11.5 C
Vaslui
05-oct.-2022

Ambasadorul Regatului Belgiei, în vizitã la Vaslui (foto)

- Advertisement -

VIZITÃ Philippe Beke, ambasadorul Regatului Belgiei la Bucuresti, a fãcut o vizitã Muzeului Judetean “Stefan cel Mare” Vaslui. Evenimentul s-a constituit drept simbol al unei excelente colaborãri româno-belgiene, care a început în anul 2010 prin expozitia “Emil Racovitã-Belgica Conexiunea Româno-Belgianã”, organizatã de muzeul judetean.

Muzeul Judetean “Stefan cel Mare” Vaslui a fost ieri gazda vizitei ambasadorului Regatului Belgiei în România, Philippe Beke, prilej cu care s-au consolidat relatiile stabilite printr-un parteneriat cultural între muzeul vasluian pe de o parte si Organizatia New Belgica si Societatea Belgica pe de altã parte. Acest parteneriat a fost materializat la Vaslui, anul trecut, printr-o expozitie vernisatã de Muzeul Judetean “Ștefan cel Mare” care a avut ca temã conexiunea româno-belgianã, inspiratã din legãtura stabilitã acum mai bine de o sutã de ani, la bordul navei Belgica, între savantul român Emil Racovitã si ofiterul belgian Adrien de Gerlache în prima expeditie arcticã fãcutã strict în scopuri stiintifice. Diplomatul belgian a fost întâmpinat de o delegatie formatã din conducerea muzeului judetean si oficialitãtile judetului. Vizita a durat aproximativ o oră si jumãtate. Dupã ceremonia de întâmpinare, Excelenta sa a vizionat un film de prezentare a proiectului de anul trecut care a avut ca temã expoziia româno-belgianã, a schimbat felicitãri si multumiri cu oficialitãtile si, nu în ultimul rând, a vizitat expozitia de bazã a Muzeului Judetean. Excelenta sa, Philippe Beke, a fost foarte încântat de proiectul celor de la muzeul judetean si s-a declarat un sustinãtor activ al tuturor demersurilor care vor fi făcute în acest sens. Ambasadorul s-a declarat profund impresionat de încercarea româno-belgianã de a rescrie o parte de istorie si de respectul si interesul arãtat de personalul muzeului acestui demers. De asemenea, diplomatul a mentionat cã cel putin cât îsi va desfãsura misiunea la Bucuresti va reveni ori de câte ori va avea ocazia la Vaslui, oferindu-si tot sprijinul. Dincolo de recreerea unei legãturi istorice, miza proiectului este reconstructia renumitului vas Belgica, de care se ocupã membrii organizatiei New Belgica. Cei implicati în proces aproximeazã cã vasul va fi “lansat la apã” în 2016.

Pentru cã de partea culturalã a întâlnirii s-a ocupat conducerea muzeului, cea practicã a căzut în sarcina oficialitãtilor. Oficialitãtile l-au “ademenit” pe diplomat cu mape de prezentare a judetului si a municipiului în speranta unei posibile colaborãri, una cu caracter ceva mai putin cultural, dar Philippe Beke s-a manifestat mai interesat în primã fazã de participarea la unul din meciurile echipei de fotbal FC. Vaslui, ambasadorul făcând referire la performantele fotbalistice ale echipei noastre încã din primele cuvinte ale discursului său.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.