spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
3.3 C
Vaslui
12-mai-2025

Aluat de gogosi fãcut cu bormasina, atractia anului la bâlciul lui Pavãl(VIDEO)

- Advertisement -

NEPLÃCUT…Printre multele nereguli semnalate de vasluieni, dupã încheierea bâlciului de anul acesta, se numãrã si câteva mai hazlii. O terasã care fãcea aluatul pentru gogosi cu bormasina, exact cum fac meseriasii mortarul pentru lipirea gresiei si dezinfectarea grãtarului cu arzãtorul de la butelie. Problemele nu se opresc aici. Iatã ce ne-a mai fost semnalat: perne scoase la vânzare cu urme de mucegai, maldãre de haine aruncate la întâmplare, jucãrii care se stricau imediat ce la cumpãrai si mâncare cu gust de detergent de vase. Multi vasluieni spun cã nu vor mai veni la bâlci, pentru cã nu mai regãsesc atmosfera de altãdatã, de traditie, ci doar mizerie, terase insalubre, tarabe cu produse de calitate îndoielnicã si multã mârlãnie. În acest caz se ridicã semne mari de întrebare asupra firmelor cãrora primãria Vaslui le-a oferit spatii pentru desfãsurarea de activitãti economice în acest areal. Meritã sã ne jucãm cu sãnãtatea vasluienilor, doar pentru câtiva bãnuti pe care Primãria îi încaseazã de la comerciantii din bâlci ?

Bâlciul de anul acesta, parcã le-a întrecut pe toate: multã mizerie si mârlãnie. Un haos total a cuprins timp de 8 zile orasul nostru, iar nervii vasluienilor au fost întinsi la maxim. Zeci de nereguli au fost semnalate redactiei noastre, dar cu toate astea, institutiile de control se fac cã nu vãd, desi problemele sunt la fel de evidente în fiecare an. Cele mai mari nereguli semnalate au fost: muzica asurzitoare, calitatea produselor si serviciilor si mormanele de gunoaie, care erau foarte aproape de terase si standuri. „Am fost la o terasã care vindea mâncare la ceaun si am rãmas stupefiatã de gustul acesteia. Carnea avea o culoare foarte dubioasã si un gust ciudat. De detergent de vase. Când m-am dus la responsabilul de terasã sã-i cer cont, acesta mi-a arãtat cã ceilalti clienti mãnâncã si nu spun nimic. M-a fãcut mofturoasã si mi-a zis sã plec. Asa ceva, în anul 2017, doar la noi se întâmplã”, ne-a povestit o vasluiancã. Totusi, cea mai hazlie fazã din bâlci a fost înregistratã la o gogoserie. Un întreprinzãtor istet fãcea aluatul de gogosi cu bormasina. „Cei de la terasa „Dei Dolci”, fix de la intrarea în bâlci, fãcea aluatul cu bormasina. Dupã ce terminau o lãsau sã se scurgã aluatul peste sacii menajeri”, ne-a povestit George Vârlan. În imaginile trimise de acesta se vede foarte clar cum bormasina, cu un atasament de amestecat glet sau ciment, era pusã între sticle de ulei si apã, la nici 10 centimetri de un sac menajer, o sursã numai bunã de Salmonella. Cei de la Directia Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor ne-au povestit cã aceste nereguli nu pot fi depistate mereu, angajatii lor având un program ce nu le permite sã fie non-stop în teren. Acestia ne-au mai explicat cã nu emit avize de functionare speciale pentru comerciantii care vând în bâlciuri. „Noi nu am dat niciun aviz de functionare în bâlci pentru comercianti. Primãria Municipiului Vaslui este cea care le dã autorizatii provizorii de functionare acelor firme si tin cont de recomandarea noastrã ca acele firme sã fie autorizate si de noi. Cât despre nereguli, colegii mei au program pânã la ora 17:00, nu pot fi non-stop pe teren sã verifice aceste tarabe”, a explicat directorul DSVSA Vaslui, Mitiu Ciupilan. Conditiile de igienã în care sunt tinute multe produse reprezintã o altã problemã ce poate afecta sãnãtatea copiilor. „I-am cumpãrat fetitei mele o pernutã de la un stand din capãtul bâlciului. Nu aveam ce sã fac, ea chiar voia o pernutã cu pãpusa Barbie. La început nu am observat ceva în neregulã, dar când am ajuns acasã am simtit un miros puternic de mucegai când am scos fata sã o spãl. Când m-am uitat mai atent la umplutura pernei, puteai observa petele de mucegai. Nu am stat pe gânduri si am aruncat-o”, ne-a povestit aceasta.

