spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
28-mart.-2024

Anchetã DNA, la Regimentul Bârlad

- Advertisement -

Spaga pentru uniforma de militar

CORUPTI În urma unei anchete a Directiei Nationale Anticoruptie, care a vizat sute de generali, ofiteri superiori, subofiteri sau maistri militari din diverse structuri ale armatei, bãnuiti de trafic de influentã sau abuz în serviciu, 112 cadre au fost trimise în judecatã, fiind cea mai mare anchetã în care este implicatã Armata Românã, în ultimii 20 de ani. Printre persoanele trimise în judecatã se numãrã si sergentul major Iulian Gelutu Marin, din cadrul UM 01458 Bârlad, în sarcina cãruia s-a retinut infractiunea de complicitate la trafic de influentã. Conform DNA, “folosindu-se de puterea functiilor si a gradelor militare pe care le detineau, inculpatii cu functii de conducere au actionat în asa fel încât unii candidati sã promoveze în mod ilegal, dupã ce primiserã subiectele la unele probe scrise, în schimbul unor sume de bani”. În afacere, se spune, ar fi intrat si candidati la o carierã militarã din judetul Vaslui, care ar fi dat diverse sume de bani subofiterului de la Regimentul Bârlad.

Ieri, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie sãvârsite de militari au dispus trimiterea în judecatã a unui numãr de 112 inculpati, din care doi generali, 24 de ofiteri, 15 subofiteri si maistri militari si 71 de caporali candidati la selectii si concursuri organizate în cadrul Ministerului Apãrãrii Nationale, în unitãtilor din Breaza si Pitesti. Astfel, au fost trimisi în judecatã inculpatii: general de brigadã (rez.) Marian Ion, fost adjunct al sefului Directiei de Management si Resurse Umane din cadrul Ministerului Apãrãrii Nationale, general-maior doctor (rez.) Mihai Chiritã, fost sef al Directiei de Instructie si Doctrine din cadrul Statului Major General al Ministerului Apãrãrii Nationale, 24 de ofiteri, alãturi de 15 subofiteri si maistri militari, printre care si sergentul major Iulian Gelutu Marin, din cadrul UM 01458 Bârlad, judetul Vaslui, în sarcina cãruia s-a retinut complicitate la infractiunea de trafic de influentã. Alãturi de cadrele militare, au fost trimisi în judecatã si 71 de candidati la selectii si concursuri organizate în cadrul Ministerului Apãrãrii Nationale, în unitãtilor din Breaza si Pitesti, printre acestia fiind si persoane din judetul Vaslui, care aspirau la rangul de subofiter al Armatei Române, toti cursanti în cadrul unor centre de instruire din Pitesti, Sibiu, Fãgãras si Râmnicu Vâlcea. În rechizitoriul întocmit, procurorii au retinut cã, în perioada 2009-2010, la Centrul Zonal de Selectie si Orientare Breaza au fost organizate, în mod succesiv, mai multe activitãti de selectie a unor candidati pentru a deveni militari profesionisti (ofiteri, maistri militari, subofiteri, soldat sau gradat voluntar) precum si selectii pentru elevi sau studenti în vederea admiterii la o serie de institutii de învãtãmânt militar. Selectia consta în probe eliminatorii psihologice si de aptitudini fizice. În anul 2010, la scoala Militarã de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre „Basarab I” Pitesti, au avut loc, în luna august, douã concursuri pentru ocuparea unor posturi de maistri militari si subofiteri, constând în probe scrise la materiile limbã englezã, matematicã-fizicã, legislatie, pregãtire militarã generalã si psihotehnicã. Folosindu-se de puterea functiilor si a gradelor militare pe care le detineau, inculpatii cu functii de conducere au actionat în asa fel încât unii candidati sã promoveze în mod ilegal, dupã ce primiserã subiectele la unele probe scrise, în schimbul unor sume de bani. Astfel, promovarea candidatilor dispusi sã apeleze la metode frauduloase s-a fãcut în detrimentul candidatilor care ar fi trebuit, în mod legal, sã fie declarati admisi la aceste concursuri si selectii.

