Amenzi cu duiumul pentru vasluienii care refuză să poarte măști de protecție

ATENȚIE!… Dacă un purtați masca de protecție și în aer liber, așa cum a decis Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vaslui, riscați să plătiți amenzi usturătoare. Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, polițiștii vasluieni împreună cu celelalte forțe de ordine, sub autoritatea Instituției Prefectului, și-au intensificat acțiunile cu efective mărite pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. Astfel, în ultimele 72 de ore au fost desfășurate în sistem integrat, acțiuni de verificare în zone aglomerate, centre comerciale, dar și în mijloacele de transport în comun, cu privire la  respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind limitarea și prevenirea răspândirii virusului Sars-Cov-2. 

La acțiunile de verificare de la începutul acestei săptămâni au participat peste 570 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, fiind derulate 35 de misiuni specifice și acțiuni punctuale, în sistem integrat. Au fost vizate, în mod special, zonele aglomerate, centrele comerciale, piețele, târgurile, restaurantele și terasele, precum și mijloacele destinate transportului de persoane. “În cadrul acțiunilor de control, au fost verificate peste 180 de societăți comerciale/persoane fizice autorizate, peste 255 de mijloace de transport persoane (dintre care 111 destinate transportului în comun de persoane) și au fost legitimate peste 1750 de persoane. Echipele de control au depistat 137 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală, acestea fiind sancționate contravențional conform Legii nr. 55/2020, cu amenzi în cuantum de peste 27.500 lei. Totodată, polițiștii au depistat și 43 de persoane care nu au respectat interdicțiile privind deplasarea sau libera circulație, fiind aplicate sancțiuni în valoare de 14.250 lei”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Declarația pe propria răspundere rămâne în vigoare după ora 23:00

Potrivit reprezentatului IPJ Vaslui, circulația persoanelor este, în continuare, interzisă, după ora 23:00, cu câteva excepții. “Reamintim că, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare, în toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 23.00 – 05.00, cu următoarele excepții motivate de : a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente; c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Scopul forțelor de ordine care desfășoară activități de verificare nu este aplicarea de sancțiuni. Ne dorim ca toți cetățenii să conștientizeze faptul că sănătatea și viața persoanelor sunt cele mai importante, însă nu vom tolera nicio abatere a legii. Suntem și vom fi prezenți permanent la datorie și aplicăm legea în litera și spiritul ei”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