spot_imgspot_img
7 C
Vaslui
20-apr.-2024

Ambulantele barladene, ,,taxi’’ pentru betivi

- Advertisement -

NESIMTIRE Frigul de afarã a înmultit numãrul solicitãrilor pentru persoane cãzute în stradã, majoritatea dintre acestea ajungând pe trotuare din cauza consumului exagerat de alcool. Ieri, ambulanta bârlãdeanã a fost solicitatã pentru un cunoscut betivan si boschetar, Mircea Scorpie, care era “lesinat” de bãuturã pe trotuarul din fata unei crâme din zona Gãrii. A fost dus la spital si “redat” societãtii câteva ore mai târziu.

Substatia de Ambulantã Bârlad si nu numai, se confruntã, odatã cu venirea ploilor si frigului, cu o mãrire a numãrului interventiilor în locuri publice, la acordarea primului ajutor pentru unele persoane în “comã”. Solicitãrile sunt, în majoritatea situatiilor, pentru asa-zisii bolnavi care ajung „morti” pe trotuar sau pe ulitele satului, dintr-o singurã cauzã: consumul exagerat de alcool. Asa s-a întâmplat ieri, în jurul orelor 10.30, când ambulanta a fost solicitatã pentru un bãrbat cãzut pe trotuar, pe B-dul Republicii, în zona supermagazinului Berlin. Un cetãtean “milos” a chemat salvarea, spunând cã cel cãzut pare sã fie mort. Cadrele medicale ajunse la fata locului nu au avut altã treabã decât sã constate cã “mortul” era viu, însã trebuia trezit din betie. A fost ridicat din stradã si transportat, în “lacrimi”, deoarece plângea cã nu mai stia de el, unde este, cine sunt “salvatorii” si ce vor de la el. La CPU, unde a fost adus, s-a constatat cã este vorba de Mircea Scorpie, de 47 de ani, din Bârlad, cunoscut ca având etilism cronic. “A fost adus în stare de ebrietate si cu agitatie psihomotorie. I s-a administrat tratamentul adecvat, fiind redat societãtii, pentru a se apuca din nou de bãut. Domnul Scorpie tocmai ce-a iesit, pe 6 septembrie de la Sectia de Psihiatrie, unde a stat internat din acceasi cauzã: etilism cronic, dementã si tulburare de personalitate”, a precizat c medicul de gardã de la Compartimentul de Urgente a spitalului bârlãdean. Mai mentionãm cã, pentru un singur caz de betivan sau boschetar adus la spital, societatea consumã, prin Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate, cel putin 3 – 4 milioane de lei vechi, pentru transportul sãu cu ambulanta precum si pentru tratamentul de “trezire” din betie.

“Nu existã cadru legislativ pentru aceste persoane”

„Marea majoritate a solicitãrilor primite pentru a acorda primul ajutor unor persoane cãzute în stradã se referã la bolnavii ajunsi în aceastã situatie din cauza consumului exagerat de alcool. Noi nu avem ce face si suntem obligati sã onorãm aceste apeluri venite prin 112. De multe ori chiar suntem înjurati de cei pe care încercãm sã îi salvãm, nemultumiti cã le-am tulburat somnul, iar pe cei inconstienti îi transportãm la spital, de unde vor ajunge, iar, în stradã. De cele mai multe ori suntem atacati de cei pe care îi aducem în starea aceasta la spital. Amintiti-vã doar de ultimul caz, cel al cetãteanului din satul Mireni, comuna Coroiesti, care a bãtut medicul, asistenta si a spart un aparat din ambulantã, vital pentru alti bolnavi. Din pãcate nu existã cadru legislativ, ca sã nu mai transportãm betivii la spital, trebuie sã ne ocupã si de astfel de cazuri”, a spus Ancuta Popa, directorul SAJ Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.