Siguranta si curãtenia sunt pe locul doi, în timp ce comerciantii din bâlci iau banii vasluienilor!

Noua atractie a bâlciului din aceast an a fost un carusel înalt de 20 de metri, care promitea adrenalinã maximã, dar din pãcate nu si o sigurantã completã. Mai multi tineri vasluieni ne-au contactat si ne-au povestit de faptul cã sistemele de sigurantã de pe acel carusel erau subrezite si aveau un joc destul de mare. „În momentul în care ne-au prins în scaun si ne-au tras barele alea peste umeri nu am simtit ca fiind ceva în neregulã. Când a început sã ne ridice, în schimb, simteam cã în fiecare moment putea sã se desfacã si sã zbor din scaun”, ne-a povestit Ana, 20 de ani. Nici la faimosul „Ciocan” siguranta nu a fost mai bunã, si de aceastã datã cu aceeasi problemã. „Am mers cu prietena mea sã ne dãm în „ciocan” si când a început sã ne aducã cu capul în jos am simtit cã o sã cad din scaun. Eram pur si simplu lipit de barele acelea care ne tineau în loc. Trebuiau sã ne punã si un harnasament care sã ne tinã în loc pe scaune”, ne-a povestit Victor, 22 de ani. Despre curãtenie în bâlci nici nu poate fi vorba. Foarte aproape de locul unde ministrul Agriculturii, Petre Daea, lãuda fermierii pentru animalele lor frumoase si pentru munca depusã pentru tarã, se formau mormane de gunoaie si mormane de haine, care aparent urmau sã fie scoase la vânzare, printre corturile tarabagiilor. Pe o portiune de 100 de metri, în vãzul trecãtorilor, acestea erau trântite fix pe pãmânt.

Un tarabagiu îsi curãta grãtarul cu arzãtorul, în timp ce angajatii de la DSVSA nominalizau cea mai frumoasã vacã!

NEREGULI…Un vânzãtor de mici a fost surprins în momentul în care îsi curãta grãtarul cu un arzãtor pe bazã de gaz. Pânã aici nimic în neregulã, însã grãtarul comerciantului era înconjurat de materiale combustibile, cum ar fi tomberoane pline cu caserole si saci de cãrbune. Iar toate acestea se întâmplau fix în fata tarabei celor de la DSVSA. Ce e drept, acestia erau ocupati cu premierea celei mai frumoase vaci din târg. Cei de la Inspectoratul Judetean de Urgentã „Podul Înalt” Vaslui ne-au explicat cã acel tarabagiu functiona în parametri legali. „Din punct de vedere al activitãtii legale, acel om nu a gresit cu nimic. Atâta timp cât cãrbunele nu era într-un spatiu închis nu existã pericol de explozie, praful de cãrbune fiind periculos doar în acele conditii. Acesta avea autorizatie de functionare si avea extinctor la îndemânã. Colegii nostri au fãcut o actiune de informare înaintea începerii evenimentului, în care au fost explicate toate mãsurile de sigurantã ce trebuie urmate în caz de incendiu”, au declarat cei de la ISU Vaslui. Nici directorul DSVSA nu a considerat aceastã actiune nelalocul ei. „Omul îsi dezinfecta cu arzãtorul grãtarul. Atâta timp cât nu a pus în pericol sãnãtatea clientilor, nu este sub atributiile noastre”, a declarat acesta.

Andrei Manolachi

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.