6.9 C
Vaslui
10-dec.-2022

Ambulante împotmolite în noroaie pe drumuri de cosmar, bolnavi adusi cu cãrutele!! (foto)

- Advertisement -

CA PE TIMPUL LUI STEFAN CEL MARE!

REVOLTÃTOR…Misiune extremã pentru ambulantierii vasluieni, care sunt nevoiti sã meargã prin noroaie pentru salvarea vietilor omenesti.

DIFICIL…Un bãrbat bolnav a fost cãrat aproape un kilometru cu cãruta, pentru cã ambulanta nu a putut ajunge la el! S-a întâmplat vineri, în satul Fundãtura, comuna Delesti si din pãcate nu vorbim de un caz izolat. În majoritatea localitãtilor din judet nu existã drumuri asfaltate sau pietruite, iar din cauza ploilor, Salvãrile nu pot ajunge la domiciliul pacientilor. În cazurile de cod rosu, fiecare secundã conteazã, dar devin practic o misiune imposibilã. Ambulantele înoatã prin noroaie si de multe ori rãmân împotmolite. Echipajele medicale, în loc sã intervinã imediat pentru a acorda primul ajutor celor aflati în suferintã, sunt nevoite fie sã plece pe jos prin mâlul ce trece de glezne, pierzând astfel timp pretios, fie sã împingã ambulantele pentru a le scoate din noroi. În tot acest timp, autoritãtile locale au cu totul alte preocupãri, care tin de politic si nu de administrarea localitãtilor pe care le pãstoresc.

Vineri dupã-amiazã, circulatia din municipiul Vaslui era datã peste cap. În oras sosise presedintele Camerei Deputatilor si seful PSD, Liviu Dragnea. La Centrul de Afaceri, zeci de limuzine ale primarilor din judet fãceau parcarea neîncãpãtoare. Edilii, costumati la patru ace si trecuti prin cele mai scumpe parfumuri, se pregãteau sã-si prezinte raportul în fata “tãtucului” de partid. Realizãri mãrete, planuri de viitor si mai mari. În acelasi timp, la 20 de kilometri depãrtare de “Marea Adunare”, aproape întreaga comunitate din Delesti se mobiliza pentru salvarea unui bolnav. Si asta din cauza noroaielor pânã la genunchi, care n-au mai dat voie ambulantei sã înainteze. Pentru ca bãrbatul sã primeascã îngrijirile medicale de care avea urgent nevoie, o parte din sãteni si-au luat cizmele în picioare si au iesit în fata salvãrii, împingând-o prin glodul greoi. Ceilalti au pornit cu o cãrutã spre bãrbat, pentru a-l aduce mai repede la ambulantã. O cursã contracronometru, pe care dacã nu o termini la timp, risti sã plãtesti cu vieti omenesti. Un adevãr despre care nu s-a scos însã nici un cuvânt la întâlnirea de la Centrul de Afaceri. Nici un participant nu a riscat sã “murdãreascã” sedinta cu realitatea din judetul Vaslui.

Tot mai multe cazuri

Din pãcate, astfel de imagini, cu bolnavi transportati cu cãrutele, sunt tot mai dese în judetul Vaslui. În urmã cu douã luni, un echipaj al SAJ Vaslui a fost solicitat în localitatea Tãcuta, pentru a acorda îngrijiri medicale unei femei bolnave de diabet. Din cauza drumului impracticabil, paramedicii au fost nevoiti sã parcurgã aproape un kilometru pe jos, pânã la casa pacientei, apoi s-au întors cu ea într-o cãrutã. Asta dupã ce, cu o zi înainte, un alt echipaj al SAJ Vaslui a fost filmat mergând pe jos, pe un deal abrupt si cu targa în spate, pânã la casa unui pacient din satul Gãvanu. Managerul Serviciului de Ambulantã Judetean Vaslui, Mihaela Corduneanu, declara, la acea vreme, cã unitatea pe care o conduce se confruntã zilnic cu astfel de probleme. “Acestea sunt problemele cu care ne confruntãm zilnic. Din pãcate, nu toatã infrastructura este pusã la punct, avem drumuri de piatrã, avem drumuri de pãmânt. Noi ne desfãsurãm activitatea asa cum putem, facem tot posibilul sã intervenim cu resursele de care dispunem. Sunt zone unde nu se poate intra nici cu senilata, iar acolo echipajele medicale merg pe jos la pacienti, sau bolnavii sunt adusi cu cãruta sau chiar pe brate de apartinãtori”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.