DOI ÎN UNU Ambulantierii vasluieni au ajuns sã munceascã aproape dublu, dar sã fie plãtiti putin. De zile libere, nici nu poate fi vorba, pentru cã nu ar avea cine sã le tinã locul…
EPUIZATI Criza îsi aratã coltii si la Serviciul Judetean de Ambulantã Vaslui, unde, din cauza salariilor mici, precum si a neplãtii orelor suplimentare efectuate, salariatii se vãd în postura de a munci peste program, fãrã a avea alte beneficii materiale. Asta în conditiile în care le-au fost reduse salariile cu 25%, nu au mai primit nici cel de-al 13-lea salariu sau alte sporuri. Aceastã problemã le influenteazã nu numai bugetul familial, ci si starea de sãnãtate. Unii angajati au ajuns chiar sã munceascã si câte 12 ore, fapt care duce la o surescitare psihicã. “Nemultumirile medicilor, dar si a celorlalti angajati ai SJA sunt legate, în primul rând de salarii, dar si de faptul cã nu primesc bonusuri pentru orele lucrate peste program. Cel mai tare mã nemultumeste cã mã aflu în imposibilitatea de a plãti orele suplimentare realizate de salariatii SJA, dar am mâinile legate”, ne-a declarat Aurora Popa, managerul Serviciului Judetean de Ambulantã Vaslui. Pe lângã faptul cã sunt nevoiti sã efectueze ore suplimentare pentru care nici mãcar nu sunt plãtiti, angajatii SJA Vaslui se mai plâng si de faptul cã se confruntã si cu o crizã de personal. Institutia lucreazã la limita de avarie, angajatii muncesc prea mult, fiind epuizati, însã nu-si pot permite sã-si ia zile libere, pentru cã nu are cine sã-i suplineascã.
Investitii necesare pe timp de crizã
Chiar dacã traverseazã o perioadã dificilã din punct de vedere financiar, conducerea SJA Vaslui se gândeste si la investitii, fãrã de care serviciul nu ar reusi sã-si desfãsoare activitatea în conditii optime. Prioritarã în 2011 pentru Seviciul Judetean de Ambulantã Vaslui este modernizarea Substatiei de ambulantã din Bârlad, dupã ce, anul trecut, sediile de ambulantã din Negresti si Murgeni au fost modernizate. Refacerea garajelor si construirea unor acoperisuri pentru autosanitarele pe care le detine SJA Vaslui reprezintã alte obiective pe care conducerea unitãtii vasluiene doreste sã le îndeplineascã în 2011. “Toate ambulantele au fost dotate cu cauciucuri de iarnã si, gratie acestor investitii, s-a putut circula fãrã întârzieri mari la locul de interventie. Ceea ce îmi doresc cel mai mult este sã rezolv amenajarea substatiei de ambulantã din Bârlad, pentru cã, anul trecut, am reusit sã îmbunãtãtim, din venituri proprii, conditiile de lucru la sediile din Negresti si Murgeni. Pentru cã avem nevoie de mai multi bani, anul acesta am fãcut memoriu la Ministerul Sãnãtãtii pentru suplimentarea fondului de investitii. Când vom avea finantarea pe 2011, vom vedea ce se poate face. Trebuie sã se stie cã Urgenta este un serviciu scump si cã nu este decontat de Casa Judeteanã de Asigurãri de Sãnãtate”, a mai precizat Aurora Popa, managerul SJA Vaslui.