Amenzi de sute de mii de lei date de ITM Vaslui, angajatorilor din județ

CONTROALE… Inspectorii ITM au făcut verificări și au descoperit din nou, angajatori care foloseau muncitori fără forme legale. Valoarea totală a amenzilor pentru munca nedeclarată în luna martie a fost de 180.000 lei.

CONTROALE… Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui a desfășurat, în luna martie  2021, acțiuni de control în  domeniul relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de peste 220.000 de lei.

În luna martie, în domeniul relațiilor de muncă la nivelul județului Vaslui au fost efectuate un număr de 94 de controale la 94 de angajatori. Dintre acestea, 87 controale au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei. “În acest context, în luna martie au fost identificați șase angajatori care foloseau muncă nedeclarată fără încheierea unui contract individual de muncă. Au fost identificate nouă persoane care prestau muncă nedeclarată fără a avea încheiate contracte individuale de muncă potrivit art. 16 din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru munca nedeclarată în luna martie fiind de 180.000 lei. În luna martie, în domeniul relațiilor de muncă, în total au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale și nouă avertismente. Au fost trasate un număr de 222 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, au precizat reprezentanții ITM Vaslui

În domeniul securității și sănătății în muncă au fost constatate 77 de neconformități

Tot luna trecută, inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate și Sănătate în Muncă, au efectuat vizite de inspecție la 43 de angajatori și au încheiat 51 de procese verbale de control, fiind constatate un număr de 77 de neconformități. “În urma vizitelor de inspecție efectuate de către inspectorii de muncă din cadrul Compartimentului Control Securitate și Sănătate în Muncă, în luna martie 2021 au fost constatate 77 de neconformități. (…) Pentru neregulile constatate în urma controalelor și a cercetării evenimentelor, au fost sancţionați un număr de 32 de angajatori, fiind aplicate 73 de sancțiuni contravenționale cu avertisment și patru sancțiuni contravenționale cu amendă, în valoare de 33.000 lei”, mai arată reprezentanții ITM Vaslui.

Patru angajați, victime ale accidentelor de muncă

Conform acelorași surse, în luna martie  2021 au fost comunicate de angajatori șase evenimente, în care au fost implicați  lucrători și  au fost avizate de către  I.T.M. Vaslui trei dosare de cercetare întocmite de angajatori și două dosare au fost avizate de I.M. București întocmite de către inspectorii de muncă I.T.M. Vaslui. În luna martie au fost înregistrate și evidențiate patru accidente de muncă care au produs  incapacitate temporară. Accidentele de muncă s-au produs pentru că angajatorii nu au asigurat cunoașterea și respectarea prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă; lucrătorii nu au respectat măsurile în domeniul securității și sănătății în muncă dispuse de angajatori; utilizarea echipamentelor de muncă la activități contraindicate au generat pericol de accidentare; lucrătorii nu au fost informați cu privire la riscurile la care sunt expuși și la măsurile de prevenire.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