spot_imgspot_img
5.3 C
Vaslui
19-apr.-2024

Amendã usturãtoare datã de Garda de Mediu Vaslui pentru incendierea ilegalã a gunoaielor lângã Husi

- Advertisement -

PRINS SI AMENDAT… Incendierea deseurilor, atât pe domeniul public cât si în perimetrele aferente proprietãtilor private, reprezintã contraventie si se sanctioneazã în conformitate cu prevederile Legii 211/2011, privind regimul deseurilor. Nu toti cetãtenii din judet tin, însã, cont de prevederile legale, continuând sã elimine deseurile din gospodãrii în mod neconform, prin ardere. Un nou proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor i-a fost întocmit, de cãtre inspectorii Gãrzii de Mediu, unui vasluian care a procedat la incendierea de deseuri plastice. Cel vinovat cu poluarea mediului a fost amendat cu 15.000 de lei. 

Desi se presupune cã trãim într-o societate civilizatã, se mai întâmplã ca în secolul 21 sã dãm peste persoane care nu tin cont de consecintele actiunilor lor sau de felul în care acestea i-ar putea afecta pe cei din jur. Multi gospodari decid sã se debaraseze, prin incinerare, de gunoiul menajer, vegetal sau deseuri pentru cã pentru ei este si mai rapid si mai eficient sã dai foc mormanelor de gunoi decât sã îndesi mai multi saci pe care sã-i lasi în seama celor de la serviciile de salubrizare din localitate. Pe lângã faptul cã oricând se poate întâmpla un incident nedorit, poluarea aerului este si ea o consecintã deranjantã. Astfel, fumul poate fi extrem de supãrãtor pentru trecãtori sau pentru vecinii celor care scapã de deseuri în acest fel. Însã ceea ce multi trec cu vederea este faptul cã existã sanctiuni corespunzãtoare acestor cazuri. Potrivit articolului 1 din Hotãrârea de Guvern nr. 537 din 6 iunie 2007 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele de prevenire si stingere a incendiilor, articolul 3, se sanctioneazã cu amendã de la 1.000 lei la 2.500 lei arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile, fãrã obtinerea permisului de lucru cu foc si fãrã luarea mãsurilor pentru împiedicarea propagãrii focului la vecinãtãti; amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în conditii si la distante care favorizeazã propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, pãduri, plantatii si alte vecinãtãti. Dacã se constatã cã cel vinovat de incendiere nu se aflã la prima abatere, amenzile pot si mai mari.

Amendã de 15.000 de lei pentru un incendiu la intrare în municipiul Husi

Marti dimineatã, în urma unei sesizãri, comisarii de mediu vasluieni au depistat o încãlcare flagrantã a legii la intrare în municipiul Husi dinspre Vaslui. Ca sã scape de deseurile de plastic si alte materiale toxice, bãrbatul pur si simplu le-a incendiat. Garda de Mediu Vaslui a ajuns la caz când focul nu se stinsese în totalitate, astfel cã a luat, la cald, cele mai drastice mãsuri, amendându-l pe cel vinovat cu 15.000 de lei.

Lege si mai durã împotriva arderilor ilegale de deseuri

Actualul ministru al Mediului, Tanczos Barna, a pus în dezbatere publicã un proiect de lege care aduce sanctiuni mult mai dure decât acum pentru persoanele care ard ilegal deseuri. În premierã, proiectul propune închisoare pânã la 3 ani pentru arderea fãrã autorizatie a deseurilor, un fenomen care a luat amploare în toatã România, nu doar în judetul Vaslui. Proiectul de lege, care urmeazã sã fie discutat de guvern si apoi trimis la Parlament, prevede practic dublarea actualelor amenzi pentru o serie de contraventii legate de gestionarea deseurilor. Amenda minimã va fi de 50.000 de lei, iar cea maximã de 500.000 de lei. În plus, proiectul prevede cã inspectorii Gãrzii de Mediu nu mai pot aplica avertismentul drept sanctiune, ci trebuie sã aplice direct amenzi. Marea noutate adusã de proiect este pedepsirea cu închisoarea de la 1 la 3 a infractiunilor care constau în arderea deseurilor fãrã autorizatie de mediu. Un alt articol din proiect prevede cã plângerile formulate de firmele sanctionate nu vor suspenda executarea sanctiunilor. Proiectul de lege vine pe fondul înmultirii alarmante a incendierelor ilegale de deseuri, deseori în jurul oraselor. Aceste fapte au un impact major asupra calitãtii aerului, fiind una dintre principalele surse de poluare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.