spot_imgspot_img
3.7 C
Vaslui
19-mart.-2024

Am descoperit o gaura neagra in vestul judetului

- Advertisement -

Metode incredibile de „inghitit” miliarde din bani publici, la Valea Seaca. In unele cazuri, in aceeasi zi in care se semnau contractele de lucrari erau incheiate si acte aditionale prin care erau suplimentate cu nesimtire sumele convenite initial. La multe obiective nu au fost gasite utilajele facturate sau lucrarile sint efectuate partial. Unele lucrari erau platite de doua ori. Prejudiciul „jafului” din Valea Seaca se ridica la o valoare imensa pentru o comuna: 2,3 milioane lei.

Camera de Conturi Iasi s-a pronuntat: „gaura neagra“ din bugetul Primariei Valea Seaca se ridica la 2,3 milioane lei. Suma, care reprezinta jumatate din bugetul comunei din acest an, trebuie returnata de catre fostii reprezentanti ai firmei care a executat majoritatea lucrarilor in aceasta comuna in ultimii sase ani.

Fostul administrator al societatii contesta rezultatele inspectorilor institutiei de control
si spune ca, de fapt, situatia este inversa: el are sume de recuperat.

In primul rind, raportul arata cu degetul spre primarul decedat al comunei, Neculai Boboc, dar si spre contabila institutiei. Inspectorii Camerei de Conturi au confirmat astfel ancheta jurnalistica a “Ziarului de Iasi” cu privire la neregulile sesizate la aceasta primarie, caz cercetat in prezent de mai multe institutii de control.

Suplimentari la suplimentari

Potrivit procesului-verbal de constatare al Camerei de Conturi, cel mai mare prejudiciu a fost stabilit la constructia caminului cultural din localitate. “Pentru acest obiectiv, firma a incasat in total 2,9 milioane lei, din care jumatate din suma a fost primita nejustificat”, spune Valeriu Roman, actualul primar al localitatii. Inspectorii au calculat ca primaria are de recuperat de la firma
executanta a acestei lucrari, 2A Drumuri SRL, suma totala de 1,4 milioane lei.

Din aceasta suma, 500.000 de lei reprezinta valoarea a doua contracte aditionale incheiate intre beneficiar si executant. Astfel, pe data de 11 ianuarie 2007 intre Primaria Valea Seaca si 2A Drumuri SRL a fost incheiat un contract in valoare de 902.958 lei, cu tot cu TVA, avind o valabilitate de 12 luni. Numai ca, imediat dupa semnare, printr-un act aditional fara numar si data, s-a convenit o suplimentare cu 279.008 lei, si apoi un alt act aditional de 219.959 lei. Practic, sumele au fost tirguite intre fostul primar si patronul firmei
.

“Situatiile de lucrari au fost intocmite ca urmare a majorarii contractului incheiat prin acte aditionale. In acest sens nu au fost facute referate de necesitate, dispozitii de santier si nici nu au cerut si obtinut aprobarea proiectantului si avizul Inspectoratului de Stat in Constructii, privind modificarea proiectului initial. Nu s-au gasit in acest sens documentele
puse la dispozitie pentru antemasuratori, cum ar fi schite, calcule, estimari sau altele. De asemenea, au fost facturate si decontate situatii de lucrari duble sau cu diferente foarte mici intre ele in suma de 631.961 lei”, se arata in procesul-verbal al Camerei de Conturi.

Declaratiile se bat cap in cap cu o expertiza oficiala

Fostul administrator al firmei neaga totul. “Sint bolnavi
la cap cu totul. Ei au sa-mi dea bani, nu eu lor. Domnii de la Curtea de Conturi pot sa faca cite verificari pot. Eu trebuie sa incasez de la ei suma totala de 75.000 de lei, fara sa mai pun la socoteala si drumul comunal. Numai de la camin am de incasat 43.000 de lei”, a replicat Antonel Adomnicai, patronul 2A Drumuri SRL. Acesta invoca in apararea sa o expertiza tehnica. “Cei de la Antifrauda din Pascani au facut o expertiza din care reiese ca eu am de recuperat bani de la primarie. Cu asta stau linistit”, a raspuns Adomnicai.

