spot_img
17.3 C
Vaslui
04-oct.-2024
spot_img

Amnesty cere României să lanseze o nouă anchetă privind închisorile CIA de pe teritoriul său

- Advertisement -

Amnesty International cere României să deschidă o nouă anchetă privind închisorile secrete ale CIA de pe teritoriul său, coordonată de procurorul general, subliniind că investigaţia comisiei parlamentare conduse de Norica Nicolai „nu a fost eficientă, independentă şi imparţială”.

România trebuie să redeschidă ancheta privind închisorile secrete ale CIA. O spune într-un interviu la RFI Julia Hall, expertă la Amnesty International pe contra-terorism şi drepturile omului în Europa. Ea cere ca investigaţia să fie coordonată de procurorul general al României. În Italia, de exemplu, o anchetă similară e condusă de un procuror, potrivit Juliei Hall. Ea mai afirmă că ancheta comisiei parlamentare conduse de Norica Nicolai „nu a fost eficientă, independentă şi imparţială”.

„Poziţia Amnesty este că ancheta parlamentară din România nu a fost una eficientă, independentă şi imparţială. A avut loc în cea mai mare parte în secret, după metodologii care nu au fost aduse la cunoştinţa publicului. Toate anexele au fost clasificate. Trebuie să existe un anumit grad de transparenţă. Deci noi credem că ancheta Parlamentului român nu a îndeplinit cerinţele”, a declarat într-un interviu pentru RFI Julie Hall, expert în contra-terorism şi drepturile omului în Europa la Amnesty International.

Ea a precizat că de la raportul anterior, au apărut informaţii noi privind închisorile din Europa.

În aceste condiţii, ea a cerut lansarea unei noi anchete în acest dosar, ideal „la nivel public”. „Dacă există îngrijorări privind siguranţa naţională, există anumite metode prin care pot fi puse la adăpost anumite informaţii ce pot fi în mod real clasificate. Deci dacă cineva spune ‘oh, nu puteţi face ancheta, pentru că informaţiile sunt foarte sensibile!’, noi ştim din alte ţări că există metode pentru a apăra securitatea naţională şi pentru a asigura totuşi şi o transparenţă majoră. Deci noi cerem o nouă anchetă”, a subliniat ea.

„Pe lângă asta, s-ar impune o investigaţie separată din partea procurorului general, care se poate axa pe anumite persoane care ar fi fost responsabile cu aplicarea politicilor guvernamentale sau care au violat legislaţia naţională şi internaţională. Deci trebuie anchetată problema complicităţii statului, dar şi responsabilităţile individuale”, a adăugat Hall.

Reprezentantul Amnesty a afirmat că scopul anchetei ar trebui să fie identificarea unor eventuale dovezi solide împotriva României.”Nici Amnesty International şi nici altă organizaţie nu a spus că există o dovadă clară, că avem noi dovada, pistolul care încă fumegă. Nu, este responsabilitatea Guvernului să investigheze acest lucru. Tot ce spun eu este că informaţiile au ieşit la lumină din 2002 până anul trecut, când un studiu ONU privind închisorile secrete a scos la iveală o secţiune întreagă despre România, cu informaţii noi. Există cu siguranţă destule informaţii pe care Guvernul trebuie să le investigheze. Este un lucru indiscutabil”, a explicat ea.

„Raportul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, raportul lui Dick Marty din 2007 arată foarte clar că unii oficiali români ştiau ce se întâmpla la acea vreme”, a insistat Hall.

„Ideea e că nu trebuie redeschisă ancheta doar pentru că o cere Amnesty International sau pentru că am avea noi vreo dovadă, ci pentru că o serie de factori de la nivelul ONU, Parlamentului European şi Consiliului Europei sunt absolut convinşi că se impune o investigaţie riguroasă şi eficientă. Încă nu am văzut o asemenea anchetă în România. Dacă o anchetă de acest gen ar exonera statul român de orice vină, atunci foarte bine, dar până atunci, semnele de întrebare rămân şi este responsabilitatea Guvernului să demonstreze că acuzaţiile sunt neîntemeiate”, a încheiat reprezentantul Amnesty.

www.realitatea.net

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.