Ambitia primarului Ciupilan

AMBITIE Husenii si-au pus în gând sã facã tot ce le stã în putintã pentru ca spitalul “Dimitrie Castroian” sã devinã într-o zi de categoria a III-a, nu de a IV-a, asa cum a fost clasat în prezent. “Dorim sã stim exact ce trebuie sã facem, ca sã evoluãm si sã primim o categoria a III-a, pentru cã husenii au nevoie de un spital performant, dotat si finantat cum trebuie, în orasul lor”, a spus primarul Ioan Ciupilan, la sedinta de ieri a CL Husi.

Consilierii locali s-a întrunit în sedinta ordinarã a lunii iunie, marcatã încã de la început, de decesul neasteptat al colegului lor, preotul Alexandru Vâjianu. “Vã rog frumos sã începem sedinta cu un moment de reculegere, în memoria pãrintelui”, a propus primarul. Dupã câteva zeci de secunde de tãcere, sedinta a continuat. S-a votat o rectificare de buget, dar si o serie de avize de principiu. Un subiect important, deschis ca urmare a faptului cã spitalul a anuntat cã doreste achizitionarea unor aparate medicale strict necesare medicilor din cadrul institutiei, a fost cel privind modul în care unitatea spitaliceascã a Husului a fost recent categorisitã, în urma noilor reglementãri ministeriale. “Pãrerea mea este cã ar trebui sã ne fixãm ca obiectiv, obtinerea unei categorii mai bune, cum ar fi a III-a. Spitalul nostrum a fost considerat de categoria a IV-a, iar asta nu e convenabil, dacã este sã ne gândim pe termen lung. Finantarea va fi din ce în ce mai redusã, competentele vor fi si ele reduse si asta mã îngrijoreazã. Dacã vor fi bani mai putini, te gândesti cã s-ar putea ajunge la reduceri de personal si la alte chestiuni de genul acesta. De aceea, as dori foarte mult ca sã fim imformati exact ce anume trebuie sã avem, pentru a primi o categorie mai bunã? Ce ne lipseste ca sã stim sã cumpãrãm, sã facem investitii si sã avem un spital performant?”, s-a exprimat primarul, cerând lãmuriri managerului spitalului, medicul Lucia Rotaru Ciupilan, prezent la sedintã.

Ciupilan: “Nu trebuie sã ne multumim cu categoria a IV-a, asta e clar”!

ANALIZÃ “Normal cã ne-am dori sã avem o categorie mai bunã într-o zi, însã veau sã vã spun cã ne lipsesc, deocamdatã, destul de multe lucruri. Nu avem “Primiri Urgente” (UPU), nu avem gardã la neurologie, nu avem sectie de ortopedie, computer tomograf; la categorie a III-a este nevoie sã ai câte 4 medici pe fiecare linie de gardã si mã întreb cum sã îi determinãm sã vinã la Husi, pentru cã stiti cât de greu sunt de adus specialistii în orasele mici!? Sunt, asa cum am spus, multe conditii care se impun la categoria a III-a. Dar nu spun cã ar fi imposibil sã le realizãm, pentru cã trebuie mentionat cã noi avem la momentul de fatã si elemente de categoria a III-a si elemente de categoria a IV-a”, a explicat medicul Lucian Rotaru Ciupilan, managerul spitalului “Dimitrie Castroian”. Neînduplecat, primarul a insistat: “Sã stiti cã eu rãmân la pãrerea mea, cã avem posibilitatea sã obtinem o categorie superioarã. De aceea, as dori ca data viitoare, când se va întruni Consiliul de Administratie al spitalului, sã facã o analizã clarã a ceea ce lipseste spitalului nostru, ca sã devinã de categoria a III-a. Dupã aceea, la prima sedintã de CL, sã ni se prezinte concluziile, pentru a vedea ce investitii trebuie sã facem si ce ar fi necesar de fãcut ca spitalul din Husi sã fie unul de categoria a III-a. În ce priveste specialistii, trebuie sã gãsim o soluie si aici, fie le creem conditii mai bune, pentru a se stabili aici, fie aducem medici de la Vaslui, care pot face si câteva drumuri la Husi. Adicã, nu stiu, trebuie sã cãutãm solutii, nu trebuie sã ne multumim cu categoria a IV-a, asta e clar”, a cerut primarul Ciupilan.
9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