Reporterii “Ziarului de Iasi” au cerut sa consulte expertiza, dar fostul administrator a refuzat. “Am sa va pun documentul la dispozitie, dar acum nu am cum. Zilele urmatoare am sa vi-l dau”, a raspuns evaziv Adomnicai.

In schimb, caminul dar si celelalte obiective au fost expertizate de catre Inspectoratul Teritorial in Constructii (ITC). Culmea, aici, inspectorii au gasit dotari inexistente in valoare de 276.000 de lei. De exemplu, in facturi apar ca fiind achizitionate utilaje de 48.000 de lei, dar nu s-a gasit nimic, iar instalatiile sanitare si de incalzire au fost montate partial, desi apar ca fiind functionale.

O bagatela de 600.000 de lei

Alti 600.000 de lei au fost incasati nejustificat de catre firma 2A Drumuri SRL si dintr-un alt proiect: constructia a noua podete si doua punti pietonale. Valoarea initiala a acestui proiect, derulat de primarie in perioada 2006 – 2007, a fost de 1,13 milioane lei. Pina la urma, printr-o succesiune de acte aditionale, s-a ajuns ca obiectivele sa coste
1,72 milioane lei.

Prima suplimentare de fonduri, de 12.000 de lei, a fost facuta in iulie 2008, apoi, fix la un an de la parafarea actelor, a fost alaturat un act aditional cu inca jumatate din valoarea totala a proiectului – 577.000 de lei. De asemenea, perioada de valabilitate a fost prelungita cu inca un an. Auditorii nu au gasit niciun act din care sa reiasa modificarea proiectului initial sau necesitatea suplimentarii fondurilor existente.

De asemenea, pe baza inspectiei facute de catre ITC, s-au constatat mai multe neconcordante care tin atit de calitatea lucrarilor cit si nerespectarea de catre executor a proiectului tehnic. Una dintre persoanele care se fac vinovate ca a facut plati fara a verifica situatiile de lucrari, este si contabila Cocuta Craciun.

“Primarul (n.r. – Neculai Boboc) mi-a spus ca nu ma intereseaza pe mine situatiile de lucrari deoarece are diriginte de santier. A spus sa-l las in pace. Totusi, nu era obligatoriu sa ma uit pe situatiile de lucrari”, a replicat contabila.

Sofer la un mafiot

Seria de nereguli a culminat la contractul de lucrari privind obiectivul de investitii “Reabilitare drum comunal DC 126”. Aici, stupoare: in aceeasi zi in care a fost semnat contractul de lucrari in valoare de 996.000 de lei, a fost parafat si primul act aditional.

“La data de 29 mai 2007 s-a incheiat actul aditional nr. 2.141 la contractul de lucrari cu numarul 2.139/29.95/2007, al carui continut este ambiguu si confuz, prin care s-a convenit suplimentarea valorii initiale cu suma de 299.632 lei. Actul aditional a fost intocmit in aceeasi zi cu Contractul de lucrari, iar dispozitia de santier nu a fost semnata de catre beneficiar. Institutia de control considera ca la acest obiectiv de investitii Consiliul Local Valea Seaca a fost prejudiciat cu suma de 299.632 lei, ca urmare a acceptarii la plata si decontarea unor situatii de lucrari care nu sint conforme cu realitatea”, se arata in procesul-verbal al camerei de Conturi.

Fostul administrator al firmei executante spune ca nu-l intereseaza prea mult constatarile inspectorilor. “Pot sa spuna ce vor ei. Eu stiu ca primarul (n.r. – Valerica Roman) face tot posibilul ca sa nu-mi achite restantele. Eu am decizie judecatoreasca, in care se spune ca de pe data de 13 ianuarie pot sa incep executarea silita”, a spus raspicat Adomnicai.

In final, intrebat cu ce se ocupa acum, Adomnicai pare
sa-si fi pierdut rabdarea. El a spus ca firma a vindut-o, iar in prezent este sofer la un “mafiot”. “Firma am vindut-o acum doi ani, deoarece aveam multe sume de recuperat de la stat. Acum sint sofer la un mafiot, in Bucuresti. Are multa treaba prin Iasi. A vazut ca ma descurc si m-a angajat. Imi plateste lunar cite 3.000 de euro”, a incheiat Adomnicai.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.