Alocatiile copiilor vor fi dublate de la 1 august

BANI… Veste bunã pentru toti copiii. Curtea Constitutionalã a României (CCR) a dat undã verde dublãrii alocatiilor, respingând sesizarea Guvernului de neconstitutionalitate a proiectului de lege care prevede acest lucru. Decizia este definitivã, general obligatorie si se comunicã Presedintelui României. Astfel, de la 1 august, copiii de pânã în doi ani sau de pânã la 3 ani, în cazul copilului cu handicap, ar trebui sã primeascã 600 de lei, cei cu vârsta curpinsã între 2 si 18 ani – 300 lei, iar cei cu handicap, cu vârsta între 3 si 18 – 600 lei.

Potrivit unui comunicat al CCR, cu unanimitate de voturi, “judecãtorii constitutionali au respins, ca neîntemeiatã, obiectia de neconstitutionalitate si a constatat cã Legea privind respingerea Ordonantei de urgentã a Guvernului nr. 2/2020 pentru prorogarea intrãrii în vigoare a art.I pct.1 din Legea nr.14/2020 privind aprobarea Ordonantei de urgentã a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea si completarea Legii nr.61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, precum si pentru modificarea art.58 alin. (1) din Legea nr.448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este constitutionalã în raport cu criticile formulate”, a decis Curtea Constitutionalã a României.

Premierul României: “ne dorim cresterea alocatiilor, dar dublarea lor este greu de sustinut financiar”

Guvernul a atacat legea privind dublarea alocatiilor copiilor, de la 1 august 2020, sustinând cã nu existã prevãzute sursele de finantare. La începutul lunii iunie, Camera Deputatilor a respins Ordonanta de urgentã a Guvernului care amâna pânã la 1 august dublarea alocatiilor copiilor, de la 150 la 300 de lei. Premierul a declarat în mai multe rânduri cã Guvernul nu îsi permite dublarea alocatiilor. Orban a mai spus cã îsi doreste cresterea alocatiilor, însã aceastã crestere va fi fãcutã progresiv. „Sigur cã ne dorim cresterea alocatiilor, dar dublarea lor este greu de sustinut financiar. Vom stabili un grafic de crestere progresivã a alocatiilor astfel încât sã reusim cresterea asa cum a fost votatã, dar nu din primul moment , ci pentru o perioadã de timp”, a declarat Ludovic Orban. Acesta a precizat cã Guvernul a atacat legea la CCR pentru cã nu au fost precizate sursele de finantare. De asemenea, Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, declara în urmã cu câteva zile cã PNL este determinat sã gãseascã resursele necesare pentru cresterea pensiilor si a alocatiilor: „PNL este determinat sã gãseascã resurse pentru cresterea pensiilor si a alocatiilor, altminteri stiti cã alocatiile au fost crescute în ultimii ani ca urmare a initiativei PNL. PSD este populist. Vorbeste despre ce si-ar dori. PNL chiar a fãcut. Toate cresterile de alocatii, în ultimii ani, au fost fãcute ca urmare a initiativelor PNL. (…) Avem nevoie de cifrele Ministerului Finantelor pentru a fi responsabili cu privire la ce se întâmplã cu pensiile”.
NICIUN COMENTARIU