spot_imgspot_img
12.1 C
Vaslui
25-apr.-2024

ANAF, cu ochii pe profesorii care oferã meditatii!

- Advertisement -

VENITURI…ANAF le reaminteste profesorilor cã trebuie sã se înregistreze fiscal si sã plãteascã impozit si eventuale contributii pentru banii obtinuti în urma meditatiilor la domiciliu. În teorie, declararea acestor venituri era deja obligatorie. În realitate, multi profesori nici nu stiau cã trebuie sã facã acest lucru. „Nici nu stiam de asa ceva. Sincer, existau alte lucruri prioritare acum. Sunt institutii mult mai importante de verificat în privinta banilor decât sã verifice meditatii de 50 de lei. Dacã mai plãtesti si impozit, mai bine te lasi de meditatii. Sunt si studenti care oferã meditatii, nu doar profesori. Pe ei cum îi verificã? Stã cineva sã-i verifice?„, se întreabã o profesoarã din Vaslui.

Dascãlii sunt obligati sã-si declare veniturile câstigate peste salariu. Fiscul aminteste din când în când profesorilor din România cã (aproape) orice venituri obtinute, fie si independent, trebuie taxate. Odatã înregistrati la Registrul Comertului, profesorii trebuie apoi sã completeze declaratia unicã si sã estimeze ce obtin anul acesta din meditatii, iar, pânã în mai anul viitor, sã-si plãteascã dãrile aferente. Reamintim persoanelor fizice care realizeazã venituri din meditatii cã au obligatia de a se înregistra fiscal si de a îndeplini obligatiile declarative si de platã, în conditiile legii. Veniturile din meditatii se încadreazã în categoria veniturilor din activitãti independente, fiind reglementate de prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificãrile si completãrile ulterioare (Titlul IV – Capitolul II).Persoanele care realizeazã venituri din meditatii au obligatia de a depune la organul fiscal Declaratia unicã privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), în termen de 30 de zile de la data începerii activitãtii, în vederea declarãrii veniturilor estimate (definitivarea impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii, datorate în conditiile legii, functie de situatia fiscalã concretã, se realizeazã în anul fiscal urmãtor, pânã la termenul limitã de depunere a declaratiei),a transmis Directia Generalã Regionalã a Finantelor Publice, printr-un comunicat. Asta înseamnã, întâi de toate, sã se înregistreze ca persoane fizice autorizate (PFA) ori ca întreprindere individualã (II).

„Dacã mai plãtesti si impozit, mai bine te lasi de meditatii”

Cu sumele obtinute prin meditatii nu se poate face avere, sustin profesorii, care nu înteleg ce diferentã în bine ar putea face statul cu acesti bani. Declararea veniturilor si impozitarea acestora ar putea face multi profesori sã renunte la pregãtirile suplimentare, deorece acest proces pare o adevãratã corvoadã, tinând cont de ospitalitatea angajatilor ANAF, de la ghiseuri. „Sincer, existau alte lucruri prioritare acum. Sunt institutii mult mai importante de verificat în privinta banilor decât sã verifice meditatii de 50 de lei, din care sã le dãm lor 10%. Nici nu stiam de asa ceva. Într-adevãr, fiecare venit în plus trebuie taxat. Asa este normal, dar totusi este putin exagerat. Este vorba despre o sumã destul de micã. Unii iau chiar 30-40 de lei pe meditatii. Dacã era vorba despre 200 de lei/ orã, întelegeai ceva din ei, era altã treabã. Dacã mai plãtesti si impozit, mai bine te lasi de meditatii. Sunt si studenti care oferã meditatii, nu doar profesori. Pe ei cum îi verificã? Stã cineva sã-i verifice? Sunt curioasã. Eu anul acesta oricum eram decisã sã nu mai ofer meditatii din cauza programului încãrcat. Dacã mai este si asa, mai bine chiar mã las. Mai este si problema COVID-ului acum, poate fi periculos. Vom vedea ce va fi. Le urez spor”, a spus un cadru didactic.

„Unde ajung banii? Reparã o scoalã cu ei sau tot pentru buzunarul lor sunt?”

O profesoarã de matematicã din Vaslui, A.M, care a tinut meditatii în anii trecuti, se declarã surprinsã de vestea cã banii din pregãtirile suplimentare trebuie impozitati. Aceasta se întreabã în ajutorul cui vor veni acesti bani sau mai exact, în buzunarul cui vor ajunge. „Chiar sunt curioasã dacã vor strânge atât de multi bani încât sã ajute la ceva .Sã vãd si eu unde se duc banii. Reparã o scoalã cu ei sau tot pentru buzunarul lor sunt? Plãtesc, nu e problemã. Dar unde ajung banii? Ce se face cu ei? Când mergem la ANAF, gãsim numai oameni pe telefon, care nu se ocupã de persoane. Chiar dacã e gol, te pune sã iei bon si sã astepti. Ce bon sã iei dacã sunt singurã în institutie? Ele butoneazã telefoanele, stau pe Facebook si dupã spun cã muncesc de nu se mai poate. S-au trezit sã-i taxeze doar pe cei de jos, iar pe cei de mai sus nu este nevoie. Nu vãd si la ei câte nereguli sunt? Doar pe noi ne vãd, de asta merge tara bine. Majoritatea profesorilor nu se vor conforma. Se vor lãsa de meditatii sau vor face cine stie cum, prin cunostinte. Doar sã facã un fel de asociatie, nu stiu cum îi zice, în care sunt mai multi profesori colaboratori si se plãteste impozit la comun, la grup. Altfel nu cred. Nu stiu unde se va ajunge si cât de bine va fi si cât ne va ajuta pe noi. Degeaba faci asta dacã nu se rezolvã alte probleme. Sã fie si ei mai transparenti în privinta banilor. Dacã as întelege cã banii se duc spre un anumit lucru, dacã ajutã pe cineva, atunci da. Sunt „n” lucruri pe care ar putea sã le facã. Sã mai facã niste sãli de clasã, niste scoli dacã tot vor sã ia bani. Nu se gândesc la binele oamenilor. Dacã ar fi o mãsurã pentru binele celor care au nevoie, ar fi bine. Dar asa tot pentru ei, pentru binele lor”, a concluzionat profesoara de matematicã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.