Modul de operare era simplu: dãdeai banu’, intrai în Armatã

În cursul anilor 2009 si 2010, inculpatul general de brigadã Ion Marian, în calitate de adjunct al sefului Directiei de Management si Resurse Umane din cadrul Ministerului Apãrãrii Nationale, a exercitat în mod repetat presiuni si acte de influentare asupra inculpatului colonel Richea Constantin, comandantul Centrului Zonal Breaza (presedinte al comisiei de selectie), pentru a-l determina sã favorizeze anumiti candidati care sustineau probe în vederea selectiei la respectiva unitate. Modalitatea practicã gânditã de inculpatul Ion Marian a constat în aceea cã, de fiecare datã, îl trimitea pe finul sãu, inculpatul maistru militar Din Dragos, cu o serie de biletele pe care erau scrise numele candidatilor pentru a le preda comandantului Centrului Zonal Breaza. Acest mod de relationare avea în vedere conspirarea activitãtilor frauduloase, în sensul evitãrii discutiilor telefonice

În acest mod, în perioada 2009-2010, comandantul Centrului zonal de selectie si orientare Breaza a primit biletele continând numele a 51 de candidati pe care i-a declarat admisi în mod ilegal, deoarece acestia obtinuserã rezultate sub baremul legal. Pentru alti 12 candidati la concursul pentru ocuparea unor functii de subofiteri desfãsurate în luna august 2010, la scoala Militarã de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre „Basarab I” Pitesti, prin intermediul altei persoane interpuse, inculpatul Ion Marian a exercitat presiuni asupra inculpatului colonel Diaconu Valericã, comandantul scolii Militare de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre „Basarab I” Pitesti, pentru ca acesta sã le distribuie candidatilor grilele de rãspuns, înaintea probelor scrise. Generalul Marian Ion a participat la pretinderea sau/si primirea, de la o parte dintre candidatii favorizati de la unitãtile miliatre din Breaza si Pitesti, a sumei totale de 52.100 euro. În anul 2010, inculpat locotenent colonel Crãciuneanu Dan Costel, din cadrul Centrului Militar Judetean Ilfov, a exercitat, prin intermediar, acelasi tip de influente asupra comandantului Centrului Zonal Breaza Richea Constantin, în scopul favorizãrii unui numãr de 10 candidati, de la care a pretins si primit sumele de 8.150 euro si 6.300 lei ca pret al traficãrii influentei.

Grilele de întrebãri erau distribuite “gratuit”

Cu privire la scoala Militarã de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre „Basarab I” Pitesti, s-a stabilit cã în luna august 2010, s-au organizat în aceastã unitate douã concursuri pentru ocuparea unor posturi de maistri militari si de subofiteri. Înainte de sustinerea primului concurs, asupra comandantului unitãtii, inculpatul colonel Diaconu Valericã, au început sã exercite presiuni si influente si alte cadre militare, pentru a favoriza o serie de candidati. Scopul final urmãrit era distribuirea grilelor de rãspuns înaintea sustinerii probelor scrise pentru candidatii favorizati de cei în cauzã. Astfel, la primul concurs, comandantul unitãtii militare din Pitesti Diaconu Valericã a întocmit o listã cu 50 de candidati sustinuti de diferite cadre militare, cãrora urma sã li se distribuie grilele de rãspuns. Presedintele comisiei s-a împotrivit partial, în sensul distribuirii cãtre candidati a grilei doar pentru una din cele douã probe (limba englezã). Distribuirea efectivã a grilei s-a efectuat în noaptea de dinaintea sustinerii probei, de cãtre maior Bosutar Ovidiu Georgel, din aceeasi unitate militarã, prin metoda mesajelor sms. Din cauza nedistribuirii grilei si la proba a doua (matematicã fizicã), majoritatea candidatilor favorizati au fost declarati respinsi, fapt ce a atras amenintãri asupra conducerii unitãtii din partea celor care interveniserã. La unitatea militarã din Pitesti, 70 de candidati au fost declarati admisi în mod ilegal, fiind astfel înlãturati alti 70 de candidati care ar fi fost îndrituiti la ocuparea locurilor respective. Acestia din urmã s-au constituit pãrti civile sau vãtãmate în cauzã pentru suma totala de 194.080 lei si 52.000 euro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.