolul publicat de G4Media. Potrivit aceleiași surse, Alexandru Mîță a negat, inițial, că a făcut afirmațiile de mai sus și apoi a dat înapoi, adăugând referitor la relațiile cu SUA că „între timp, lucrurile s-au mai schimbat”. De asemenea, acesta a mai precizat că este loial „100%” Statului Român și că nu a fost contactat niciodată de vreun serviciu secret al unui stat străin.

„Am vrut ca unul dintre consilierii mei să vină din zonă defavorizată, ca să mă ajute să mă îndrept spre aceste zone cu proiectele europene”

Secretarul de stat Mihaela Popa, în echipa căreia Alexandru Mîță lucra, s-a arătat surprinsă de legăturile acestuia cu Rusia. Într-un interviu acordat publicației Edupedu, secretarul a explicat că, imediat ce a aflat, i-a cerut demisia: „L-am întrebat: <de ce nu mi-ai spus?>. Și mi-a zis că nu i s-a părut important, mi-a spus că a luptat pentru olimpiada de rusă și că de aceea a trebuit să facă o asociație și că totul a făcut din pasiune pentru limbile slave, că s-a luptat și pentru croată, și că își dorea foarte mult să organizeze olimpiada și că de aici a pornit. Este profesor cu gradație de merit, era coordonator pe proiecte la Inspectorat, profesor de franceză. Am vrut ca unul dintre consilierii mei să vină din zonă defavorizată, ca să mă ajute să mă îndrept spre aceste zone cu proiectele europene. Am dat și un Google să caut, dar nu apare nimic. Eu nu sunt de acord (n.r. cu opiniile colaboratorului său), sunt pro-europeană și pro-americană. Am fost europarlamentară, toate acțiunile mele sunt proeuropene, mi s-a propus să fac parte din boardul Camerei de Comerț Româno-Americane, filiala Iași, acum suntem în faza de acte. Din mai mi s-a propus acest lucru, înainte să vin la Minister.  Am fost în prima generație de europarlamentari, 2007-2009, nu aveam de unde să îmi imaginez că un inspector școlar… Imediat ce am aflat, i-am cerut demisia și pentru că nu e trecută în CV nicio acțiune de genul acesta și relația secretar de stat – consilier se bazează pe profesionalism și pe încredere”, a explicat secretarul de stat.

Alexandru Mîță, premiat pentru inițierea a două proiecte care sprijină desfășurarea cursurilor online 

În ceea ce privește activitatea sa didactică, Alexandru Mîță este unul dintre cei mai dedicati oameni din învățământul vasluian. Profesor titular la Liceul „Mihail Kogălniceanu”, acesta se ocupa și de clubul de Limba franceză, precum și de administrarea portalului dedicat limbilor moderne. A înființat un Club de limba rusă și s-a implicat în organizarea Olimpiadei Naționale de Limba Rusă, găzduită de județul Vaslui în 2017. De asemenea, a derulat mai multe proiecte europene, a fost inspector de limbi moderne și purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, iar de curând a fost premiat în cadrul Concursului „Creatori de educatie” pentru proiectele inițiate: „Campus Virtual al Inspectoratului Scolar Județean Vaslui” și „Teleșcoala vasluiană”, un sprijin real pentru desfășurarea cursurilor online în perioada de pandemie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.