spot_imgspot_img
15.6 C
Vaslui
28-mart.-2024

Analiză: La iarnă, nu preţul gazelor va fi problema, ci lipsa lor. „Pe lângă frig vom sta şi pe întuneric

- Advertisement -

Preţul gazelor nu va fi singura problemă în iarna care vine, consideră analiştii Asociaţiei Energia Inteligentă, ci mai degrabă lipsa lor, ţinând cont de stocurile mici şi de capacităţile rezervate.

„Statistic, iarna 2011/2012 care a adus cele mai mari preţuri la gaze în Europa a fost şi o iarnă extrem de friguroasă. Să se repete la 10 ani istoria, odată cu cele mai mari preţuri la gaze pe bursă, să avem din nou o iarnă extrem de friguroasă? Dacă va fi aşa, s-a găsit soluţia, conform Planului de Măsuri pentru situaţii de urgenţă, elaborat de Ministerul Energiei se vor opri CET urile pe gaze (ex Brazi), adică pe lângă frig vom sta şi pe întuneric! Sunt curios dacă tot ANRE va fi de vină”, susţine Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, argumentându-şi afirmaţia cu date privind stocutrile existente şi capacităţile rezervate.

„Agenda publică este acoperită de panica facturilor mari la gaze naturale. Există însă veşti şi mai îngrijorătoare pentru perioada următoare şi care fac referire la asigurarea efectivă a gazelor naturale în sezonul rece. Deficitul între cerere şi ofertă a determinat ca necesarul de importuri ale gazelor să ajungă la un nivel de 29%. Depozitele de înmagazinare ale gazelor naturale cu 30 de zile înainte de închiderea ciclului de injecţie (31 august 2021) se găseau la un nivel de 58% (respectiv 1,8 mld mc, ritmul zilnic de injecţie este de 10 – 12 mil mc zi, asta înseamnă că se va ajunge la cca. 2,1 mld mc (respectiv 65%) (anul trecut în această perioadă în depozitele de gaze erau pline în proporţie de 90%)”, se arată în analiza „Criza gazelor în iarna 2021/2022”.

În data de 12.09.2021, depozitele de înmagazinare din România prezintă un grad de încărcare de 66.98%, în timp ce pe plan european situaţia este doar cu puţin mai bună, respectiv 70.75% grad de încărcare. Situaţia prezentă a pieţei de gaze din România, probabil va pune o presiune puternică pe gazele din depozitele de înmagazinare, tendinţele vor fi ca la începutul perioadei reci să se extragă cantităţi importante de gaze din acestea, ceea ce va duce la scăderea rapidă a capacităţii de extracţie zilnică din depozite pe fondul reducerii volumului de gaze din depozite, fapt care va crea deficienţe mari pe piaţă în special în cele mai reci luni ale anului (ianuarie/februarie).

Citeste mai mult: adev.ro/qzeulw

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.